Пак във връзка с Т1 и Т2. Имам две ФЛ, св. професия ,осигурени на Макс по ТД. В справката за осиг.доход на единия автоматично се разнасят данни в к.3- 3000 и 3400. А на другия, който е абсолютно по същия начин в Справката за ок.осиг.доход нищо не се попълва автоматично. Имам друго едно лице пак по ТД на макс и отделно св.професия. Там пък попълнената сума в Прил.1 е по малка от 20000лв. А лицето е осигурено на макс и даже брутната е доста над 5000 лв. Нещо тази година много грешки в тези автоматично попълнени данни.
И аз така мисля, защото делото е водено във връзка с ревизия на ЕТ-то. Чуденката ми е, че  Уведомителното писмо на НАП е адресирано до ФЛ и е посочен ЕГН.Никъде в уведомителното писмо не се споменава ЕТ-то. Но пък е приложен изп.лист, където се казва Осъжда Мая....,действаща като ЕТ с ЕИК. Явно тук е отговорът на въпроса.
Получено е писмо от НАП да се платят доброволно суми ,които са по Адм.дело, свързано с изп.лист .Това са суми за присъдени разноски по водено и загубено дело с НАП. Става дума за ЕТ. Уведомителното писмо е адресирано до физ.лице по ЕГН. В Изпълнителния лист  се казва Осъждам..., действаща като ЕТ с ЕИК....
Чуденката е в платежното ЕГН-то ли да посоча или ЕИК на ЕТ.
Преди нямаше проблем при ЕТ-то, кое ще се пише, но сега не съм сигурна.
Някой скоро плащал ли е такива разноски ?
Срокът за плащането за м.01,02 и 03.2023г. е до 15 април. Ще се покажат като дължими през м.април.
Здравейте, малко съм объркана от следната ситуация- ФЛ, регистрирано като св.професия -адвокат. Осигурява се на високия процент и от 01.03.2022г. е в 45 дневния отпуск и сега е по майчинство . Всичко точно, обаче преди да излезе майчинство-още 2021г. е имала ГД с някаква фондация и е работила по  европейски проект и тогава е подписала декларация ,че е СОЛ и сама си внася осигуровките.  Платили са й някаква сума, обаче траншовете се забавили доста и междувременно излязла по майчинство . Чуденката ми е ,че сега м.03.2023г. са й платили някакви допълнителни суми-нещо като бонус, обаче пак са й дали да си попълни декларация ,че е СОЛ и сама ще си плаща осигуровките и тя е подписала. Да сумите са за стар период, когато все още не е била по -майчинство, но с тази декларация със сегашна дата ,дали ще е проблем?
Имам издадена фактура от фирма от Словакия , която няма Ват номер. Фактурата е за участие на служите от нашата фирма във образователен форум ,който словашката фирма организира в Братислава. Трябва да си самоначисля ддс с протокол по чл.117, но какъв номер да посоча-само 9-ки? Тъп въпрос, но все пак да питам.Имат някакъв  Tax ID, който явно не е ДДС номер и при проверка ми дава ,че е невалиден за Ват номер. Дали ,ако впиша него ще мине СД ?
Все още националната ни валута е български лев. Така, че независимо как издавате документите към клиентите си, за счетоводни и данъчни цели сумите трябва да са в лева.
В тази връзка и аз да се допитам. Лице, св професия фактурира доходите си в евро. Получава ги в левова сметка , но не по фиксинга, а по курс на банката -примерно фактурирано 1000 евро. Получава не 1955.83 лв , а по курс 1.95-  1950 лв. Според мен трябва да се декларира това ,което е получил-т.е 1950 лв. Бихте ли коментирали?
Вчера звъннах в НСИ на телефон на методолози. Въпросът ми беше точно за лицата, регистрирани като свободна професия. Казаха ми, че вече било задължително и за тях. Питах като не водят счетоводство какви отчети да им подаваме. Дамата беше много любезна , допита се и до друга нейна колежка и в крайна сметка решиха ,че трябва да се подаде отчет в категорията на предприятия, несъставящи баланс. приходите са тези, които фактурират лицата. Разходите-НПР, да се напишат в други. Моето питане беше за ИТ специалисти и ми казаха ,че код на ик.дейност при тях е 6201. Това успях да науча.
И тук да пренеса дискусията за промяната в чл.20 на Закона за статистиката. Във фейсбук тече дискусия, но повече се набляга на ЗП. Според някои колеги било само по желание подаването на ГОД от ФЛ, според други е задължително . В крайна сметка трябва ли да подаваме ГОД в статистиката на ФЛ, извършващи свободна професия и имащи НПР ? Какви отчети да се подават на лица, на които не се води счетоводство?
