Здравейте,
Въпросът който ме затруднява е следния: Лице което през 2012 г. до м. 10.2012 е било на трудов договор. Подало де декларация 7 и от м. 11 внася само здравни осигуровки. Трябва ли да подава декларация образец 6 - 13-ка за 2012 ? Има се предвид заради последните два месеца.
Не, не трябва да подава деклрация 6
Леле, ама аз не съм подавала декларация 6 в този случай  :blush:
Или тя беше годишна?
месечна /ако има изплащано възнаграждение и удържан данък/ + годишна Д6 след като се направи изравняване на осигурителния доход и се види дали има да довнася осигуровки.
Ами, аз мисля, чв има възможност да си му се изплаща възнаграждение, нищо, че е самоосигуряващо се лице. Искам да кажа, че той трябва да получавнякакво възнаграждение за това, че наистина само той работи във фирмата. Няма други назначени лица в нея.
да де за това питам , ако му изплащате възнаграждение за положен личен труд му удъежате всеки месец само ДОД 10% , но понеже личния труд положен от собственик/съдрудник е приравнен на трудов , данъкът не се декларира в Декларацията по чл.55 ЗДДФЛ.
За самия собственик - той е самоосигуряващото се лица.

Данък ? Личен труд ли му изплащате?
biborana, има разлика между декларация по чл.55 ЗДДФЛ и декларация по чл.50 ЗДДФЛ
Благодаря!
Предполагам, ако лице има и трудови, и извънтрудови доходи, и осигуровки и данък са удържани и платени, таблици 1 и 2 също не се попълват
да попълвате приложетията за трудовите и за извънтрудовите доходи , прилагате също и служебните бележки за трудовия доход от работодателя и за извънтрудовия доход от възложителя.
Здравейте,

да използвам темата и аз да попитам нещо в тази връзка: а пенсионер, получил сума по граждански договор /зо и данък по договора платени/, попълва ли се таблица 2 и ако да как - ЗО за довнасяне не би трябвало да излиза, тъй като е удържана и внесена при изплащане на сумата по ГД, а така се получава, ако се попълни колона 5.5-извънтрудови правоотношениял
Предварително благодаря!
След като здравната оигуровка и данъка са удържани и внесени от възложителя по ГД , не попъквате Таблица 2 , само ГДД и приложението към нея
Следва да се уточни, че едноличният търговец, който е регистриран като земеделски производител и тютюнопроизводител, когато извършва и друга дейност по трудови или нетрудови правоотношения, или като самоосигуряващо се лице, не може да се възползва от привилегирования режим на социално осигуряване за обсъжданата категория лица. Земеделският производител и тютюнопроизводител, независимо от регистрацията му като едноличен търговец, за да ползва правата, дадени му от КСО, следва да се занимава само със земеделска дейност.

упс, май найстина излиза,че ще трябва да има изравняване и за деиността като ЗП   :(
Това имах предвид и аз: изравнявам само за "другата" дейност, а не и за текезесарската :)
  :thumbup:
Ако фирмата е ЕООД , няма как собственика да сключи ТД сам със себе си , трябва или да е СОЛ или да е на ДУК.
А неговата фирма каква е ЕООД, ООД ?
Да продължа темата, тъй като гледам че няма питане за ГДД-2012г. относно осигуровките.
Та,  ЕТ - регистриран като земеделски производител в далечната 2008 г. - прави ли годишно изравняване на доходите за тази дейност?
 :bow:
Пасат виж това :)
1_21/13.04.2009г.
чл. 4, ал. 3, т. 2,4 и чл. 6, ал. 9 от КСО

   относно : определяне окончателен размер на осигурителен доход от ЕТ в качеството на регистриран земеделски производител и тютюнопроизводител

