Аз лично в такива случай пускам Заповед за увеличение на трудовото възнаграждение съгласно чл. 118, ал. 3 от КТ
alfа един малко странен въпрос

Кой ще провери какво точно е станало?

Ако онези са си начислили ДДС, а колежката си спести протокола, всичко свършва до тук. Ако нямат данъчен номер трябва да декларират доставката като продажба на местно физическо лице.

Ако онези са си начислили ДДС, колежката издаде протокол и с това сигнализира на нашите данъчни, те сигнализират на другите данъчни, проверяват доставчика, той прави корекция и ....................едва тогава нещата заспиват. Ако не е нужно да прави корекция, колежката идава протокол по чл. 117/4.

Знам че имам 100 дявола в главата и те на добро не са ме научили, та за това задавам тоя въпрос. :)

Ние нали мислим от наша страна какво би последвало :)  От гледна точка на това , при евентуална проверка да няма проблеми с това , че не е съставен протокол , "а е трябвало" , по - добрия вариант е да се състави такъв .

Иначе гледни точни много , ето и още едно :)
Скрит текст :
Ами , ако беше платено в брой , да приемем , че доставчикът Ви не е бил наясно , че стоката ще напусне територията на съответната страна , където той е установен , но в случая най-добре е да издадете протокол по чл.117 ЗДДС и да начислите ддс върху цялата сума по фактурата . Ако в последствие се стигне го корекция на фактурата  и издаване на нова , без начислено ддс или издаване на кредитно известие , Вие ще издадете коригиращ протокол по силата на чл.117 ал.4 ЗДДС .
Вашият доставчик знаел ли е , че стоката ще напусне страната им ?
Мисля , че всичко е наред както сте го описали. :)

 Вие от Ваша страна осъществявате ВОП - стоката се транспортира от една страна членка до друга. Предполагам сте и регистрирани по ЗДДС . Съставяте си протокол за самоначисляване на ддс по чл.117 , имате фактура от гръцкия Ви доставчик и транспортен документ , че стоката действително е пристигнала на наша територия.

От друга страна Вие вече като собственик на стоката предмет на ВОП , извършвате продажна на чат от тея на наша територия . Издавате си фактура с начислено 20% ддс на българския Ви контрагент , като му предоставяте и копие на транспортните документи  с цел доказване на направените и платени от Вас разходи , който включвате в надценката.
Здравейте,
Моля, за помощ!!!
През м-ц 08.2015 г. поради покупка на мат.активи излязохме на възстановяване.
През м-ц 09.2015 г. се очертава нарастване на сумата.
Как следва да се пусне СД за месец 09.2015 г.?

След като ддс резултатът Ви за месец 08.2015г. е бил на възстановяване , то започва да тече три месечна процедура, обхващаща месеците 08,09,10 .2015г. За месец 09.2015г. след като също се очертава резултатът Ви за месеца да е пак на възстановяване , то отново си попълвате колона 60 на справка декларацията за месеца.
С подаване на справка декларацията за м.10 завършва тримесечната процедура и ако е останала сума за възстановяване по следва да подадете Приложение № 6 заедно с декларацията за месеца.
Благодаря за отговора.

Когато плащането се вписва в справката по чл. 73, коя сума се посочва - дтойността без ДДС /10 лв/ или общото платено /12 лв/?

Без ДДС , т.е данъчната основа 10лв. , която представлява доходът на нотариуса :)
Ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит

Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
1. стоките или услугите са предназначени за извършване на освободени доставки по глава четвърта;
2. стоките или услугите са предназначени за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето;
3. стоките или услугите са предназначени за представителни или развлекателни цели;
4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) е придобит или внесен мотоциклет или лек автомобил;
5. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) стоките или услугите са предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на мотоциклети и леки автомобили по т. 4, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали;
6. стоките са отнети в полза на държавата или сградата е разрушена като незаконно построена.
(2) Алинея 1, т. 4 и 5 не се прилагат, когато:
1. превозните средства по ал. 1, т. 4 се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба;

2. превозните средства по ал. 1, т. 4 са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности);
3. стоките или услугите са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности), включително след преработка;
4. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т. 1;
5. (нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) превозните средства по ал. 1, т. 4 и стоките или услугите по ал. 1, т. 5 се използват и за дейности, различни от посочените в т. 1 - 4, в случаите, когато една или повече от изброените в т. 1 - 4 дейности са основна дейност за лицето; в тези случаи правото на приспадане на данъчен кредит е налице от началото на месеца, следващ месеца, за който е изпълнено изискването за основна дейност.
Напълно се съгласявам с това съждение и в същото време искам да отбележа, че по същия начин източник на право не може да бъде и прословутото " указание " на Мургина . Действително има не само съдебна практика и то не инцидентна, но и тълкувания на юристи по въпроса.
Имаме ТЗ и в него чл.134 и това И там не може да означава едновременност, а изброяване на възможности .
Всеки разбира се преценява сам - няма спор, че има ли Указание на НАП всеки си има едно на ум.

http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=671

http://www.sabevandpartners.com/images/content/2003_11_10.pdf

 :good:
Всичко е правилно , включете си фактурата в дневник покупки без да се притеснявате. Сумата платена на нотариуса подлежи на деклариране в справката по чл.73 ЗДДФЛ , която се подава след изтичане на 2015г, , в срок до 30.04.2016г.
Има и друга съдебна практика по въпроса. Потърсете.
Кой друг , освен фирмата , в която лицето полага труд и се самоосигурява .
Може да искате възстановяване на платеното ддс върху горивото в Словения чрез подаване на искане по Наредба № Н-9 от 16 декември 2009 г.

Нямате право да искате възстановяване на платено чуждо ДДС , чрез включването на фактурата в дневник покупки.
Ще го потърся и ще сложа линк
Това с допълнителните парични вноски напоследък се предлага като едва ли не универсално решение, но изобщо не е универсално - има две условия, които трябва да са кумулативно изпълнени, за да е приложимо.

Вече има решения на съда , в които се оборва кумулативното наличие на двете условия.
Здравейте имам граждански договор за услуга за 400лв, изплатено на 15.09.2015г. след нормативно признатите разходи остават 300лв, което е под минималната и не се дължат осигуровки, само данък, въпросът ми е кога и какви декларации обр.1 и 6 трябва да се подадат?

В случая се подава само Декларация по чл.55 ЗДДФЛ , за удържания данък , Срока за подаването и за плащането на дължимия данък е до края на месеца , следващ тримесечието  т.е до края на Октомври.

Не казвате осигурен ли сте на друго основание през месеца , тъй като има значение от гледна точна на това дали ще има или не  осигуровки.
Е,вече имат дадени варианти , остава да вземат подходящото според тях решение и да действат :)
Има. Например собственика да получи дивидент от едната фирма и да ги предостави на другата.....

И за мен това е възможно най-приемливия подход,