Да, ел.подписът е на физическото лице. Благодаря много. Ще видя в страницата на Регистър Булстат ,как може да се направи.
Лице, регистрирано като работещ Свободна професия  си променя постоянния адрес,който е вписан в Регистър Булстат. Т.е сменя данните в личната карта. Предполагам,че трябва да заяви в Регистър Булстат тази промяна. Има ли начин това да стане с ел.подпис ,без да се ходи на място?
С промяната на данните в личната карта, дали това ще се отрази автоматично в НАП или и там ще трябва да се подадва нов адрес?
Имах две-три години без да съм избрана за подаване на разни месечни ,тримесечни и т.н. справки. Но уви , тази година съм от богоизбраните. Оказва се, че имало Биснес цикли и ми иска някаква регистрация. Аз си имам регистрация и си подавам годишните отчети без проблем. Подадох и за 2022г. Искам да попитам тези, които вече са ползвали тази новост/явно не е толкова ново/, за Бизнес циклите нова регистрация ли трябва? Аз с този КЕП в НСИ си имам регистрация ,както казах и си подавам годишните отчети. Преди съм подавала краткосрочни отчети, но не си спомням имало ли е отделна регистрация.
Здравейте, при мен се получава една питанка във връзка със Справката по чл.73, ал.1. Ситуацията е следната: Фирма има договор с физ.лице за наем на магазин. Всичко уж точно, но се оказа, че не съвсем. Оказва се, че въпросното физ.лице е починало още в края на 2021г. Никой не се е сетил да ми каже. Подала съм справката по чл.73.ал.1 за 2021г. ,приета и т.н. През 2022г. продължавам да си правя документи, носят ми се някакви разписки за плащането, подавам си Декл.чл.55 и така до миналата седмица, когато попитах дали параметрите по договора си остават същите и за 2023г. Сега не знам какво да обявявам в тази справка. Човекът имал няколко наследници, никой не си дава данните, имали някакви разногласия по повад имота. Дайте ми съвет какво може да се направи в тази ситуация? Миналата година съм го подала, но все пак през по-голямата част е бил жив.  :hmmm:
Благодаря много на Пъпешче. Въпреки ,че вече бях сметнала по единия фонд тази справка е от голяма полза. До сега не съм знаела, че има такава. :good:
Благодаря ви, опитах с справката ,както е писала ХХХХ, но излиза всичко-и платено и неплатено. Още по голяма каша. И започнах по стария кръчмарски начин :smile1:. Подчертах си с различни цветове и така :wink1:
Здравейте, имам един СОЛ, който не е плащал осигуровки от доста години и сега е решил да изчисти всичко. Направих справка за задълженията и тя е дълга 7 страници. Обаче всичко е разбъркано. Има ли изобщо някаква справка, която мога да направя ,но да е примерно само за задълженията по ДОО или само за Здравни осигуровки. Не ,че няма да ги разделя по фондове, но е доста трудоемко и ако знаете как да направя отделни справки за задълженията по отделните фондове, моля споделете.
Подавам едновременно Д1 и Д6. Декларациите са за СОЛ с личен труд. Д1 е приета ,но Д6 не е приета смотива, че не са подадени едновременно.  :hmmm: Подадох пак Д6 ,като чекнах,че няма основание за подаване на Д1 и пак не ми е приета със същия мотив. И сега какво да правя? Освен да залича вече приетата Д1 и отново да се пробвам да ги подам? Ама колко по едновременно да ги подам!? Някакъв съвет?
Фатални грешки при проверката на данните
Грешки, открити при обработката на месечната справка-декларация
Проверка на файл pokupki.txt:
Сумата на поле 03-43 не съответства на тази в deklar.txt
Ето ,това ми изписва и не мога да подам декларацията. Няколко пъти проследявам всички суми и ми се струва ,че всичко е точно, но явно не е. Някаква подсказка? Явно става дума за сумата на коеф. за годишното изравняване на част.дан.кредит. Тази година ми е в "+" и не го приема, а минали кодинти, когато беше в "-" нямаше проблеми. Но какво да направя, като от 0.19 ,коеф. става 0.45. Някой препатил, да сподели опит, моля.
Да бъде прехвърлено майчинството по ТД. Тя е СОЛ като св.професия на ниския процент. Когато излезе в болнични 45 дни преди раждане преустанови дейност и по св.професия и подадохме Окд5 за прекъсване на осигуряването. Сега иска да си работи и й предложих да подадем Окд5 за възстановяване работата по св.професия, тъй като там е на ниския процент и да си продължи майчинството по ТД. Обаче тя търси вариант и по ТД да се върне и да прехвърли майчинството на някой друг, но не на бащата.