И при мен е подобен случая.Обаче по ТД СОЛ-а е осигурен върху 2320лв.за м.07.2014г.Т.е разликата е 80 лв.върху която трябва да се осигури като СОЛ.Обаче пък е спрял самоосигуряването като СОЛ от 14.07.2014г. И сега се чудя дали самоосигуряването да е направо върху 80лв. или пропорционално само за дните за които е СОЛ.Сега ,ако му внеса само за дните ,през които е СОЛ,при годишното изравняване дали ще трябва да довнася?
Донесен е трети болничен на родилка.Според мен е грешен и трябва да се занесе за поправка.Казах да дойдат да си го вземат и да го корегират.Първият болничен -45 дневния е от 04.05.2014г. Третият-този който според мен е грешен е до 14.09.2014г.Според мен трябва да е до 15.09.2014г.Смятах дните един по един по календара.За да не разкарвам майката напразно и да съм сигурна,че не греша има ли някъде нещо като автоматичен календар,който да ползвам и който вече ви е бил полезен?
Може да не подавате нищо,ако фирмата все още не е работеща.Разбира се ,ако е дружество се подават ГДД и се публикува ГФО.Собственикът подава Окд5 в 7 дневен срок от започване на трудова дейност,ако е самоосигуряващ се.Ако е по ДУ ,нищо не подава за започването на дейността.Подава си Д1 и Д6 за възнаграждението.
А,подписите на ведомостите? Хайде ще помолите настоящите работници да се подпишат,ами напусналите?
Аз имам фирми,които не са ми плащали и ми дължат пари,обаче като ми писна и най накрая им отказах да работя без пари,предадох абсолютно всичко ,което имах при мен.Даже преди месец дойде пак и ми се примоли да й направя разни справки,че имали ревизия и пак ги направих.Не мога да разбера тази колежка,която отказва да предаде тези документи.
Значи за периода -15 дни,ще трябва да се изчисли дохода ,въвху който е осигурен от работата и да пуснем осигуровки до максималния.Това че го мисля после-има време до 25.08.2014
Благодаря за отговора.
А,дали ще трябва да занесе в работата си и копие от декларация,че е припознал детето или трябва само саморъчна декларация-свободен текст,че живеят заедно и е припознал детето?
Млад татко,работещ по ТД,осигурен там на макс.Същевременно е и самоосигуряващо лице-на ниския процент.Ще подава Декларация за ползване 15 дни.Там има т.11-че през 15-те дни не продължава самоосигуряването.Това означава ли,че ще трябва да спре самоосигуряването през този период?Аз мисля,че не трябва ,тъй като не е осигурен там за ОЗМ,но и аз не мога да мисля сега от вълнение-така че моля помагайте.
Аз съм щасливата бабка!
Фактурите за покупка на гориво си ги включвате в дневника за покупки в месеца на издаване или в следващите 12.Завеждате си горивото -примерно в см.302,аналитично-гориво.Като ви предадат пътните листи си изчислявате колко от закупеното гориво да изпишете,като имате в предвид изминатите км. и разходната норма.Може да го изписвате ежемесечно или както там сте си приели в сч. политика-примерно на три месеца или на 6м.
Пътния лист няма връзка с дневниците по ЗДДС.В него се пишат изминатите км. ,маршрута ,товара.И на база разходната норма и изминатите км. по пътни листи изписвате горивото на разход.
Предполагам,че когато някога примерно сте искали чисто удостоверение и са ви казали ,че има някакви задължения,вместо да ходите да се разправяте и да доказвате,че вече веднъж сте ги внесли,сте ги внесли отново.Така сте получили исканото чисто удостоверение навреме.Обаче после НАП,като са си разбъркали супата и нещата са си дошли по местата се е оказало ,че имате надвнесена сума.Това стана с т.н единнна сметка.Може да са внесени и с вн.бележка направо на момента и после изобщо да не са осчетоводени или пък собственикът като си е взел чистото удостоверение ,изобщо да не е дал Вн.бележка.Така че ,аз бих препоръчала да кредитирате см. на собственика.Така ще си закриете салдата.После,ако се разберат от къде са парите може да сторнирате или да му "върнете" сумата.
