Здравейте.
Бихискала да ви попитам ,ако сега ми пуснат граждански договор от мястото,където работя,дали ще ми спрат майчинството или няма проблем?
Няма да е проблем :)
Ползвам отпуск за бременност и раждане. Мога ли да започна работа по граждански договор и едновременно с това да получавам полагащото ми се парично обезщетение? Ако мога, от кога? През периода до 410 календарни дни или за периода за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?


Съгласно чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) право на парично обезщетение за майчинство (за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете) имат лицата, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат не по-малко от 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Обезщетението за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО се изплаща за времето на ползване на съответния отпуск.
Осигуряването на лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор), е регламентирано в чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО. Съгласно посочените разпоредби осигуряването е само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Тези лица нямат нито задължение, нито право да се осигуряват за общо заболяване и майчинство.
Ако Вие, като осигурено за общо заболяване и майчинство лице, през времето на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО, съответно по чл. 53 от КСО, полагането на труд без трудово правоотношение (граждански договор), не е пречка за получаване на паричното обезщетение.
ako  приемем, че щом ще се осигурявате на 1000лв явно имате договор за управление и контрол. Ако извън управленските Ви функции решите и да продавате в магазина, това значи че полагате личен труд и трябва да се осигурявате и като СОЛ на минимум 420лв., като за този положен личен труд може да получавате възнаграждение, може и без.
да, принципа е че се попълва всяко приложение,за което има данни че лицето е получило доход. Прилагате и служебната Ви бележка от работодателя Ви .
Образец 2030 е декларацията ,която се подаваше преди промените от 01.01.2013г. :)
Ето и подробно разяснение :)


Деклариране на удържан и внесен данък при източника по чл.201 от ЗКПО и декларация по чл.55 от ЗДДФЛ след 01.01.2013г.

   Съгласно § 54 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за изменение на ЗДДС (ЗИДЗДДС) лицата, внесли през четвъртото тримесечие на 2012 г. данък при източника по чл. 194 и 195 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), и лицата, начислили през четвъртото тримесечие на 2012 г. доход по чл. 12, ал. 3 и ал. 8, т. 2 от ЗКПО, подават декларация по образец по действащия към 31 декември 2012 г. ред, предвиден в глава двадесет и шеста от ЗКПО.

   Следователно, за внесения през четвъртото тримесечие на 2012 г. данък при източника по чл. 194 и 195 от ЗКПО, както и за начислените през четвъртото тримесечие на 2012 г. доходи по чл. чл. 12, ал. 3 и ал. 8, т. 2 от същия закон, се подава декларацията по чл. 201 от ЗКПО за удържан и внесен данък при източника (образец 1031). Срокът за подаване на тази декларация е до 31.01.2013 г. – това е старият срок, предвиден в редакцията на чл. 201 от ЗКПО, действаща до 31.12.2012 г., като прилагането на този срок произтича от разпоредбата на § 54 от ПЗР на ЗИДЗДДС.

   Съгласно § 59 от ПЗР на ЗИДЗДДС внесеният през четвъртото тримесечие на 2012г. окончателен данък за начислени/изплатени доходи на чуждестранни лица по глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се декларира в действащите към 31 декември 2012 г. срокове и ред на раздел ІІ от глава единадесета на ЗДДФЛ. Това означава, че в тези случаи се ползва образецът на декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ, актуален към тази дата (образец 2030), който според редакцията на закона, действаща до 31.12.2012 г. се подава:

- от платците на доходи, внесли окончателен данък през четвъртото тримесечие на 2012 г. - в срок до края на месеца, следващ тримесечието на внасяне на данъка, т.е. до 31.01.2013 г.;

- от чуждестранните физически лица, които са внесли окончателен данък за придобити доходи през четвъртото тримесечие, в случаите, когато платецът не е задължен да удържа и внася данъка – в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на доходите, т.е. до 15.01.2013 г.;


Деклариране на дължими данъци, удържани за доходи начислени/изплатени през 2012г. със срок за внасяне през 2013г.

