Мерси за мненията ще я мислим някак си.Както и да го гледаш все гадно.Може и да ги включим в тази година ,макар че пак си е документ с невярно съдържание.
ФЛ, чак сега, когато си подготвя документите за ГДД 2015г. установява ,че не е декларирал една сума ,получена 4-то тримесечие на 2014г.Сумата не е малка. Осигуровки няма да доплаща ,защото се е осигурявал на макс. осигур. доход.Чуди се как да оправи кашата,дали да си признае или да чака от НАП да установят грешката.Дайте някакъв съвет,как да процедираме в случая. Просто тази сметка не я ползва и сега решил да я закрива и установил, че още миналата година са му превели сумата.
Благодаря! До сега съм била в нарушение,но ще се поправя.Само ми е интересно -при тези случаи следим хората да получават чисто една МРЗ.
Обаче ,тези,които са назначени на МРЗ и без никакви други удръжки,освен дод и осигуровките,те пак си получават чиста сума под МРЗ. :hmmm:
 Къде мога да намеря  Тълкувателно решение №2 от 26.06.2015г по тълкователно дело №2/2013г. от ВКС, във връзка с удръжките по запори на раб.заплата. Разбрах,че има ограничение на работникът да остава сума не по-малка от МРЗ.Но лично не съм го чела, а не мога да го открия.
Собственик на ЕООД си купил телевизор. Но не какъв да е,а за 6500 и отделно към него стойка за 1500лв.Чудесно,нека си гледа човекът,ама взел фактура на името на фирмата и ми я носи ,да ползва ДК. То,че няма да ползва ДК.Чудя се,дали да не ги заведа в кръглата папка!? 493/501 -ми се вижда удачно и после да си върне парите на фирмата.
Някакви други идеи?
Т.е ЕТ-то, тъй като СОЛ-а се осигурява чрез него?
Ще правя регистрация като упълномощено лице за собственик на ЕТ.И сега се зачудих, дали трябва упълномощител да е ЕТ-то с ЕИК или самият СОЛ с ЕГН?
АЗ например работя с един счетоводен софтуер и да кажем се разделим с мой клиент. Правя му архив на една флашка и му я давам, обаче софтуерът си е на моя компютър, защото аз  си го поддържам и си плащам абонаментите. Следващият колега,може да не работи с моя софтуер,а да използва друг. Е ,има си флашка с архиви,но как да ги отваря примерно след година ,две,ако му ги поискат.
Благодаря много. Аз по скоро се чудех, дали са признати тези разходи?Все пак фирмата няма вина, че собственикът си оттегля правото на ползване.
Във фирмата има сграда, която се ползва с учредено право на ползване за срок от 15г.Заведена е като нематериален актив  с аморт. срок 15г.Обаче сега собственика на сградата си оттегля правото на ползване. Минали са само 8г.
Как би трябвало да осчетоводя тази ситуация?
Днес занесох Заявлението,но се оказа,че програмата им се била развалила и сега трябва да я оправят. Че кога започнаха и кога се развали???!!!Да съм отишла утре,обаче пък тридневния срок изтичал. А аз съм го генерирала това Заявление на 01.12.2015 и служителката го взе и ми записа телефона,та ако има проблем да ми се обади.Дали ще се обади не знам.А пък и аз изобщо не я запомних,та в понеделник пак ще ги навестя.
А,къде точно се подават зявленията,че и аз мисля утре да занеса едно заявление за проба?
Като влезите в системата избирате вид потребител:Упълномощено лице.
После избирате: ЕИК и го пишете -този на Упълномощителя.
Избирате :Статус Упълномощаване
После излиза прозорец,в който пак трябва да се напише ЕИК и тогава избирате Търсене
И ви излиза Списък на всички заявления и може да го разпечатате.
Аз го разпечатах.Сега предполагам,че трябва да го занеса,заедно с пълномощното,както в НАП и да го активират.Ще видим.
Иначе се регистрирах много бързо за самоосигуряващо лице със собствения си подпис и получих е-мейл,че съм успешно регистрирана.
Но за упълномощаване нищо не съм получила.
