Здравейте,интересува ме, ддфл-то, което съм удържал и внесъл за 7,8 и 9 месец по ГД го показвам в декларацията, но имам 2 ГД, по които съм платил в Октомври месец, нищо че са работили 8 и 9 месец. Тоест, нищо не съм уддържал. Трябва ли тогава нещо да се декларира-аз мисля, че не, но не съм сигурен?

За изплатения през Октомври месец хонорара не си удържал данък , следователно няма какво да декларираш в Декларацията по чл.55 и не се подава
 :wave: Привет , вчера след 2 години получихме писмо от ДАНС , че въптрешните правила , които бяхме изпратили не са приети и трябва да бъдат допълнени  :blink:

Мисля да използвам тези правила качени от Катя , понеже вече са били одобрени от ДАНС  http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1562.msg4417.html#msg4417

Имали ли сте случай на отказ и някой използвал ли е тези правила ?
Защото преди време поставих тук във форума този въпрос и ми беше отговорено, че управител, който не е съдружник не може да е СОЛ. Тук не виждам да се казва, че лицето е съдружник. Затова питам.

Ако не е съдружник , не може да се самоосигурява , но във въпроса се казва " се осигурявам на 420лв" , та от там явно се подразбира , че е СОЛ
А защо се самоосигурява управител?

Защото закона го позволява . Аз от въпроса разбрах , че ливето е на ТД в друга фирма и същевременно е съдружник и управител на 3 ООД-та , като в този случай Делфин е отговорила , че се самоосигурява само на едно основание.
Печалбата на фирмата няма общо с дохода на физическото лице. Държа да подчертая, че социалните се интересуват от брутни доходи, а не от осигурителни такива. Защото ако СОЛ не извършва личен труд, съответно не получава възнаграждение, а декларира осиг. доход като брутен, то тогава той ще се прибави към останалия, което не е редно. Аз лично в бележката пиша нула.

Така е tod73, трябва да се впише 0.00 за доход след като няма реално получен такъв , но ходи го обясни на служителките ,които приемат бележките ..............
Как се вика - ужасия до шия :)
Ако СОЛ не извършва личен труд и не получава възнаграждение би трябвало бележката да е с нулева сума, защото те не се интересуват от осиг. доход, а от брутен доход

Да , би трябвало след като няма получен доход да е 0.00 лв . но лично в нашия град служителите от агенцията връщат ако не е написано 420лв.

Може да пробвате на колоната Брутен доход да напишете 0.00лв и да изведете и друга колона Осигурителен доход с данни за 420 лв.
Да , разбира се , ето и примерна бланка за дохода , който трябва да представите

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=1421.0

Поне в нашата служба искат на бележката като брутен додоход да е вписан МОД  т.е 420 лв.
Отпадна да , промянате е отразена в  Държавен вестник брой 93 от 25 октомври 2013 г.
Ето и относно амортизирането на активите придобити преди увеличението на прага на  същественост на ДМА .

   Отговаря Емил ЕВЛОГИЕВ – дипломиран експерт-счетоводител

   

    Въпрос: Към 01.01.2008 г. във фирма е била направена промяна в прага на същественост на ДМА от 500 на 700 лв. Било е взето решение да се отпишат и активите, придобити преди 01.01.2008 г., които при придобиването са под този праг. Какви счетоводни записвания трябва да се направят за отписването на тези активи и начислените за тях счетоводни амортизации към 31.12.2008 г.? Ще продължава ли начислението на данъчни амортизации за тях? Какви счетоводни статии ще се съставят при изготвянето на годишен счетоводен отчет (2008 г.) във връзка с отписването на тези активи?

    Отговор: Считам, че промяната не може да бъде прилагана с обратна сила и този праг на същественост 700 лв. следва да се отнася само към активите, придобивани след 01.01.2008 г. Останалите си остават като ДМА и се амортизират докрай.
Тези дни не съм в кондиция, чак ме е яд на глупостите дето пиша  :blink:

Дори не видях, че фирмата е ЕООД  :slap: .....420лв си е дохода

 :give_rose: На всеки се случва
Колеги, моля ви кажете ми дали съм права или не съм-според мен българската фирма трябва да издаде фактура с ДДС, ако холанската не е регистрирана по ДДС, нал итака?

Тода дали получателят е регистриран по ДДС не е определящо в случая  . Има значение дали получателят е ДЗЛ или не е ДЗЛ . В нашия ЗДДС за ДЗЛ е дадено определени ;
Скрит текст :

Ето и подробен материал за третирането на ДЗЛ по ЗДДС и начисляването на данък.

Скрит текст :
Земеделските производители се осигуряват на 240лв.

Нали питащата казва че ще управител на ЕООД ,което ще извършва земеделска дейност. Според мен ще е на 420 лева.
При подаването на обр.1 с дни в осигуряване без осигурителни вноски в т.16.4 всъщност се декларира, че лицето има дни , признати за осигурителен стаж . Това е смисълът на обр.1 в този случай . Няма за деклариране суми, но има за деклариране на обстоятелства по този ГД и следва според мене да се подаде и обр.1, за което е и писмото на НАП по въпроса.

 :thumbup: И аз съм на същото мнение .
Имат проблем явно със системата и в ТД на НАП преди малко не им работеха повечето услуги.
Един последен въпрос свързан с командировъчните: за разликата над двойния размер само ДДФЛ ли се начислява, или и осигуровки?

И осигуровки :

(8) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 10 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г., предишна ал. 6, изм. и доп. - ДВ, бр. 21 от 2004 г., доп., бр.15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.; доп., бр. 16 от 27.02.2009 г., в сила от 27.02.2009 г.; предишна ал. 7, бр. 14 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху: 1. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.; изм. изцяло, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.03.2012 г.) дневните пари при командировка до двукратния им размер, определен в нормативен акт, пътните и квартирните пари при командировка или заместващите ги възнаграждения, включително тези по § 3 от допълнителните разпоредби на Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. за приемане на Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 от 1994 г. и бр. 25 от 1999 г.) и изплатените пътни и квартирни пари за сметка на възложителя на лица, работещи без трудови правоотношения;
За шофьорите ако става въпрос за меджународен транспорт , те почти винаги за над 12т. и съответно втора категория , отпуската им е 20дни + 5 дни .

НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИДОВЕТЕ РАБОТИ, ЗА КОИТО СЕ УСТАНОВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК

Скрит текст :

Скрит текст :


Като разглеждах ЗКПО, не видях да има ограничение в признаването на разхода за командировки /пътни, дневни, квартирни/.
Дохода на работника над двойния размер се облага по ЗДДФЛ.

ХХХХХ , няма ограничение , признават се и над двукратния размер :
Скрит текст :
:) но на конкретен въпрос, не искА

Кой точно въпрос ? Изчислявам болничните съгласно записаното в КСО, ЗЗО,ЗБДО  това е .

Хубаво е да се аргументират отговорите:)