Мисля , че вече достатъчно отговори дадох по въпроса :) Съгласно занона и наредбите
Чл.40 ЗЗО препраща към ЗБДО , а там ясно е написана как се определя минималния осигурителен доход на СОЛ.
Далила , аргументирай се въз основа на кой нормативен акт е така според теб ?
Скрит текст :


КСО
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
1. максималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година;
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, определен съобразно облагаемия им доход за дейността като самоосигуряващо се лице;

ЗБДО

 чл. 8. (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2013 г.:

               1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно приложение № 1;

               2. минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2011 г. като самоосигуряващи се лица:

                    а) до 5400 лв. - 420 лв.;

                    б) от 5400,01 до 6500 лв. - 450 лв.;

                    в) от 6500,01 до 7500 лв. - 500 лв.;

                    г) над 7500 лв. - 550 лв.;

               3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители - 240 лв.;
Никъде не виждам да пише , че за ЗО е 420 лева . Пише  си минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно за регистриранит е земеделски производители и тютюнопроизводители, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За възнаграждението

А в ЗБДО е казано въз основа на ккаво се определя МОД на СОЛ .
 минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2013 год. зависи от окончателния им доход от дейността като самоосигуряващи се лица за 2011 год. (деклариран към 30.04.2012 год.), както следва:

• до 5400 лв. - 420 лв.;
• от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 450 лв.;
• от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 500 лв.;
• над 7500 лв. - 550 лв.
не става ясно от закона дали на 420 или на 550 трябва да внася Самоосигуряващо се лице, което е в болничен и се осигурява на 550 ????


 осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за своя сметка, с изключение на лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване, са в същия размер и се внасят до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, върху минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За възнаграждението по чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване осигурителните вноски се дължат по реда на т. 1

Вие имате задължение в началото на годината да определите какъв Ви е минималният осигурителен доход , върху който следва да внасяте осигуровки през годината , на база декларираните Ви доходи в ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ и Табливи 1 и 2 .

Ако не сте декларирали доход реализиран от Вас като фоцоческо лице и не сте подавали ГДД по ЗДДФЛ , то значи ще се осигуряване на 420 лева и следователно здравната Ви вноска по време на болнични ще е върху 420 лева.

Ако сте декларирали доходи в ГДД се окаже ,че спрямо тези доходи минималният Ви осигуротелен доход през годината е да кажем 550 лева  , то по време на болнични здравната Ви вноска ще е върху 550 лева.
Здравейте  :wave:, попълвам СИС  за м. октомври и съм притеснена от факта, че се удържа, въпреки, че в бланката пише цитирам: "Внимание! Когато сумата по тази сметка е изплатена през четвъртото тримесечие на годината, на основание чл. 65, ал. 12 от ЗДДФЛ, в сила от 01.01.2013 г., авансов данък не се удържа и внася. В тези случаи се попълват само редове 1, 5, 6 и 9 на сметката за изплатени суми!"
Обяснете ми какво да направя, за да не сгреша. :give_rose:

Ако изпозлвате бланката от сайта маркирайте квадратчето ,че сумата е изплатена през четвърто тримесечие.
Здравейте!

Първо искам да поясня, че не съм икономист.

Със съпруга ми искаме за отворим малък магазин в който ще работим само ние двамата. Тъй като не знаем дали търговията ще провърви сме решили само единият да напусне работа (и двамата работим по трудови договори с друг предмет на дейност). Въпросите ми са следните:

1. Кое е по-удачно, да се регистрира ООД или ЕООД от следната гледна точка:
  а) единият е съдружник без ръководни функции, само фигурира като такъв и на по-късен етап започне работа във фирмата.
  б) единият е собственик, а другият се присъедини по-късно и от ЕООД стане ООД.
 
2. Като собственик полагащ личен труд трябва да се осигурявам на 420лв.  Внася ли осигуровки другият съсобственик, който е без ръководни функции и не полага труд?

3. На края на годината се прави баланс и при необходимост се довнасят осигуровки върху печалбата. В този случай печалбата се дели на две и върху половината сума ли се внасят осигуровки или....  ?

Дано да ме разберете какво искам да питам.

1.
а) след като Вие ще въдете вписан като управител на фирмата ,а съпругата Ви ще е просто съдръжник ,който няма да извършва трудова дейност в ООД-то  - то ще се осигурявате само Вие , или като СОЛ на 420 лева или по ДУК / ако Ви бъде определено възнаграждение за това , че ще управлявате фирмата/.

б) ако направите ЕООД , то Вие като собственик и управител ще се осигурявате пак или като СОЛ или по ДУК , а може и на двете основание ако имате възнаграждение като управител по ДУК и същевременни работите и по икономическата дейностт на фирмата.

