Е,наближава вече крайният срок за подаване на декларациите и всякакви регистрирани и нерегистрирани експерти започват да си пишат писанията ,а тези от НАП дремят.
Да,има указание от миналата година,ама в прил.4 беше друго.И според това указание-сумите за ДУК,личен труд на собствениците,пък да не говорим за сумите по ТД на съдружници не се декларират.А според горецитираното мнение,пък и на Мермерска се декларират.Та вече не знам кое е вярно за тази година. Като измислят разни новости в декларациите,поне да са придружени от указания,че да не се чудим до 31.03.
Да,така е.Защо изобщо всяка година измислят разни новости,та дават възможност на разни светила да си изкарват хонорарите на наш гръб.Пишат мнения,правят семинари...Коя съм аз,че да се правя на по -умна от тях и чета ту това мнение,ту онова мнение.И накрая съвсем се омотах.
В крайна сметка даването на такава грешка в декл.92 не било само при мен.Явно и там нещо са разбъркали.
Май нищо няма да корегирам.В крайна сметка ,ако няма друго указание на НАП,ще се придържам към старото.То и миналата година какви ли не тълкувания имаше.
И аз не знам вече.То май и много четене не е на хубаво.Повод за корекцията е прочетеното от Тита на Мермерска и още едно мнение на някаква одиторка в "Капитал".И в крайна сметка реших да направя корекция,но то взе че нещо се разбутаха нещата и сега ми свети в червено,въпреки че съм отбелязала ,че не внася ав.вноски.
Подала съм Декларацията по чл.92 без никакъв проблем.Сега заради част 6 реших да направя корекция и да впиша сумата ,изплатена за личен труд на собственика.
И ето ти проблема -нищо друго не съм пипала,обаче част 9 започва да ми свети в червено и иска да определя авансови вноски,защото в част 5-ред 1.1 имало сума.
Обаче сумата е 18530лв.Какви авансови вноски да им определям?
Някой да се сеща за решение на проблема?
ОХ,оказва се че заради сумите ,изплатени по ДУК,и личен труд на собственика ,както и на съдружници по трудов договор ще трябва да правя корекции още на 4 декларации.И ако при всички ми се яви проблем-по добре да не правя никакви корекции.
Е,сега пък и сумте по договори за управление и личния труд.Ще изчакам да видим дали и НАП няма да изкарат някое указание,че тогава ще подавам корекции.Че то иначе при всяко тълкувание на някое светило и хайде корекция.Пък и трудовите договори по КТ. :blush:
Много благодаря!
Във фирмата има лице,на което вчера се родило детенце.Дадох му да попълни необходимите документи и му казах да иска бебежка от здравното заведение.Нали срокът за представянето на документите в НОИ също до 15-то число на следващия месец?Преди години имах такъв случай,но да не би да има нещо ново?
Чудейки се кое от приложенията- 8 или 6 да попълвам за лихви от банкови сметки да попълвам,прочетох някои членове на Закона по подробно,както и разни други материали.Та чак сега установих,че има промяна в декларирането на тези лихви от 2015г.Оказва се ,че местните лица,които имат доходи от лихви в чужди банки ще  трябва всяко тримесечие да подават Декл. по чл.55 и да плащат 8% данък ,ако в съответната държава не им е удържан подобен данък.И ще трябва да се снабдяват с документ за удържания данък.Поне така го разбрах.Има ли някой коментар по въпроса?
При мен се отваря и няма проблем.Да попитам във връзка с Д по чл.50.Българско ФЗ има банкова сметка във Франция.Доходът от лихви в Приложение 6 или приложение 8 да се обяви.Мисля,че трябва в приложение 8,но все пак вашето мнение какво е?
В приложение 3.Т.1.1.-От източници в чужбина.
Ами щом подава по интернет,поне има ПИК,значи ще ги подпише с ПИК-а.
Попълвате си съответните приложения-за наем Пр.4За да ви позволи да ги попълнте в част Трета на ГДД си посочвате кои приложения ще попълвате,също чеквате и други документи,за да може да прикачвате сл.бележки.
Като си попълните приложенията ,отивате на Други документи.. и си прикачвате предварително сканираните сл.бележки и ги подписвате с ел.подписа.
И тук да попитам.Подадох ГДД чл.50 на едно лице с ПИК.Лицето е с л.к.София ,бул.България 53-това е към офис Център.Обаче в страницата на НАП ми излиза 2205 офис Сердика.И сега се чудя по коя сметка да се внесе данъка.Предполагам,че към Сердика,щом го водят там,въпреки че днес си е взел ПИК-а от офис Център.
Код 501 -доходи от продажба и замяна на недвижимо имущество,включително огр.вещни права......
Попълвам с ел.подпис ГДД чл.50 на едно лице.По трудов договор съ им удържали всеки месец по 1 лв.-общо 12лв. за годината за дарение на фонд за деца-вписана е в сл.бележка по чл.45.
Опитвам се да попълня приложение 10 -част 4-вписвам сумата 12лв. на ред 1,но не мога да я впиша на ред 2,защото не ми е активно.По същия начин не ми е активен и ред 5от част 6.Някой да има идея,защо става така?
Ако изобщо не ги пиша,няма да има равнение с Пр.1,а пък и документ за кого е това дарение няма.
Да,аз тъкмо нея правя сега,макар че все още няма как да се подава он-лайн.Обаче се почудих,дали пък не съм изпуснала нещо-нали е чужда гражданка.макар ,че си има ЕГН и постоянен адрес тук.
Май сме пропуснали нещо.През м.04.2014г. Фирмата закупи земя-води се нива от 8 бр. наследници.Едва сега за год.приключване най накрая ми дадоха Нот.акт и като гледам единия продавач е гражданин на Австрия,но си има българско ЕГН и документ за постоянно пребиваване в България и постоянен адрес в София.Получил е 3697лв.
Трябвало ли е да се подава някаква декларация?
Как подадохте -лично или чрез представител?Аз се опитвам да подавам като представител,защото подписът е мой и съм упълномощена от фирмите да им подавам декларации в НАП,ГИТ,НОИ...
Начислени за годината дивиденти,разпределени с Решение на ОС от 2014г.-70000лв.,но изплатени  50000лв.Дължат се още 20000лв.
В Справката по чл.73-пишем 70000лв.
А в Декларация чл.92 в час 6-като задължение св.лица пишем-20000лв.?
Просто за сверка.
Предполагам, че подписът ти е от Би-тръст. Явно има някакъв проблем с ел.подписите ,издадени от там или има нужда от допълнителни настройки.При мен с подпис от Би-тръст излиза същото ,но с подпис от Инфонотари подадох без проблем.