двустранно
Самоосигуряващо лице съм в ЕТ. От края на октомври месец аз си работя в магазина и се самоосигурявам като самоосигуряващо се лице.
не подавате декларация :)
А дневните отчети няма ли да се въвеждат в дневника по ДДС?
Чл. 119. (1) За доставките, за които издаването на фактура или протокол не е задължително, доставчикът - регистрирано по този закон лице, съставя отчет за извършените продажби, който съдържа обобщена информация за тези доставки за съответния данъчен период.

(2) Отчетът за извършените продажби се съставя най-късно в последния ден на данъчния период.

(3) По избор лицето може да съставя отделни отчети за извършените продажби за всеки ден от данъчния период и/или за всеки свой обект.

(4) Съдържанието на обобщената информация по ал. 1 се определя с правилника за прилагане на закона.

Аз лично съставям отчета за извършени продажби / за тези доставки, за които издаването на фактура или протокол не е задължително – например продажби на дребно в търговски обект за физически лица, които не са изисквали фактура и са получили само касова бележка (фискален бон) / в последния ден на данъчния период. Така си спестявам и време и писане :)
Ако е СОЛ в ООД или има сключен договор за управление и контрол в ООД/ ЕООД трябва да подаде. Ако е СОЛ в ЕООД не трябва да подава декларация.
Здравейте,
крайният срок за подаване на декларация по чл. 15 е 30.04., нали?
Имам магазин за хранителни стоки и до октомври 2012 г. имах продавач. От тогава нямам друг нает персонал и съм самоосигуряващо се лице. Трябва ли към днешна дата да подавам декларация по чл.15 за 2012 г. или тя се подава ако към момента на подаването на декларацията все още има персонал, който е работил през 2012 г.? Защото утре изтича крайният срок за подаването и. Благодаря Ви за отговора.

Въпрос в сайта на ИТ : ЕООД е имало сключени трудови договори, които са били прекратени преди 01.01.2011г. към днешна дата само собственик се самоосигурява,няма персонал. Трябва ли да подава декларация по чл.15 от ЗЗБУТ?
Отговор: Не , не е необходимо да бъде подавана декларация по чл.15 от ЗЗБУТ.
ВОП има замо при сделка със стоки - чл.13 ЗДДС . Относно самоначисляването на данък с протокол по чл.117 ЗДДС -чл.82 ЗДДС - първо определете мястото на изпълнение на доставката и ако е на територията на България ДДС-то е дължимо от Вас.
ако имат АПВ и същевременно имат дължими неплатени суми към НАП , те ще си прихванат възстановеното ддс от дължимите от Вас задължения
аха , в примера е  работил 10 дни през месеца ,но за да му се полага обезщетение трябва да е работил и предишния месец.
Благаря!
Може ли да съставям и подавам в АВ финансовите отчети, имам диплом за счетоводител.

за съставител на финнасови отчети в Зсч има определени изиквания съобразно образование и стаж , вижте ги. Другото което е ,че съгласно ЗСч съставителя на ГФО трябва да е в трудови,служебни или облигационни правоотношения с предприятието, на което съставя отчета.
питам защото видях тази тема http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3440.msg16611.html#msg16611 и там се споменава един месец+ 10 работни дни от следващия
за да му се полага обезщетение за неизползван отпуск лицето не трябва ли да е изработило един пълен месец + 10 работни дни от следващия при работодателя
В такъв случай за граждански договор за работа извършена през периода 01.12.2012-31.12.2012г-разход начислен през 12.2012г.( на лице с максимален осиг.доход на друго основание)   - издадена СИС на 30/01/2013 за изплатени суми със съотвенитния удържан но  невнесен данък - Срока за внасяене на данъка и подаването на декларацията по чл.55 е 30/04/2013г и не е изпуснат?

Тази нова декларация ми е много неясна....:(

Благодаря предварително!
да , до 30.04 е срока , след като хонорара по ГД е изплатен през първото тримесечие на 2013г.
 Здравейте! За да не пускам нова тема ще попитам тук. На 26.04.13г. се прие с протокол разпределение на дивиденти за 2012г. Въпросът ми е до кога следва да се плати данъкът и до кога е срока за подаване на  декл. по чл.55? Четох разни пояснения на все пак да попитам. Благодаря!  :thumbup:
в  срок до края на месеца следващ тримесечието , през което е взето решението за разпределяне на дивидента .
Лице,  собственик на ЕООД  има договор за упр. и контрол.Осигурява се на мин. осиг. праг като управител за съответната дейност, трябва ли да подава декл. почл. 50 с прил. 1? Благодаря!
Ако няма други доходи за деклариране в ГДД , не трябва да подава , защото договорите за управление и контрол са триравнени на трудови и не се декларират в декларацията по ч.50 ЗДДФЛ
Да използвам темата и да попитам, че вече ми омръзна да "търча" по разни закони, членове и алинеи. Регистриран ЗП, който през първото тримесечие на 2013 год. е получило субсидии трябва ли да подава декларация по чл.55 и да внася авансов данък?
Марпан според мен трябва да подаде декларация по чл.55 ЗДДФЛ, доколкото субсидията е облагаем доход на лицето. Аз лично ще подам :)
Заявявам, че ще се осигурявам за:
инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт
за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица

Пенсионер съм и желая да се осигурявам  за:
инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт
за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица

Трябва ли да отбележа, че пенсионер, ще се осигурява само за ЗОВ и къде , като няма такава опция?

Не след като е пенсионер и не желае да се осигурява , вече не отбелязвате вид на осигуряването , спирате до там

 И още един въпрос, тъй като едната ми фирма е нова за мен, досега друг счетоводител е подавал декларациите с ел.подпис, първо трябва ли да се подаде уведомление за прекъсване на упълномощаване и после да се пускат заявленията или може едновременно.

За да се прекрати упълномощаването на предишния счетоводител трябва собственика на фирмата лично ад отиде в НАП да подаде заявление за отегляне на упълномощаването. Но това че не е оттеглено не значи ,че Вие не може да си подадете заявление за упълномощаване на Ваше име и с Вашия ел.сертификат.
На мен за подаване на ОКД5  за друго лице , винаги в нашия НАП са ми искали нотариално заверено пълномощно