Заместване може да има при болничен, майчински, отпуски и т.н. отсъствия на титуляра.

Благодаря ви много  :smile1:
благодаря Ви , тук във форума имаше тема за назначаване на служител , който да се обучи преди бременната да излезе 45-те дни . В моя случай няма да има обучение , а заместване . Болничният ще е началото на април , след това мога да сключа договора по чл 68 ал 1 т 3
не съм наясно дали така става ,това ме обърква
" Не е желателно, защото самия член казва до завръщането на титуляра. Трябва да назначите човека от първия ден на болничния за 45 дни преди раждане.
Ако искате работника да го назначите по рано трябва да е на друга длъжност. След това да прекратите договора и да го назначите до заместване :)"

Това е от форума
Здравейте , имам  бременна служителка , която ще вземе продължителен болничен, преди 45 -те дни .
Ще назначим нов служител, който всъщност е бивш наш пенсиониран служител,
 Въпросът е на какъв договор да го назнача  - срочен за определен период и след това нов до завръщане на титуляра  :hmmm:
Прави се отделен картон само за здравното осигуряване, но трябва да се консултираш точно как става с Микроинвест или виж в техния форум.

благодаря  ,писах им , не ми се получава с тяхното обяснение , ще търся варианти
Имам пенсионер по ДУК - заплата над осиг. доход всеки месец. Осигуровките за ДОО са върху 3400, но за ЗО осигуровките са върху  разликата между 3400 и пенсията .  Трябва да се правят две Д 1 - една с ДОО , другата само със ЗО.  Технически не ми е ясно как става Някой правил ли е това в микроинвеста
Заради справката вече трябва да се посочват във ведомостта. Аз ги отчитам в месеца, през който са дадени.

Благодаря bobo, т е сега ако ги дадем в септември , трябва да вървят към августовската заплата или  даваме ваучери през септември и фигурират във фиша за септември . /в декември ще има разлика /  нещо се обърках - хем не са обвързани със заплата , хем после в тая справка ще направят въртел заради датите ,
Здравейте , за първи път ще даваме ваучери за храна и то от месец септември . Видях че повечето не ги включват във ведомостта , тъй като те са соц„ придобивка , а не част от възнаграждението.
При нас заплатите вървят с 10 дни след месеца, в който е положен труда . Може ли ваучерите да се раздават в месеца, за който се отнасят ? /ако ги включа в ТРЗ програмата - вероятно ще има разминаване след това в справката по чл 73 - декемврийска заплата , получена в януари , а ваучер за храна в декември  :hmmm:
В програмата създавате осигурител с булстат
През този осигурител създавате Д1
Подавате като влезете с булстат

Благодаря ви много  :good:
Здравейте , трябва за подам за месец май Д 1 на СОЛ застр, агент- Правя Д1 изписвам булстата на код на задълженото лице и после  ЕГН .  При влизане с пик има  лицето с Булстата  и по ЕГН . Отворил е дейност май месец - вижда се на ЕГН , Там подадох и Д1 и е отхвърлена
с текст - изисква се попълването на поле булстат
Може ли съдействие  :hmmm:
Благодаря delphine

Здравейте , имам лице ,което е пенсионирано при нас юли месец.  Следва ли да го включвам в справката по чл 73, 6 , при положение , че ние не сме му основен работодател към 31,12.
/ при опит да го вклююча, програмата генерира 0,00 данъчна основа /
Точно, щом всички са съгласни.

Добре , благодаря ви  :smile1:



да , не съм пенсионирала , прочетох чл 328 - там е с предизвестие от работодател ,
Да ползвам 325 по взаимно съгласие и изплащане на всичко дължимо
Направете го по взаимно съгласие.
По 327, ако работникът пусне заявление, ТД няма.

това не го разбрах , тя просто иска и така се договориха да работи до края на май
Добре, ама това не води ли след себе си и евентуално обезщететие по 222 (3)?

Да , ще изплатим 6 брутни заплати и неизползван отпуск , а иначе съм събрала стажа по трудовите книжки , има над 41 год трудов стаж
Наша служителка направи възрастта за пенсиониране на 11.04.2022. Продължава да работи , но последният и  работен ден ще е 31.05 по нейно желание. Колебая се по кой чл. да я пенсионирам - 328 ал 1 т 10 във връзка с чл 326 ал 2 /като пусне едномесечно предизвестие към работодател/ или без предизвестие , поради пенсионране по чл 327 ал 1 т 12 , не съм наясно изобщо и ви моля за съдействие
Здравейте , в декларацията изрично пише , че когато подаващият декларацията няма задължения , може да ползва данъчното облекчение .
При положение , че другият родител има такива и подлежат на принудително събиране в НАП, възможно ли е изобщо да се ползва същото ?
Лицето може да изтегли еднократно половината от сумата при телк 89.99 %