От гледна точна кое е най-изгодно от към по-малко осигуровки най- добре е да стане СОЛ и ще се осигурява по избор чрез една от двете фирми / само веднъж/ . Иначе ако държите да е на ТД в ООД -то , то след като прекратите ДУК-а в ЕООД-то ще трябва да почне да се самоосигурява чрез ЕООД-то в качеството му на негов собственик .
Писах на един СОЛ нули и това беше самата истина . Докато обаче не написах бележката с 420 лв. , колкото е осигурителният му доход не ме оставиха на мира.  :laugh:

Да , без 420 лв връщзт , поне при нас . Чета мнения , че по други градове пък по различен начин процедират. Божа работа ...
Да, от личен опит се убедих в това - искат го, макар и с нулеви стойности.  :smile1:

И аз носих такава бележка на майка , с нулички . Къде е смисъла не знам .....
т.е. има право на обезщетение за 13 дни.

 :thumbup:
Ето и още нещо във връзка с осигуряване на чужди граждани с фирми в страната :


Чуждестранни граждани, които упражняват трудова дейност на територията на РБ, подлежат на задължително обществено осигуряване по бълг. законодателство. Задължителното осигуряване на чужденец - собственик на търговско дружество възниква от деня на започване или възобновяване на дейността до нейното прекъсване/ прекратяване.
Когато собственик на търг. дружество /ЕООД/ получава възнаграждение за управление на дружеството, подлежи на осигуряване за всички осигурит. рискове по договор за управление и контрол / чл. 4, ал.1, т.7 от КСО/.
Ако чуждестранното лице не получава възнаграждение, но упражнява труд. дейност, се осигурява като самоосигуряващо се лице върху избран осигурителен доход между минималния и максималния размер, определен със ЗБДОО.
За да отпадне задълженито за осигуряване на собственика на търг. дружество, при положение че има дейност, е необходимо:
- да има упълномощено друго лице, което от негово име да управлява дружеството / според мен тук се има предвид прокурист, вписан в търговкия регистър/
- да преустанови дейността в дружеството си и да подаде декларация за прекъсване на дейност като самоосигуряващо се лице.
Ако собственикът наеме лице да управлява по трудов договор или по гражд. договор, без да е вписано като прокурист в Търг. регистър, задължението му за осигуряване не отпада.
Прокуристът има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с упражняването на търг. заниятие, както и да представлява търговеца и да упълномощава др. лица/ чл.22 от ТЗ/
Упълномощаването на прокуриста трябва да е с нотариално заверени подписи. Уреждането на отношенията става с договор - трудов или гражданси. Ако е трудов, то осигуряването е за всички осигурит. рискове /чл.4, ал. 1, т.1/ Ако е облигационен - договор за управление и контрол -чл.4, ал.1, т.7 от КСО, но също за всички осигурени соц. рискове.
По отношение на сдравно осигуряване: Чуждите граждани, които упражняват дейност на територията на РБ, подлежат на здравно осигуряване само ако имат разрешение за дългосрочно постоянно пребиваване или ако е предвидено друго в международен договор, по който РБ е страна. Задължението за осигуряване на тези лица възниква от датата на получаване на разрешение за постоянно пребиваване. Чуждите граждани, които пребивават краткосрочно в страната, не подлежат на сдравно осигуряване. В случай на необходимост те заплащат оказаната им медицинска помощ.
 Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Размерът на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ се изплаща и в случаите, когато към датата на прекратяване на трудовото правоотношение работникът и служителят нямат придобито право на отпуск.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят са прослужили най-малко половината от работните дни на месеца.

След като напуска от днес е изработил половината от работните дни за м. Август и трябва да му дадете пълен месец.
Ако плащанията са Ви в брой / което е най-вероятно след като обекта е кафе/ трябва да имате касов апарат. За трудовата медицина е задължително да имате сключен договор ако имате наети работници .
Въпросите към НОИ в документа са точно въпросите, от които и аз се интересувах. Благодаря за споделената информация и спестеното време за търсене на подробен и изчерпателен отговор  :thumbup:

 :thumbup: За нищо , радвам се че помогнах .
Много съм Ви благодарен!Само едно уточнение - болничният е от 06.07.2013 до 08.08.2013г.Представиха ми го днес.Срокът ми за НОИ до 15,09,2013 ли е ?

