Ще опитам да ги подам редовни по ел.път Д1 и Д6 дано минат, нали не са корекция. Лошото е , че трябва да правя картони на всяко едно лице
Здравейте, сега се упълномощавам с ел.подпис и виждам , че предишната счетоводителка за м.05 и м.06 2015г. Д1 И Д6 са и отхвърлени поради различни срешки. Сега от НАП искат да се оправи проблема :(

Как да процедирам , на място в НАП подавам и Д1 и Д6 за съответния месец нали ? И ги подавам без код корекция , а като редовни?
Чистата заплата след приспадане на необходимите осигуровки и данък , ако излезе под МРЗ то няма да правите удръжки по запора.
Фирмата е ИТ. Като ДМА има само компютри, лаптопи и сървъри.
Мисля да пусна една заповед всички тези ДМА да се ползват само за цели на фирмата - без игри, филми, фейсбук, лична поща и подобни.
Нали не трябва да декларирам нещо към НАП в този случай?

Щом като методиката Ви е определила , че се ползват само за фирмени/служебни цели , то няма да има какво да декларирате :)
Собствениците на двете фирми са съпрузи, явно не подлежат на деклариране сделките между техните фирми

Съпрузите попадат в изброените изключения за деклариране , т,е не следва да декларирате сделките между тях :)
Мисля, че пише че не се подава ОПР, за баланса си мълчат :)

И аз така разбирам прочетеното , само за ОПР иде реч за освобождаване :)
http://www.tita.bg/page/349

Тук попаднах на същото тълкуване, един вид ти срещу този имот си получил акции във фирмата , и при последващото им продаване ще се гледа разликата между продажната им цена и цената на която е закупен имота, срещу който си получил тези акции.

Здравейте , две физически лице акционери в АД при учредяването му правят апорт на имоти , срещу което стават акционери и получават дружествен дял .

Сега според мен четейки  ЗДДФЛ чл.13(4) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не се определя данък към датата на придобиване на акции и дялове, които са получени срещу направени непарични вноски в търговски дружества.

не следва тези две физически лица да подават данъчна декларация и да определят данък, тъй като такъв не е дължим.Задължението за облагане и внасяне на данък ще възникне едва при продажбата на тези имоти срещу които са получени дяловете,  при извършването на непаричната вноска /чл. 11, ал. 2 от ЗДДФЛ/?

Вие как мислите ?
Вид осигурен за работа до 5 дни месечно не е ли 01 от 2015г?

01 е в Декларация образец 1
Лошото е , че при една евентуална проверка от НАП в 99% ще те обвинят , че неправилно си определил авансовия си осигурителен доход и си внасял по-малко месечни осигуровки.
Доколкото си изясних след върнете и сучене с един господин от НАП, СОЛ отчита (за целите на авансовото облагане) само доходите от дейността си като СОЛ. ГД са отделни и тях не ги включват към тази категория (на принципа на НОИ, които ги отчитат, като доходи които СОЛ е получил извън дейността, за която е регистриран)

Добре , а ако това лице при изпълнението на сключения ГД е декларирало , че е самоосигуряващо се лице с декларация през платеца , за ме това си е дейност извършена в качеството му на самоосигуряващо се лице.
Наскоро, позовавайки се на Тълкувателното решение, информирахме един ЧСИ, че няма да извършим запор върху трудовото възнаграждение на един работник, поради това, че е назначен на МРЗ.
Отговорът му беше в тоя дух.  :smile1:
Че запорът остава наложен относно секвестируемата част от вземането. И че ако работникът започне да получава възнаграждение по-голямо от несеквестируемия минимум, следва да удържаме и превеждаме суми по изп.дело №.., съгл. разпоредбата на чл.446 от ГПК.
Значи - можело.. и така. :smile1:

И ние така с едно ЧСИ , казахме му , че лицето след удържане на осигуровки и данък получава сума под МРЗ /380ЛВ тогава/ и каза , че няма да се предприема нищо за момента :)
Полученото възнаграждение за положен личен труд в ЕООД за 2014г. влиза ли при формиране на месечния осигурителен доход за 2016г. или се взема предвид само дохода като самоосигуряващ се?

Да , личния труд е дейност , която лицето упражнява в качеството му на самоосигуряващо се лице и се взема предвид при формиране на месечния осигурителен доход за 2016г.
420:21 =20 на ден  , 16 работни дни х 20 = 320 лева осигурителен доход вътху, който ще се изчислят осигуровките.

320х 16.3% = 52.16лв ДОО
320 х 5% = 16лв ДЗПО
320 х 8% = 25.60 лв ЗО

за дните на болнични 4.8% здравна осигуровка : 420:21х5 = 100лв х 4.8% = 4.80 лв
 Къде мога да намеря  Тълкувателно решение №2 от 26.06.2015г по тълкователно дело №2/2013г. от ВКС, във връзка с удръжките по запори на раб.заплата. Разбрах,че има ограничение на работникът да остава сума не по-малка от МРЗ.Но лично не съм го чела, а не мога да го открия.


http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=15235.0   :good:
Как да няма изравняване на осиг.доход при СОЛ-собственик на ЕООД???
Само ЗП и тютюнопроизводителите не изравняват.

 :good:
Нали това съм описала. През 2014 г е на трудов договор. Облагаемият доход
е под 5040 л
в
.Самоосигуряващ е от началото на 2015 г. и се осиурява на 420 лв.
Интересува ме тази таблица за самоосигуряващите се лица отнася ли се за
ЕООД или само за ЕТ?

Аз ясно Ви отговорих ,че значение има декларирания облагаем доход на това лице за 2014г. в качеството му на самоосигуряващо се лице. Доходът по ТД няма място тук и не знам защо го споменавате.
Здравейте, имам следния въпрос.
Собственик на ново открито ЕООД иска да се самоосигурява върху 700лв., а не върху минимума - 420лв. проблем ли е?

Не е проблем , но както е споменала Марпан, този доход следва да може да се докаже. Това може да стане като изготвите на лицето договор за полагане на личен труд, в дружеството където ще се самоосигурява. Освен дължимите осигурителни вноски ще има и 10% данък.
Значение има декларирания облагаем доход на това лице за 2014г., т.е това което е подало като данни с данъчна декларация през 2015г. , ако е имало основание за подаване . Ако през 2014г. лицето не е имало качество на самоосигуряващо се лице и е нямало облагаем доход като такова, то продължава да се осигурява на 420лв.
СС 41
Правителствени дарения
4.1. Правителствено дарение, свързано с биологични активи и селскостопанска продукция, предоставено без условия, се признава като приход в периода на получаването му.
4.2. Получено правителствено дарение, свързано с биологични активи и селскостопанска продукция, предоставено с условия, се признава като приход в периода на изпълнение на поставените условия.