Да, и аз съм на това мнение, но майката се била консултирала с познат счетоводител, който не бил на това мнение и имаме малки пререкания. Затова питам има ли някой конкретен сблъсък по този въпрос с НАП или НОИ,  та да съм сигурна, че няма да ощетя майката, като й удържа осигуровките. Иначе има много мнения на колеги ,които са на двата полюса. Може би трябва да напиша конкретен въпрос към НОИ, обаче отговорът едва ли ще дойде по -рано от три месеца, ако изобщо има такъв.
 
Здравейте,имате ли конкретна практика по въпроса-проверка от НАП,НОИ точно по този случай?
Имам майка,която е по майчинство втората година.Ще изпълни поръчка по ГД за сума по-малка от МРЗ. Чудя се дали да удържам здравни и ДОО. Мненията,които изчетох са долу горе 50:50.
Дано да откриеш отговора и да кажеш после, защото аз вече два месеца ходя по инстанции и пиша запитвания ,но още никой нищо не ми е отговорил. При мен става дума за българско ФЛ, което е на постоянен трудов договор в Лондон, но ще си живее и работи от България. Три месеца беше в Лондон и там си го облагаха по тяхното законодателство и от 01.10.2015  вече си работи от България. Написах запитване до информационния център на НАП, но отговорът беше,че не са компетентни и да се обърна към ЦУ на НАП. Писах там и преди два дни получихме отговор ,че преписката била препратена към ОДОП. Та сега пък ще чакам да видим от там какво ще отговорят.
Благодаря за отговорите. То май-тук ще получа по адекватни отговори отколкото от НАП.
Прочетох варианта с командировката, но ми сля че не попадаме там.По време на престоя си-3м. там е осигуряван по техните правила .А след 01.10.2015 ще работи от тук и би трябвало тук да се осигурява. От 01.10.2015 обявихме възобновяване на самоосигуряването му тук. Не знам дали не беше грешка, ч е изобщо го спряхме от 01.08.2015- т.е не е бил самоосигуряващ се тук за 2месеца.
Днес ще занеса на Дондуков 52 въпроса, дано там има специалисти, за да отговорят правилно. Защото като ги питаш не знаят, ама като дойде време за ревизии знаят.
То лицето вече си е регистрирано по чл.97а още от миналата година и до м.06.2015 си работеше като им правеше услуги и фактурирахме и подавах СД по ЗДДС и Виес.
От 01.07.2015 обаче го назначиха по трудов договор, защото мислеше да остава за постоянно там. Както е описано в писмото си му плащаха по банковата сметка, разкрита в тяхна банка и му удържаха всичко като на тяхно местно лице. Обаче се отказа да ходи там, защото не успя да уреди семейството си и се върна. Обаче так остана да се води по ТД, защото като е на трудов договор имал право на акции от фирмата. Та това е. Почнала съм с въпросите от рано, та дано докато дойде време да подаваме декларацията да разбера какво и как трябва да попълня. Ама всичко ми е много объркано.
И сега съм решила да се самоосигурява, обаче дали трябва тези суми от ТД, които са след 01.10.2015 за се включват в справките декларации и виес идея си нямам.
А ако ги смятам като услуги -т.н ГД,дали пък се полагат НПР-25%
Може би до ЦУ на НАП,бул."Дондуков" 52?
Въпрос: ФЛ-български гражданин си живее в България-има жилище и семейство-т, но е назначен по трудов договор в Лондон. От 01.06.2015 до  30.09.2015 се водеше, че живее там и заплатата си получаваше, намалена с техните данъци и осигуровки по банкова сметка в Лондон. От 01.10.2015 е обявил ,че вече няма да живее там и ще си живее в България. Обаче пак си остава на Трудов договор там - overseas Employee. Сега там са му казали,че ще  му привеждат заплатата в българска сметка, без да му удържат нищо- Т.е той да си декларира дохода в България и да си се осигурява тук.
В този случай като какъв ще се осигурява той в България-като самоосигуряващо се лице ли? И след като доходът е по ТД, не би трябвало да има НПР и също не би следвало да включва тези суми в СД по ЗДДС, защото той е регистриран по ЗДДС по чл.97а.
А, сумите ,които е получил по Трудовия договор, за трите месеца през,които е  живял в Лондон, те трябва ли да се декларират в ГДД , имайки в предвид,че са обложени вече във Великобритания? И ако трябва какъв документ трябва да изиска това ФЛ от лондонския си работодател?

Ето това е въпросът.