   Предприятията и самоосигуряващите се лица, които през месец декември 2012 г. са изплатили доходи от друга стопанска дейност и от наем и са удържали авансов данък по реда на чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4 от ЗДДФЛ трябва да внесат този данък в срок до 10 януари 2013 г. В същия срок лицата трябва да подадат и декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Окончателните данъци, които са удържани през 2012 г. от платците на доходи, но не са внесени към 31.12.2012 г., тъй като срокът за внасянето им изтича след 01.01.2013 г. се внасят в сроковете, действащи към момента на удържането на данъците, т.е. прилагат се старите срокове. Тези данъци също трябва да се декларират с новия образец на декларация (4001), като срокът за подаване на декларацията съвпада със срока за внасянето на данъците.

   Срокът 31.07.2013 г. за подаване на декларацията за дължими данъци (образец 4001), посочен в § 60 от ПЗР на ЗИДЗДДС се отнася за случаите, в които данъците е трябвало да бъдат внесени до 31.12.2012 г., но не са внесени към тази дата. Препоръчително е в тези случаи декларацията за дължими данъци да се подава преди внасянето на съответния данък, въпреки че крайният срок за подаването й е 31.07.2013г. Крайният срок за подаване на декларация в тези случаи (31.07.2013 г.)  е задължителен, дори данъците да не са внесени.

   Данъкът при източника по реда на чл. 194 и 195 от ЗКПО, за доходи, начислени през 2012 г., чийто срок за внасяне изтича през 2013 г. се внася в сроковете, предвидени в чл. 202 от ЗКПО, действащ до 31.12.2012 г., т.е. прилагат се старите срокове. На основание § 55 от ПЗР на ЗИДЗДДС този данък се декларира по реда на глава двадесет и шеста от ЗКПО с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001) като срокът за подаване на декларацията е 31.01.2013 г.

   Срокът 31.07.2013 г. за подаване на декларацията за дължими данъци (образец 4001), посочен в § 55 от ПЗР на ЗИДЗДДС, се отнася за случаите, в които данъкът при източника е трябвало да бъде внесен до 31.12.2012 г., но не е внесен към тази дата. Препоръчително е в тези случаи декларацията за дължими данъци да се подава преди внасянето на съответния данък, въпреки че крайният срок за подаването й е 31.07.2013 г. Крайният срок за подаване на декларация в тези случаи (31.07.2013 г.) е задължителен, дори данъкът да не е внесен.
Да разбирам ли, че мога да платя наем за няколко месеца наведнъж през м. май. Удържам и внасям полагащия се данък. До края на 2-ро тримесечие /юли/ подавам декл по чл 55,

точно така , водещ е момента на изплащане на наема на лицето :)
Аз преди 1 месец заверих ОК за 2012 на една лице без проблем, явно навсякъде процедират различно...
аз ходих в нап преди един месец точно заради този надпис , че има неточни плащания , казаха ми всичко ви е наред , в справката за задълженията нямате нищо, не се притеснявайте и не му обръщайте внимание.......
В сайта на НАП от днес:

 I. Облагане на доходите от продажба на недвижим имот
Доходите, придобити през календарната година от продажба на един недвижим жилищен имот, не подлежат на облагане с данък, ако той е бил Ваша собственост в продължение на повече от 3 години, тоест, ако между датата на покупката и датата на продажбата му са изминали повече от 3 години. Не се облагат и доходите, придобити през календарната година от продажба на не повече от два недвижими имота, ако между датата на покупката и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години. Доходите от продажба на селскостопански и горски имоти са освободени от облагане, независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години.
Във всички останали случаи доходите от продажбата на недвижим имот се облагат с данък. Основата за облагане се изчислява, като положителната разлика между продажната и покупната цена на имота се намали с 10% разходи, тоест на облагане подлежи доходът, формиран в случаите, в които имотът е продаден по-скъпо, отколкото е купен. В този случай продавачът е длъжен да подаде годишна данъчна декларация и да внесе данъка не по-късно от 30 април на годината, следваща годината, през която е извършена продажбата. В същия срок продавачът е длъжен да подаде годишна данъчна декларация и когато продажната цена е равна или по-малка от цената на придобиване на недвижимия имот.
ако лице е свободна професия и е самоосигуряващо се, което подлежи на авансово облагане, следва ли да подаде декларация по чл.55 ал.1 за дължимия авансов данък. Аз мисля че да, защото всичко което постъпва в нап вече е обвързано с декларация :)

Да, подава Декларация по ч.55 ЗДДФЛ за авансовия данък за първо тримесечие :)
Образец 2030 - Данъчната декларация се подава на основание чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за доходи по глава шеста, начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, които са облагаеми с окончателен данък.