Ако изберете да се осигурявате като СОЛ , дали ще е ООД или ЕООД няма разлика от гледна точна на осигуряването - минимум на 420лв. Може би ако направите ООД ще се спести таксата за преобразуване впоследствие на ЕООД към ООД.

2. Не след като  другият съдружник няма управленскии функции и не полага труд във фирмата няма и задължение да се осигурява.

3. Осигуровки се довнасят не на база печалбата на фирмата , а на база доходите , който Вие в качестово Ви на физическо лице сте реализирали  - примерно ако полагате личен труд с възнаграждение 600 лева , а се осигурявате на 420 лева , то ще се направи изравняване за разликата между 420 лева и 600 лева . Не се разделя на две , за всяко физическо лице е индивидуално.
Написала съм го така за да подчертая, че когато получателят е данъчно не задължено лице, мястото на изпълнение на услугата е мястото на независимата икономическа дейност на доставчика. И вече когато и доставчикът е нерегистриран по ЗДДС, пак не се начислява данък, но на друго основание. :smile1:

 :yes3: Мисълта ми беше да не си помисли питащият, че водещото за начисляването на ДДС от негова страна е това дали клиента му  е рег. или не по ДДС .
Ако клиентът е регистрирано по ДДС лице в Австрия и извършвате услуга към него, трябва да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС, защото данъкът се дължи от получателя на услугата:
Скрит текст :

Вие не трябва да начислявате ДДС във фактурата, а трябва задължително да запишете като основание за неначисляване :

Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2. Обратно начисляване.

The delivery is not a subject of VAT taxation in Bulgaria in accordance with art 86, par. 3 in connection to art.21, par.2. Reverse Сharge.

Ако клиентът Ви също не е регистриран по ДДС, въпреки че мястото на изпълнение на доставка е на територията на България, доставката не попада в обхвата на облагаемите доставки по съгласно чл.12, ал.1 и не е обект на облагане с ДДС, съгласно чл. 2, защото Вие не сте регистриране по ЗДДС.




Ирена , според мен дори и клииента да не е рег. по ДДС в Австрия то пак не се дължи ДДС от страна на българската фирма . Нали изискаването на чл.18 ал. 1 на регламента е да има доказателства ,че действително е ДЗЛ
Място на изпълнение при доставка на услугаhistory Чл. 21. (изм., ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят от постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на доставчика.
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
(3) Когато получателят по ал. 2 използва услугите изключително само за лични нужди или за лични нужди на работниците и служителите си, мястото на изпълнение се определя по реда на ал. 1.



Задължение за регистрация при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (ново загл., ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
history Чл. 97а. (нов, ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
(3) Данъчно задължено лице, регистрирано на основание ал. 1, се смята за регистрирано и по ал. 2 и обратното.
(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.
(5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.


Ако клента Ви е ДЗЛ било то дали от ЕС или от трета страна Вие няма да начислявате ДДС с издаваните от Вас фактури , но имате задължението да се регистрирате по ЗДДС на основание чл.97а.
За начисляването на амортизациите :

Счетоводни амортизации :

Начисляване и отчитане на амортизацията
6.1. Начисляването на амортизацията започва от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е придобит или въведен в употреба.

За данъчните амортизации :

Чл. 58. (1) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Начисляването на данъчна амортизация започва от началото на месеца, в който данъчният амортизируем актив е въведен в експлоатация или от началото на следващия месец. Датата на въвеждане в експлоатация следва да е документално обоснована.

Следва да има протокол за въвеждане в употреба на ДМА .
Здраейте,

Идва четвърто тримесечие и почват колебанията  :laugh: Въпросът ми е: За раздадените дивиденти през м.Октомври, срокът за внасяне на данък дивидент и подаване на декл.по чл.55 е 31.01.2014 г, нали?

Благодаря превдарително!  :give_rose:

Ани
Да , защото това е окончателен данък и се декларира и внася и през четвъртото тримесечие.
Ако знаете с какъв процент надценка работите може да използвате следната формула:

Продажби - 702 сметка - 1000 лева , надценка 20%

1000 х20
------------------- = 166.67лв надценка
120

1000 - 166.67 лв = 833.33 лв. доставна цена . Проверка 833.33 + 20% = 166.67лв.

Статия за изписване на продадената стока по доставна цена - 702/304 - 833.33 лева.
 :blush: О, вярно бе така беше! На гражданските дог. не се отбелязва ДОД в Декл.6. Благодаря много! Не съм правила граждански дог. поне от 2 години и ми беше изкочило от ума това обстоятелство. :no:

И декларация образец 6 за граждански договори се подава с код 4 .
Благодаря. Това е единствения форум, в който всички пишещи са добронамерени.

