Здравейте!
Младо семейство не се е възползвало от възможността си за данъчни облекчения за 4 години назад. И двамата имат доходи само от трудови договори и отговарят на условията за облекчение за млади семейства. Ако сега подадат за всичките години подлежат ли на санкция за неподадена в срок декларация? Кредита не е голям и ако имат и санкция съвсем няма да си заслужава подаването.
Здравейте!
Изпълнителен директор на ЕАД не е представил в счетоводството болничен лист за периода декември 2022-януари 2023 г. Изплатени са възнаграждения, внесени са осигуровки, подадени декларации 1 и 6 с пълни работни месеци. Лицето не желае да му се изплаща обезщетение по този болничен, всъщност той не е и входиран. Какво би последвало, ако не го подадем в НОИ?
Благодаря!
Здравейте,
Продаваме стока на клиент от Португалия, а доставката и мястото на разтоварване на стоката са до адрес на клиент на нашия клиент в Румъния. В Интрастат декларацията за ВОД попълвам VAT номера на румънския клиент? Не ни е за първи път, но нещо се омотах...
Здравейте,
Фирма получава компенсации по т.нар мярка 60/40 за част от персонала. Ще се наложи част от служителите, за които са получени средства да бъдат съкратени на основание чл. 328 ал. 1 т. 2 от КТ.
Какъв е размерът на средствата, които работодателят трябва да възстанови – само тези, получени за конкретния служител или всички средства, които фирмата е получила и каква е процедурата за възстановяване?

Благодаря ви :)
Фирма, чиято основна дейност е Търговия на едро трябва ли да извърши Комплексна проверка на клиентите си?
За търговците на едро по т. 19 - освен Вътрешните правила (използвам примерните, които са поместени на сайта на ДАНС) изготвям и Оценка на риска и Въпросник за определяне на рисковите фактори. Пропускам ли нещо?
Когато Администраторът е предоставил обработването на данните на Обработващ (в случая счетоводно обслужване), трябва ли и във фирмата Администратор да има лице, което е отговорно за защитата на данните. Той ли прави връзката и предава данните на Обработващия?
Здравейте,
имаме договори, регистрирани с код 02, срокът им отдавна е изтекъл. Според указанията за уведомлението трябва да ги подадем с "основанието за сключване на трудовия договор или последното регистрирано допълнително споразумение". При попълнено основание за сключване 02 трябва да има посочен и срок на договора - изтекъл е назад в годините. Дава и съобщение за грешка, противоречи с датата 01.04.2017. Как процедирате вие? Благодаря!
Здравейте,
фирмата е на тримесечно изравняване на часовете. По график ще се работи в четирите почивни дни на Великденските празници. Как да определим дали точно тези празнични часове са и извънреден за лицето, което в края на периода ще има примерно 20ч извънреден?
Благодаря!