Oсвен моралното остаряване  на актива има и физическо .
Всеки актив с времето остарява и губи от качествата си, затова според мен  е редно да има счетоводни амортизации . А за данъчните амортизации : "Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Начисляването на данъчни амортизации се преустановява, когато съответният актив временно не се използва (не носи икономическа изгода) през период, по-дълъг от дванадесет месеца. Начисляването се преустановява от началото на месеца, следващ месеца, през който е изтекъл срокът по изречение първо, и се възобновява от началото на месеца на връщането на актива в експлоатация. Данъчният амортизируем актив не се отписва от данъчния амортизационен план."





alfa ,

напълно съм съгласна с тебе .  :thumbup: Аз не съм писала за преобразуване, само цитирах кога не се признава разхода за начислен данък . Чл. 28 ал.1 , както си цитирала  определя разхода за брак като данъчно признат.  :give_rose:

Делфи  :give_rose: . Хубава дискусия се получи  :thumbup:
 :wave:

Дт 609 / Кт 205 - с балансовата стойност на МПС
Дт 241 / Кт 205 - с натрупаната амортизация
Дт 609 / Кт 4532 - с начисленото ДДС

ЗКПО

Чл. 26. Не се признават за данъчни цели следните счетоводни разходи:
...............
3. разход за начислен данък или ползван данъчен кредит по реда на Закона за данък върху добавената стойност, когато разходът от стопанската операция, с която е свързан данъкът върху добавената стойност, не е признат за данъчни цели;






Делфи , според мен разхода за начисленото ддс също ще е данъчно признат разход и няма да се налага да преобразува ФР .Основно правило при данъчното третиране на разходи във връзка с начислен ДДС за сметка на данъчнозадълженото лице или непризнат данъчен кредит е "непризнат разход по реда на ЗКПО – непризнат разход за ДДС, свързан с него" и обратно "признат разход по реда на ЗКПО – признат разход за ДДС, свързан с него".
Така, че след като ЗКПО признава за разход брака на ДА, то и разхода за ддс на този брак на ДА ще  е данъчно признат.

Чл. 28. (1) Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи от липси на дълготрайни и краткотрайни активи, с изключение на произтичащите от непреодолима сила.
(2) Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи от липси и брак на материални запаси.
(3) Алинея 2 не се прилага, когато разходите се дължат на:
1. непреодолима сила;
2. технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и в обичайните за съответната дейност размери;
3. изтичане срока на годност съгласно нормативен акт или фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и в обичайните за съответната дейност размери;
4. (нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) липси на стоки, произтичащи от търговска дейност в обекти, в които клиентите имат пряк физически достъп до предлаганите стоки, в размер до 0,25 на сто от размера на нетните приходи от продажби на съответния търговски обект.
(4) Не се признава за данъчни цели разходът за данък по чл. 79, ал. 3 от Закона за данък върху добавената стойност на активи, непризнати по реда на ал. 1 - 3.(5) Не се признават за данъчни цели последващите счетоводни разходи, отчетени по повод на вземане, възникнало в резултат на липси и брак на активи, непризнати по реда на ал. 1 - 4
Публикувано е становище относно изменения и допълнения в Наредба № Н-8 от 2005г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодатели, осигурители за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващи се лица. Наредбата е обнародвана в ДВ. бр. 99 от 2013 г. в сила от 01.01.2014 г.

http://www.nap.bg/news?id=1763
Собственик на търговско дружество се осигурява като СОЛ в своето ЕООД. Няма ДУК и полага личен труд без възнаграждение. Същото лице регистрира ново ЕООД, в което отново ще полага личен труд без възнаграждение. Как би следвало да се осигурява във второто ЕООД?

Никак, осигигурява се само на едно основание.
Да , в бр. 106 / 10.12.2013г. излезе
Кажи на дамата , че това е окончателен данък и подлежи на удържане и деклариране и през 4-то тримесечие.
С новите промени в ЗБДОО периодът за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане се намалява от 24 на 18 месеца.
Здравейте съвсем се обърках. Дивденти  начислени и изплатени през м.Ноември кога трябва се внесе данъка и подава ли се дек. по чл. 55 или се посочва  в годишната декларация.

До 31.01.2014г. имате задължение да подадете Декларация по чл.55 ЗДДФЛ и да внесете данъка. Дори и да не се внесе в срок дължимия данък , декларацията следва да се подаде.
http://www.tita.bg/page/366

Вижте този материал , трябва да действате по чл.126 ЗДДС.
Вие сами посочвате , че е записано в предмета на дейност на фирмата "както и всички останали незабранени от закона дейности" , така че няма никакъв проблем :)
Нищо не ви пречи да изплащате месечното възнаграждение по Договор за управление и контрол в брой , след като е под 15 000 лева . Попълвате си РКО .
Имам следното питане: Лице регистрирано по специалния режим КО получава фактура от лице, което не е регистрирано по КО, но не е платило цялата сума по ф-рата - ще си издава само протокол и ще си приспада само ДДС-то по платената част? А съответно ако не беше регистрирано по КО - при получаването на ф-рата(но не платена) от лице нерегистрирано по КО щеше да приспада цялото ДДС?
Правилно ли съм разбрала или?

Да, по-горе Катя е посочили с примери възможните ситуации , вижте ги :)
Ако е на внасяне и сумата е по-малка от кредита  т.е не се изчерпв целия - попълваме кл.50 със сумата за внасяне , кл.70 със сумата за внасяне , а остатъка от кредита посочваме в кл.80 + приложение 6
Моля да помогнете и на мен
м.09 възстановяване -1000лв
м.10 възстановяване 100 000лв.
м.11 внасяне 5000лв. /приспаднат/
За възстановяване  96 000лв. и приложение 6


С декларираното ддс на внасяне м.11- 5000 лева е приспаднато изцяло ддс-то от 1000 лева /м.09/ и 4000 лева са приспаднати от ддс-то за м. 10 . Така започналата процедура през м.09.2013г. приключва и започва нова , която както казва Марпан ще приключи с подаването на СД за м.12.2013г. Ако резултатър е на възстановяване тогава ще подадете Приложение № 6 към СД за м12.2013г.

Има право на платен отпуск , пропорционално на трудовия стаж зачетен при Вас.

Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на чл. 22, доп. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Всеки работник и служител, който има най-малко 8 месеца трудов стаж, придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж, като в тези случаи размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в това предприятие.
(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава въз основа на писмено искане на работника или служителя до работодателя.
То хубаво с ДДС-то в двата дневника, но не е зле да се уточни и ставката на ДДС-то.
От мен една "нула".
За повече подробности - чл.23 от правилника.

И от мен ставка 0% .
Бихте ли ми помогнали.
Две лица на граждански договор са получили сумите си на 30.11. Осигурителните вноски заедно с декларация 1 ще внесем до 25.12.
Кога да подам декларация 6  и какви стойности да впиша в нея - начисленията само от работодател или обща сума на начисленията?

И не удържате ДДФЛ тъй като сме в четвърто тримесечие , и в Декларация 6 без данни за данъка.
Здравей Алфа  :give_rose:,

Да, става въпрос за самоначисляване на ДДС с протокол за услуга, получена от ЕС, като същият се включва с код 09 в Покупки и Продажби.
Ако правлно съм се изказала и ти правилно си ме ме разбрала, приемам, че разсъждаваме вярно   :wink1:

Нали?

Точно така :)  Протокола с код 09 в Дневник Продажби в колони 14 и 15 . В Дневник Покупни ако имате право на данъчен кредит в колони 10 и 11.