моята бланка е такава и винаги си го пиша :)
З А Я В Л Е Н И Е

По чл. 163 , ал. 1 от КТ


От       ЕГН   
( трите имена на работника / служителя    ЕГН)
Адрес    

На длъжност    


Уважаеми г-н / г-жо   УПРАВИТЕЛ ,


С настоящото заявление и на основание чл. 163 , ал. 1 от КТ , заявявам желанието си да ползвам 
отпуск при бременност и раждане на детето ми    
                  ( трите имена на детето )

ЕГН        , родено на        , в размер на        календарни дни ,

считано от       г. до       г., включително.

Приложения :
1.   Копие от Акт за раждане на детето ;




Дата       г.   С уважение :   
        ( подпис на работника / служителя )


 :thumbup: , да и в заповедта напишете и входящия номер на заявлението, след като си го входирате в счетоводството
Приложение 2 , опис приложение 9, придружително писмо приложение 8 , копие от заповед за разрешаване на отпуск , няма точен образец , свалете си една от интернет и напишете данните на майката и от кога до кога ще бъде периода на ползване на отпуска
дивидента не се декларира в ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ , но трябва да се подаде Справка за изплатени доходи на физически лица по чл.73 ЗДДФЛ.
Здравейте, имам нужда от помощ-декември месец 2012 начисляваме доходи от наем на чуждестранни ФЛ, съответно начисляваме и 10% оконч. данък. Сега, април 2013г.  изплащаме тези доходи,както и плащаме и начисленият данък, кажете ми моля ви, каква декларация трябва да подадем и в какви срокове.Много благодаря предварително.
Здравейте, имам нужда от помощ-декември месец 2012 начисляваме доходи от наем на чуждестранни ФЛ, съответно начисляваме и 10% оконч. данък. Сега, април 2013г.  изплащаме тези доходи,както и плащаме и начисленият данък, кажете ми моля ви, каква декларация трябва да подадем и в какви срокове.Много благодаря предварително.
Декларация по чл.55 ЗДДФЛ:
РЕД 2. Окончателен данък по чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ с изключение на данъка, посочен в т. 3 и 4

Кои данъци се посочват на р. 2? - дължимите окончателни данъци в полза на чуждестранни физически лица по реда на чл. 37, ал. 1, т. 1 – 9 и чл. 8, ал. 11 от ЗДДФЛ;

Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 2?
•при облагане с окончателни данъци на:
 
-          чуждестранни физически лица за доходи, посочени в чл. 37, ал. 1 , т. 1 – 9 от ЗДДФЛ и чл. 8, ал. 11 от ЗДДФЛ (чл. 37, ал. 2 от ЗДДФЛ); - водещ е моментът на начисляването на дохода в счетоводството на предприятието, а не датата на фактическо придобиване на дохода от получателя, т.е. моментът на изплащане на дохода е без значение.До края на месеца следващ тримесечието, през което е възникнало задължението за удържане на данък следва да подадете Декларацията по чл.55 ЗДДФЛ. Следва да се има предвид, че доколкото става въпрос за облагане с окончателни данъци, задължението за деклариране се отнася за всяко тримесечие, вкл. и четвъртото, за което внасянето на данъка и декларирането му става до 31. 01. на следващата година.
Здравейте.

Подала съм ГДД на физ. лице получило доходи от наем, но същото е СОЛ в ООД, а съм изпуснала да подам справка за осигурителния доход. Сега искам да подам корекция, но нямам оригинална бележка за дохода от наем - предала съм я с предишната декларация. ще ми приемат ли коригиращата декларация.


В случая СОЛ с получен доход от отдаване на имущество под наем , справката за определяне на осигурителния доход не се попълва.


   Притеснява ме това, че НАП приемат, че лицата по чл.40, ал.5 от ЗЗО са приравнени на самоосигуряващи се.
Правете разлика между самоосигуряващо се лице по КСО и по ЗЗО !
тази търговия как я извършва, фирма ли има или?
ЕТ което няма дейност през 2012 трябва ли да подаде към статистиката декларация че е без дейност

в НСИ да , в НАП и ТР не подава нищо :)
 Наредба за категоризиране на труда при пенсиониране:
Раздел II
Втора категория труд
Чл. 2. От втора категория при пенсиониране е трудът на:
25. шофьори на товарни автомобили с товароподемност 12 и повече тона;

до 12 тона - трета категория , 12 и повече тона - втора категория