  :thumbup: Успех.
Ето и едно становище на НАП за осигуряването на собственицина ЕООД/ООД


  Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ лицата, които упражняват трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, подлежат на задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Тези лица са самоосигуряващи се по смисъла на чл. 5, ал. 2 във връзка с чл. 6, ал. 7 от КСО и се осигуряват по ред, определен с Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица /Загл. изм. – ДВ, бр. 2 от 2010 г./.
           Задължението за осигуряване на лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО, включително собствениците и съдружниците в търговски дружества, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване /чл. 1, ал. 1 от същата наредба/. Започването, прекъсването, възобновяването и прекратяването на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, се установява с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, подадена до компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите и подписана от самоосигуряващото се лице  в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството /чл. 1, ал. 2 от наредбата/.
            На основание чл. 6, ал. 7 от КСО осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица са за тяхна сметка и се дължат авансово: върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Окончателният размер на осигурителния доход за тези лица се определя по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО - за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като този доход не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход.

               По отношение на управляващите собственици и съдружници в търговски дружества /ЕООД и ООД/ следва да се има предвид регламента на чл. 141, ал. 7 от Търговския закон (ТЗ), според който отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението, който се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик. В съответствие с цитираната правна норма в чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО е предвиден отделен ред за осигуряването на изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества.
            Осигуряването по този ред е за четирите фонда на държавното обществено осигуряване: фонд „Пенсии”, фонд „Общо заболяване и майчинство”, фонд „Трудова злополука и професионална болест” и фонд „Безработица”. Осигурителните вноски се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или върху неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно Приложение № 1 към Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване /ЗБДОО/ за съответната година и върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход /чл. 6, ал. 3 от КСО - изм. ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010г./.
            Поради включването от 01.01.2010 г. на неначислените възнаграждения в обхвата на осигурителния доход на лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО и даденото в тази връзка определение за „неначислени възнаграждения” в указание на изпълнителния директор на агенцията за допълнение на указание изх. № 24-00-7/25.02.2010 г. /указанията са публикувани в сайта на НАП/, е необходимо да се отбележи, че не е непременно задължително възнаграждението да се дължи по силата на договор на основание чл. 141, ал. 7 от ТЗ. В зависимост от вида на търговското дружество възнаграждението може да е посочено в дружествения договор, съответно учредителния акт, да е определено с решение на съответния орган на дружеството или по друг начин.

            Предвид цитираните разпоредби, ако управляващият собственик или съдружник в ЕООД/ООД няма определено възнаграждение за положен личен труд в качеството му на управител въз основа на изрично сключен договор за възлагане на управлението на дружеството или на друго правно основание, осигуряването му следва да се извършва по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, т.е. по установения за самоосигуряващите се лица ред.

Във Вашия случай, ако сте вписан в Търговския регистър като управител на дружеството, нямате сключен договор за възлагане на управлението на дружеството и нямате определено възнаграждение за дейността Ви по неговото управление, за Вас ще е приложима разпоредбата на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. Няма пречка да се осигурявате като самоосигуряващо се лице и ако получавате възнаграждение за положен личен труд във връзка с участието Ви в стопанската дейност на дружеството. Получените доходи от дружеството в качеството Ви на собственик би следвало, в съответствие с чл. 3, ал. 3, т. 2 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, да включите в Справката за определяне на окончателен размер на осигурителния доход към ГДД по ЗДДФЛ за съответната година с оглед прилагане разпоредбата на чл. 6, ал. 8 от КСО.  

В случай че Ви бъде определено възнаграждение за положен труд по управление на дружеството, без значение дали сте сключили изричен договор за възлагане на управлението и независимо от правното основание за получаването му, осигуряването Ви ще се провежда по предвидения в чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО ред за изпълнителите по договори за управление и контрол. Едновременното внасяне на осигурителни вноски и като самоосигуряващо се лице е според това, дали освен управленска дейност по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО, упражнявате трудова дейност и като собственик по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО.
Ако за това ,че управлява има договор за управление и контрол и има възнаграждение за това , то ще се осигурява за всички осигурителни фондове върху МОД за дейността или върху възнаграждението което получава / по-голямото от двете/.

Ако за това ,че управлява не получава възнаграждение по ДУК  и се самоосигурява като СОЛ , то може да получава възнаграждение за личен труд който полага във връзка с дейността на фирмата му. Тогава се осигурява мин. на 420 лева.

След като има ТЕЛК може да не дължи ДДФЛ , ако отговаря на условията за това по закона.