На 02.07.2014 подадох Д.чл.55 и беше приета.На другия ден се сетих,че от сумата не съм приспаднала 25%НПР и преизчислех данъка и пак я подадох.Като задължение остана само вярната сума.Така,че когато сте в срок ,подавате нова,която заличава старата.
Благодаря много.Ще разуча нещата.
Здравейте,предстои сливане на две предприятия-ЕООД и ООД,на които собствениците са роднини по права линия.След сливането ще остане ЕООД-то ,а ООД-то ще бъде заличено.Тъй като има доста семейни разпри и докато не стане всичко факт,аз като счетоводител на ЕООД-то ,което ще остане и е приемащо нямам никакъв достъп до документи.Дори не знам на какъв етап е процедурата.За да не изпусна после нещо има ли нещо спешно при заличаване на предприятието ,което ще трябва да се подаде-примерно ГДД на заличеното ООД?
В последствие ,вече като получа документите ще му мисля за осчетоводяване и т.н,но нещо спешно което евентуално да имам в предвид?
Да,благодаря Ви.Така си и знаех,че обезщетението се вписва в УП-2.
Днес уволнихме едно лица,поради съкращение в щата.Предполагам,че след месец ще дойде да си иска обезщетение по чл.222,ал.1 от КТ и затова му казах,че ще му дадем УП-2 след месец,когато ще знаем какво обезщетение ще му се изплати.Обаче едва не вдигна скандал и го направих сега.
Та се замислих,това обезщетение -по чл.222,ал.1 трябва ли да влезе в УП-2?Мисля,че трябва ,но вече съвсем се обърках,че днес на този за 1ч. му направих всички документи,та да не се налага да се връща отново.
Да използвам тази тема и да питам за застъпващи се болнични.Първият е вече подаден-той от 04.05.2014-17.06.2014.Вторият е от 14.06.2014-25.07.2014г.Т.е застъпват се от 14.06-17.06.2014г.Четох старото указание на НОИ,но то беше преди Пр.15.Четох и разни изказвания на колеги ,но май в различните градове действат по различен начин.При мен става дума за НОИ София.
Аз си мисля,че в Прил.15 трябва да е :
м.06.2014 от 14.06-30.06.2014    9 р.дни
м.07.2014 от 01.07.-25.02014     19 р.дни
Обаче разбрах,че някои са ги връщали,защото искали в Пр.15 да се опише втория болничен,така все едно няма застъпване.
Кое според вас е правилно и как приемат такива болнични в НОИ София?
Има ли някой ,който е носил скоро?
Ами,то нямаме нито двор,нито склад или помещение.Т.н офис е в дома им на собствениците-там е регистрирана фирмата.Работниците работят по обекти-паркове,градинки,междублокови пространства-садят,копаят,косят тревата.
Благодаря,четейки този закон се отказвам от "охранител".Пиша си го "пазач,невъоръжена охрана" и няма какво да си усложняваме работата.И без това договорите с общината са срочни-за една година.така,че докато вземем лиценз,той договора ще изтече и може и да не го подновят. :wink1:
Има ли разлика между пазач,невъоръжена охрана и охранител-освен в МОД,защото са с различни кодове.Чудя се като какъв да назнача едно лице,което ще надзирава,пази ,охранява и т.н.
Имаме договори с общината за поддържане на паркове и алеи,цветни лехи ит.н.Използва се техника-косачки,резачки,много цветя ,храсти -доста скъпи материали.Работейки работниците често не гледат къде ,какво оставят и после техниката и материалите изчезват.Та собствениците на фирмата са решили да назначат едно лице да охранява по време на работа.Всъщвост ние нямаме обект-като двор или склад,който лицето да охранява.Просто на различните работни обекти докато се работи.Та се чудя ича ли някаква разлика между тези длъжности?Някаква идея?
Здравейте.Фирмата извършва услуги по договор.Миналия месец сме фактурирали съответното количество .Става дума за косене на трева.Сега са решили,че поради неспазен срок ще има санция от 500лв.Искат да анулираме вече издадената и описана в дневника миналия месец фактура и да издадем нова.Според мен трябва да се издаде данъчно кредитно известие.Много моля дайте си мнението по въпроса,че след около 30мин. пак ще се разправяме -сега с по висша колежка.Според вас кой вариант е по удачен?