Код 4 е за гражданските договори , от Наредбата :

 

 
б) за възнаграждения по договори за работа без трудово правоотношение се попълва код 4.
 
Забележка. Код 4 се попълва и за дължимите осигурителни вноски от българския посредник за лицата по чл. 4, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване и за дължимите здравноосигурителни вноски за лицата по чл. 40, ал. 1, т. 7 от Закона за здравното осигуряване, когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.;
Аз лично подавам уведомление до НАП , свободен текст , че вече договора за счетоводство с въпросната фирма е прекратен и предоставения във връзка с ред. по ЗДДС адрес, пълномощно, договор да се считат за невалидни. Входирам го в деловодството.
В конкретния случай трябва да се приложи чл. 126 ал.3 т.1 ЗДДС.Според него при грешки в декларирането състоящи се в неотразени документи в дневниците, които са установени след изтичане на срока за подаване на справка-декларацията, същите се поправят като се включват в отчетния регистър за данъчния период през който грешката е установена. В случая трябва да включите фактурата в отчетния регистър за м.Юли и няма да подавате молба за корекция, защото чл.126 ал.3 т.2 не е приложим в случая.
Обадете се в НОИ и се консултирайте по въпроса.
Също така ако договора е сключен с клауза за изпитателен срок , може да се прекрати без предизвестие на основание чл. 71 ал.1 
Забележка.
Точки 29 и 30 се попълват само за лицата, работещи по трудови правоотношения, ако в т. 12.4 е попълнено "1" и лицето не попада в кръга на лицата по чл. 7, т. 1 - 3 от Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.
Становище на МТСП от 25.02.2011
На основание разпоредбата на § 22о, т. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на КСО, която се прилага от 1 юли 2010г., за периода до 31 декември 2011 г. осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.
Тази разпоредба обаче не променя характера и предназначението на извършеното плащане – то продължава да има характер на парично обезщетение, независимо, че размерът му е брутното трудово възнаграждение.

Предвид гореизложеното в случай, че осигуреното за общо заболяване и майчинство лице няма необходимия осигурителен стаж, то няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО, но осигурителя следва да му изплати за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност, 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност.

:thumbup:
1.2. По силата на чл. 81, ал. 6 от ППЗДДС задължението за издаване на протокол по чл. 117 от закона е въведено и за случаите, когато получената доставка е освободена (данък не следва да се начислява), но са изпълнени условията на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС.

2. Отразяване на протоколите в дневниците за покупки и продажби
2.1. Срок на отразяване
   В горепосочените случаи получателят по съответната доставка – регистрирано по ЗДДС лице следва да документира същата с протокол, като съгласно чл. 124, ал. 2 и ал. 4 от ЗДДС е длъжно да отрази същия:
-  в дневника за продажбите за данъчния период, през който е издаден;
- в дневника за покупките най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който е издаден, но не по-късно от последния данъчен период през който съгласно чл. 72, ал. 1 от закона лицето може да упражни правото си на данъчен кредит. Следва да се има предвид, че с измененията на ЗДДС в сила от 01.01.2010 г. това е дванадесетият период, следващ периода, през който правото на данъчен кредит е възникнало.

2.2. Колони на отразяване в дневниците, съответно клетки в справките - декларации
Протоколите следва да се отразят в отчетните регистри на данъчно задължените лица и в справките декларации както следва:
2.2.1.  в случаите, когато протоколът е издаден от получателя по доставката за получени от него облагаеми доставки и такива, облагаеми с нулева ставка
1) в дневика за продажби и СД
– данъчната основа на получената доставка се посочва в колона 14 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС) и начисленият ДДС за тази получена доставка се посочва в колона 15 (начислен ДДС за получени доставки по к. 14), съответно в справката-декларация в клетка 12 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС) и клетка 22 (начислен ДДС за получени доставки по чл.82, ал. 2-5 от ЗДДС). В колона 15 на дневника за продажби се попълва 0 (нула), когато доставката е облагаема с нулева ставка.
2) в дневника за покупки и СД – в зависимост от наличието на право на приспадане на данъчен кредит за данъчно-задълженото лице:
- когато данъчно-задълженото лице – получател по доставката има право на пълен данъчен кредит за тази доставка данъчната основа на получената доставка се посочва в колона 10 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС с право на пълен данъчен кредит) и начисления ДДС за тази получена доставка се посочва в колона 11 (ДДС с право на пълен данъчен кредит), съответно в справката-декларация в клетка 31 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС с право на пълен данъчен кредит) и клетка 41 (ДДС с право на пълен данъчен кредит);
- когато данъчно-задълженото лице – получател по доставката има право на приспадане на частичен данъчен кредит за тази доставка данъчната основа на получената доставка се посочва в колона 12 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС с право на частичен данъчен кредит) и начисления ДДС за тази получена доставка се посочва в колона 13 (ДДС с право на частичен данъчен кредит), съответно в справката-декларация в клетка 32 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС с право на частичен данъчен кредит) и клетка 42 (ДДС с право на частичен данъчен кредит);
- когато данъчно-задълженото лице – получател по доставката няма право на приспадане на данъчен кредит за тази доставка данъчната основа и данъкът на получените доставки се посочват в колона 9 (ДО и данък на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл. 82, ал. 2-5 ЗДДС и вносът без право на данъчен кредит или без данък)

2.2.2. в случаите, когато протоколът е издаден за получени освободени доставки
1) в дневика за продажби и СД - данъчната основа на получената доставка се посочва в колона 14 (данъчна основа на получени доставки по чл.82 ал.2-5 от ЗДДС)  и тъй като не е начислен ДДС за тази получена доставка се посочва нула в колона 15 (начислен ДДС за получени доставки по к.14), съответно в справката-декларация в клетка 12 (данъчна основа на получени доставки по чл.82 ал.2-5 от ЗДДС) и клетка 22 (начислен ДДС за получени доставки по чл.82, ал.2-5 от ЗДДС)
2) в дневника за покупки и СД – данъчната основа на получените освободени доставки се посочва в колона 9 (данъчна основа на получени доставки по чл.82 ал. 2-5 от ЗДДС без право на данъчен кредит и без данък), съответно в справката-декларация в клетка 30 (данъчна основа на получени доставки по чл. 82 ал. 2-5 от ЗДДС без право на данъчен кредит и без данък).

