Да , все бързам да питам. Получих на е-мейла потвърждение и там го има и кода за достъп. Подадох уведомления на 4 фирми-тези нямат никакво изменение. За другите още не съм решила какво да подавам. Ще се обадя да питам от СТМ. Предполагам, че ще са по компетентни по този въпрос.
И аз нямам. Явно още не са я качили. Има време ,ще я качат. Докато се оправим с декларациите и нейният ред ще дойде.
Подадох едно уведомление и получих вх.№ и изх. № за потвърждение. Обаче забравих да си запиша кода за достъп. Как мога да го видя?
С едно уточнение-фирмата е ЕООД и собственикът няма ДУК, а се самоосигурява.
Не е за ел.подаването ,но да използвам темата: ЕООД за  2014 е подало Декларация и е имало 1 работник. Този работник напуска през 2015г. и към 31.12.2015г. ЕООД-то няма работници. Трябва ли да подава декларация?
Чудя се кога трябва да отпиша неплатени вземания и задължения в следната ситуация:
Собственик на ЕТ е починал през 2010г. и тогава има от 2009,2010г. неплатени и вземания и задължения. След смъртта му по решение на наследниците ,съпругата му, която си има свое собствено ЕТ приема цялото предпиятие на починалия и неговата фирма се закрива-това става през 2011г.
И сега се чудя сега ли трябва да ги отпиша или догодина,т ъй като това прехвърляне дефакто е станало през 2011г?
Нотариално заверено пълномощно искат, ако си чекнал ,че имаш пълен достъп до данъчно-осигурителна информация. Иначе искат само пълномощно, без да е нотариално заверено.
Да, обаче лицето е местно за България-живее и работи в България. И от НАП ми отговориха ,че трябва да се облага тук по Българското законодателство, независимо ,че договорът е с фирма от Великобритания.
Честно казано, изобщо не знам как ще му попълвам ГДД.
1.Доходи от Великобритания за услуги ,направени от лицето като св.професия
2.Доходи от ТД от Лондонска фирма за 3 месеца-живял и работил там и там са му удържани и осигуровки и данък.
3.Доходи от ТД от Лондонска фирма ,обаче вече живее и работи в България и нищо не му удържат
4.Освен това в ТД има клауза, му дават 10 бр. акции на фирмата, обаче никъде не пише на каква стойност са и фирмата не е на борсата.
5.Доходи от авторски възнаграждения от Лондонско издателство
6.Начислена му е лихва по банкова сметка в Лондон
Изобщо не знам ,пък и той не знае и работодателят му също не знаел какви документи трябва да ми представи за Трудовия си договор в Лондон. :hmmm:
Знаете ли ел. адрес на НОИ, на който да задам въпрос? Тъй като на зададения въпрос от НАП ми отговориха, че не били компетентни, да питам и тези от НОИ.
Лично питах няколко инспектора от НОИ, когато съм ходила за заверки на ос.книжки-всеки вдига рамене.
И тук май го споменах въпроса-Българско ФЛ, назначено по ТД в Лондонска фирма,но от там нищо не му удържат-нито данък, нито осигуровки. Плащат брутната заплата в българска сметка, без удръжки и той тук да си плаща.
Та въпросите ми към НАП бяха като какви ги възприемат тук тези доходи и как лицето да се осигурява. Отговориха, че тези доходи са си от Трудово правоотношение, на за осигуряването не били компетентни.
Аз съм го регистрирала като самоосигуряващо и внася авансово и мисля да си доизравни и да довнесе осигуровките, ама дали е така?
И на какво основание е СОЛ?
Мерси, уведомлението е екстра, но при 50 работника мисля да им направя едно общо уведомление.
Ще измисля нещо като списък, където да има място и за подпис. Ще го направя в два екземпляра-един да си го гледат и един да има при мен.
Има ли такава бланка, че аз не я виждам? Не ,че не мога да си я направя, ама Вие толкова ни разглезихте ,че все търся вече нещо готово :blush:
Да, мерси много. "Моето" лице има само еднократно начислена годишна лихва. Поради тази причина не съм подавала чл.55 по тримесечия и сега ще му подам до 31.01.2016г.
Много се извинявам, дали някой има мнение по въпроса, четейки тази статия?
Ходих на един семинар и там го споменаха, ама аз тогава не обърнах внимание,защото нямах такъв случай.Ама сега имам и затова се сетих.То даже имаше един коментар и в Тита още миналата година.
Става дума за банка в чужда държава.
ФЛ има разкрита банкова сметка в страна от ЕС.Към 30.12.2015 по банковата сметка е начислена малка лихва-малка сума. Трябва ли да се подава Декл. по ч.55 до 31.01.2015г.  или направо се декларира в ГДД?
А, дали е необходимо да се уведомява ЧСИ за намаляване на превежданата сума. Например до сега е превеждана сума 120лв.,а сега ще превеждам 60лв.
Сумата е от доход от старна от ЕС.Лицето е регистрирано като св.професия. Сумите са фактурирани и обявени в СД по ЗДДС, навреме.
Не е разбрал, защото изплащането на сумите се бави два-три месеца и после са започнали да му плащат по новата сметка,която е открил.А сумите всеки месец са еднакви. И си е мислил ,че по новата сметка му плащат за старите фактури ,а другите се бавят и изобщо не е проверил старата сметка.
Така, че няма да има засечка в справка чл.73.