          Във връзка с писмено запитване заведено с вх.№ ………. в Дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” – гр………., относно  определяне окончателен размер на осигурителен доход от ЕТ в качеството на регистриран земеделски производител и тютюнопроизводител, изразяваме следното становище:
В запитването е описана следната фактическа обстановка: Едноличен търговец е регистриран като земеделски производител и тютюнопроизводител по установения ред. Предмет на дейност на едноличния търговец е производство на  непреработена селскостопанска  продукция предназначена за продажба.За 2008г. са внасяни  дължимите авансови вноски  върху доход 240.00лв.Въпросът е следва  ли да се определя окончателен размер на  осигурителен доход за 2008г. от ЕТ в качеството на регистриран земеделски производител и тютюнопроизводител за  дохода от дейността.
Съгласно разпоредбата на чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО, в кръга на осигурените лица за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са регистрираните земеделските производители и тютюнопроизводители .
 В § 1, точка 5 на ДР на КСО законодателят е дал определение на този кръг осигурени лица - "регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители” са физическите лица, които произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и са регистрирани по установения ред". Регистрацията се извършва по реда на Наредба № 3 от 29.01.1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, чл.6 от Закона за тютюна и тютюневите изделия и чл.2,ал.1 от Правилника за прилагане на закона в регистъра на общината.
Земеделските производители и тютюнопроизводители те са обособени като отделна категория осигурени лица и социалното им осигуряване се подчинява на самостоятелен и привилегирован правен режим, регламентиран в следните разпоредби:
- чл. 6, ал. 7, т. 2 от КСО - дължимите авансово осигурителни вноски са върху месечен осигурителен доход между 50 на сто от минималния и максималния месечен размер на дохода,
- чл.6, ал. 7, т.3 (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) от КСО-  за регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват само земеделска дейност дължимите авансово осигурителни вноски са върху месечен осигурителен доход между 25 на сто от минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. определен със ЗБДОО за съответната година;
- чл. 6, ал. 9 от КСО - регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност. Осигурителните вноски за тези лица могат да се изплащат от фондове за подпомагане на земеделските производители по ред, определен от Министерския съвет (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.01.2004 г.);
- чл. 7, ал. 5 от КСО - регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които извършват единствено земеделска дейност и се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, могат да внесат дължимите осигурителни вноски до 31 март на годината, следваща календарната година, за която се отнасят .
             Съгласно чл.40, ал.1, т.2 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ регистрираните земеделски производители и  тютюнопроизводители се осигуряват върху осигурителни доходи, определени с Кодекса за социално осигуряване. Тези от тях, които произвеждат непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.
            Регистрирани  земеделски производители и тютюнопроизводители, ползващи се от цитираните разпоредби са :
- физическите лица - земеделски производители, тютюнопроизводители;
- едноличните търговци - освен в това си качество те могат да притежават и качеството на земеделски производители и тютюнопроизводители . Съгласно чл. 56 от Търговския закон ЕТ е физическо лице, вписано в търговския регистър. Ако това лице изпълнява изискванията на § 1, т. 5 от ДР на КСО да произвежда растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и е регистрирано по съответния ред, може да се възползва от привилегирования режим на социално осигуряване за земеделските производители и тютюнопроизводители . 
   Следва да се уточни, че едноличният търговец, който е регистриран като земеделски производител и тютюнопроизводител, когато извършва и друга дейност по трудови или нетрудови правоотношения, или като самоосигуряващо се лице, не може да се възползва от привилегирования режим на социално осигуряване за обсъжданата категория лица. Земеделският производител и тютюнопроизводител, независимо от регистрацията му като едноличен търговец, за да ползва правата, дадени му от КСО, следва да се занимава само със земеделска дейност.
Предвид гореизложеното, в случай че като едноличен търговец, и в това си качество сте регистриран земеделски производител и тютюнопроизводител който    произвежда непреработена растителна  продукция, предназначена за продажба не следва да определяте  окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.




       Директор Дирекция  „ОУИ”  : ………………
                                                                                                           /…………/
те са втора категотия труд , група 8 - машинни оператори и монтажници , МОД 414лв.
ЕТ НА ПЕНСИОНЕР, КОЙТО ВНАСЯ САМО ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И Е НА ПАТЕНТЕН  ДАНЪК.
ПО ОПР ИМА ПЕЧАЛБА 2500.00 КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОПЪЛНИ ТАБЛИЦАТА за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за 2012 г., върху който се дължат здравноосигурителни вноски. ЗО са внасяни на база 420 лв. , или 5040,00 лв годишен доход.
Трябва ли да се довнасят вноски за ЗО за печалбата.
В колона 4 на Таблица 2 пишете за всеки месец 420лв и общо 5040лв , в колона 5.4 пишете по месеци 208.33 / 2500 :12/ , пренасяте в колона 6 пак 420лв по месеци и в колона 7 208.33 по месеци.
Здравейте !Дано да не съм досадна с въпроса си ,но от толкова четене не ми става ясно технологията на попълване на декларацията,  относно получен  през м.03. и  внесен данък дивидент от дялово разпределение ,за което благодаря предварително!

при дивидент данъкът върху доходите от дивидент става дължим при взето решение за разпределяне на дивидент. Данъка се внася и декларира до края на месеца, следващ тримесечието през което е взето решението за разпределяне на дивидента.
проследил съм ги и смятам, че тр да ги декларирам, но искам и друго мнение
да включвате и получената сунсидия, стига тя да е облагаема / т.е събсидия отпусната 2010г и след това/
Здравейте! Интересуваме ЕТ, което не е упражнявало дейност през 2012г. освен декларация за неактивност на предприятието трябва ли да подава други документи в статистиката?
не
няма значение българин,чужденец - Декларацията по чл. 176а е за всички съдружници и управители на дружеството - то си пише в самия текст на закона.
ЗДДФЛ и  и образеца на Справката по чл.73 ЗДДФЛ