Настоящото становище има сила до утвърждаването на нови образци на отчетните регистри - дневниците за покупки, дневниците за продажби, както и на  справките – декларации от  Министъра на финасите.


         ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
                                               НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ
                                               ЗА ПРИХОДИТЕ:      
                                                                          /КР. СТЕФАНОВ/



Друг вариант - превели сте по погрешка сума по дебитната карта на собственика , след това сте видяли грешката и собственика връща парите в касата на фирмата с ПКО :)
Като фактурата за покупка не се отразява с дневниците по ЗДДС .
Здравейте, имам издадена фактура за извършена транспортна услуга на Швейцарска фирма и въпроса ми е в коя колонка в дневниците за ддс да я включа. Тъй като не е членка на ЕС. Колебая се дали трябва да е в клетка 23 или клетка 19. 
Колона 19 - нулева ставка за услуга към трета страна.
 И според мен втори трудов договор пак на 8ч. е в противоречие на чл.113 КТ , все пак междудневната почивка е задължително 12 ч. така че няма как да си на две места на 8ч.
30 дни неплатен отпуск през една календарна година се зачита за трудов стаж
Какво представлява тригодишният базисен период преди 1997г.

В предходен материал вече казахме, че кандидат-пенсионерите с трудов стаж преди 1997 година трябва да представят УП-2 за период от 3 последователни години, от последните 15 години осигурителен, избрани от тях самите.
 Какво по-точно представлява този тригодишен базисен период.Той се избира от последните 15 години стаж, положен преди 01.01.1997 г. Обикновено това е периодът, фиксиран от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г.

Дефинирането на този времеви отрязък често води до объркване, тъй като през този 15-годишен период не всеки е работил без прекъсване, напротив точно това е периодът, през който често има най-големи дупки в осигурителния стаж. Затова, ако дадено лице има прекъсване в стажа през тези 15 години, изборът на 3-годишния период може да започне и преди 01.01.1982 г., независимо, че първата дата в периода е зададена като 01.01.1982г. Избира се начален период и се удължава толкова,  колкото е самото прекъсване. Например - ако кандидат-пенсионерът има 2г. 3м. и 12 дни прекъсване в периода 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г., изборът на трите години може да започне от 19.10.1979 г. до 31.12.1996 г.

Объркване има и при понятието  „три последователни години стаж". Това означава, че следва да се спази последователността на стажа, а не обезателно да няма прекъсване в трите години. Дадено лице може да е работило на десет места през 15-годишния период и то с немалко прекъсване между последното уволнение и следващото назначаване. Важното в случая е да не се прескачат периоди от стажа, за да се формира тригодишната база.

Пример: Лице работи до 14.05.1984 г., след това е назначено от 19.09.1984 г. и работи до 01.03.1987 г.; назначено е отново от 17.03.1987 г. и освободено 01.01.1988 г.; назначено отново от 12.03.1989г. – и т. н. Ако трябва да формираме три години, то това лице на нито едно от местата, където е работило, няма пълни три години. Тогава УП-2 (документ за осигурителен доход) следва да се изготви веднъж за периода 19.09.1984г. – 01.03.1987г. – 2г. 5м. 12д. и веднъж за периода 17.03.1987 г. – 05.10.1987 г. за още 6м. 18д., които ще допълнят предишния период до 3 години.

В конкретния пример не можем да прескочим периода на работа 17.03.1987 г. – 01.01.1988 г. и да вземем допълващите 6м. 18д. от периода след 13.03.1989 г. Това е смисълът, който влага законодателят в понятието три последователни години.
Здравейте,

Служителка ще замества друга служителка за периода на майчинството.
В случая заместващата е на една длъжност, но за периода на заместването имаме промяна в длъжността.
Това ще се случи на база допълнително споразумение по чл. 259 от КТ до завръщането на титуляра.
Ръководителката на отдела твърди, че това допълнително споразумение не се регистрира в НАП, но аз не съм съгласна.
След като има промяна на длъжността и съответно кода по НКПД, то значи, че е задължително да се регистрира в НАП.
Моля и за вашето мнение по въпроса.

След като има промяна на длъжността  в тридневен срок от сключването на допълнителното споразумение се подава уведомление до НАП.
 :hi: Качвам отговор на НОИ , който получих след като отправих запитване по въпроса за излизане в майчинство по трудовото правоотношение на лицето и регистриране на ЕООД,ООД , свободна професия след това . Реших да попитам НОИ поради това ,че имаше различни мнения дали трябва да се осигурява за фонд ОЗМ или не като СОЛ. Дано да е полезно :)
Нали Ви отговориха?
43212021 Началник, склад

И аз ги водя с този код
Заповедта за напускане трябва да бъде връчена на лицето в 7-дневен срок от отправеното от него към Вас предложение , в склучая молбата за запускаме. Заповедта се явява Вашият отговор дали сте съгласни или не който отговор трябва да дадете в 7-дневен срок.
Попълнена осигурителна книжка , Искане за заверка на осигурителната книжка , може да Ви поискат и декларацията по ЧЛ.50 ЗДДФЛ ако сте правили изравняване .