Да , входирайте си го в дневника за болничните :)
Съгласно чл. 79, ал. 2 ППЗДДС фактура (известие към фактура) се издава по реда на закона и когато не възниква задължение за начисляване на данък в следните случаи:

   - доставка на стоки като посредник в тристранна операция с място на изпълнение на територията на друга държава членка - във фактурата или известието към нея като основание за неначисляване на данък се вписва “чл. 141 2006/112/ЕО”. Предвид разпоредбата на чл. 114, ал. 4 ЗДДС също така трябва да бъде вписан и текстът “обратно начисляване”; доставка на стоки и/или услуги от нерегистрирано по закона лице или лице, регистрирано на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона в рамките на независимата му икономическа дейност, с място на изпълнение на територията на страната - във фактурата (известието към фактурата) като основание за неначисляване на данък се вписва “чл. 113, ал. 9”;

   - доставка на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона от данъчно задължено лице в рамките на независимата му икономическа дейност - във фактурата (известието към фактурата) като основание за неначисляване на данък се вписва “обратно начисляване”, както и съответната разпоредба от закона или правилника;

   - доставка от данъчно задължено лице на стоки с място на изпълнение на територията на трета страна или територия - във фактурата (известието към фактурата) като основание за неначисляване на данък се вписва съответната разпоредба на закона;

   - вътреобшностна доставка на стоки - във фактурата (известието към фактурата) като основание за неначисляване на данък се вписва текстът “обратно начисляване”, както и съответната разпоредба от закона.

   Важно: Имайки предвид разпоредбата на чл. 114, ал. 4 ЗДДС, текстът “обратно начисляване” следва да се вписва освен в посочените в чл. 79, ал. 2 ППЗДДС случаи и във всички останали, в които данъкът за доставката е изискуем от получателя по доставката, като например:

   - доставка на стоки с монтаж и инсталация от името или за сметка на доставчика, с място на изпълнение в друга държава - членка на ЕС (където се монтира/инсталира стоката), когато получателят е регистрирано за целите на ДДС лице в тази друга държава членка;

   - доставки, за които доставчикът прилага разпоредбата на чл. 163а от закона - доставките на отпадъци и услуги по тяхната преработка и обработка
След като не прави изравняване на осигурителния доход чрез попълване на таблица 1 и 2 към ГДД по ЗФФДЛ  , значи ще го осигурявате на минималния осигурителен доход за самоосигуряващисе лица 420лв .
Доходът за работа без трудови правоотношения (1100 лв.) се декларира в Приложение 3, Част І, Таблица 7, ред 7.10 от данъчната декларация и се пренася на ред 13, колона 5.5 от двете таблици. Този доход не се разпределя пропорционално на месеците през годината, а се отнася към периода на извършване на дейността без трудово правоотношение. В случая лицето е получило 500 лв. за месец февруари и 600 лв. за месец март.
Ето пример от НАП за попълване на Таблици 1 и 2 при граждански договор и СОЛ :)
Решението е собственика/съдружника да излезе от фирмата .
В момента и аз имам точно такъв случай , лошото е ,че дори и да имате отказ ако следващия месец пак прехвърлите оборота / ако става дума за задължителна регистрация/ трябва пак да се подават наново всички изискуеми документи.
Ако има задължения за ДДС над 5000 лева в едната фирма , ако не направи обезпечение или банкова гаранция  на тези задължения , най-вероятно ще имате отказ .
(3) Регистрираното лице по ал. 1 има право на приспадане на данъчен кредит и за получените услуги преди датата на регистрацията му по този закон, когато са налице едновременно следните условия:

1. услугите са пряко свързани с регистрацията на лицето по реда на Търговския закон;

2. услугите са получени не по-рано от един месец преди регистрацията на лицето по Търговския закон;

3. лицето е подало заявление за регистрация по този закон в 30-дневен срок от вписването му в регистъра по чл. 82 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;

4. за получените услуги лицето притежава фактура по чл. 71, т. 1;

5. доставчикът на услугата е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата;

6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) регистрационният опис по образец за получените услуги е съставен към датата на регистрация по този закон и е подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация


Така е  :ok: . Само за услуги свързани с регистрацята в ТР.
Как се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск, който се ползва веднага след продължителен отпуск по майчинство? Ако заплатата преди началото на отпуска (2005 г.) е била на нивото на минималната за страната работна заплата, тя ли трябва да бъде отчитана при определяне на възнаграждението?

Платените и неплатените отпуски за бременност, раждане и отглеждане на малко дете се признават за трудов стаж. Няма пречка веднага след тях майката да ползва и полагащите се за този период дни на платения годишен отпуск. Възнаграждението за времето на платения годишен отпуск се изчислява по реда на чл. 177 от КТ. То се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на възнаграждението за времето на платения годишен отпуск и на обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата (чл. 19, ал. 2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата). Този текст гарантира единствено минималния размер, от който се изчислява съответното обезщетение по Кодекса на труда, в случаите, когато е изтекъл продължителен период от получаването на последното брутно трудово възнаграждение (например при ползване на отпуск за отглеждане на малко дете).
Ето защо, ако работната заплата преди началото на отпуска за бременност и раждане е била по-малка от минималната работна заплата към датата на ползване на платения годишен отпуск след отпуска за майчинство, база за изчисляване на възнаграждението за времето на платения годишен отпуск е минималната работна заплата към възникване правото за плащане на обезщетението, тоест към датата на подаване на молбата за ползване на платения годишен отпуск.

сп. "Счетоводство XXI", бр. 7-8/2009 г.