IV. Определяне на годишния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите  във връзка с получени държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет

Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност (чл. 6, ал. 2 от КСО), а при формиране на годишния осигурителен доход за лицата, които определят окончателен размер на осигурителния доход, се взима предвид облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност (чл. 6, ал. 8 от КСО).
Получените от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не са доходи от доходи от трудова дейност. Въпросните средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет.

В тази връзка при попълване на Таблица 1 и Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г., регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, трябва да имат предвид следното:

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ - сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.1 от Таблица 1 и Таблица 2 не включва получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет;

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ - получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не се взимат предвид при определяне на сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.3 от Таблица 1 и Таблица 2.
   
Прочетох темата, но не намерих отговор на моя въпрос. Имам ЗП, но е ЕТ и в това му качество е регистрацията като ЗП. Има доходи само от непреработена земеделска продукция, и субсидията.  Чета КСО - чл.6 ал. 9 - там пише, че ЗП не правят изравняване, но никъде не е упомената формата, под която се осъществява дейност. И у мен остава колебание по отношение на годишното изравняване за СОЛ на ЕТ.  Когато е ФЛ - ясно. Но когато е ЕТ, то пак е ФЛ, ама фирма, води счетоводство на принципа на приходи и разходи - какво да правя - да правя ли годишно изравняване, или не ? Моля за мнение.

Здравейте :) Ако дохода на лицето е само от дейността му като земеделски производител не трябва да правите изравняване на осигурителния доход . Ето и становище на НАП по въпроса :
Скрит текст :
От Закона за платежните услуги и платежните системи:

Чл. 3. (1) Доставчици на платежни услуги по смисъла на този закон са:
1. банки по смисъла на Закона за кредитните институции;
2. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., в сила от 30.04.2011 г.) дружества за електронни пари по смисъла на този закон;
3. платежни институции по смисъла на този закон;
4. Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, когато не действат в качеството си на органи на парична политика или на органи, осъществяващи публичноправни функции;
5. (отм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., в сила от 30.04.2011 г.)

ПейПал са кредитна институция , вписана в регистъра  на БНБ за  кредитните институции лицензирани в ЕС и извършващи дейност на територията на страната.

От ЗКИ:
(2) Чуждестранна финансова институция, която ще осъществява дейност на територията на Република България чрез клон или директно, се вписва в регистъра въз основа на уведомлението и приложеното удостоверение по чл. 24, ал. 2.

Отговаря на Т.1 и не се изисква фискално устройство и изкаването на фискален бон.
трябва да ги подадете , но има глоби за неподадена декларация 1 в срок
Да , подава се Д1 до 25-то число на месеца , в същия срок трябва да се платят и осигуровките .
Може да има някакъв проблем в системата на НАП , пробвайте утре, ако не стане звъннете на нап  за консултация
След като сте записали файла на дискета , когато влезете с системата на НАП /Декларация 1 / долу в дясния ъгъл Ви дава да изберете файла , слагате дискетата във флопито и избирате файла от " Диск А " на компютъра Ви. Дано да съм обяснила разбираемо :)
не , точно 420 лв е - взема се минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, който е 420лв.
анекс за прекратяване на договора за управление и контрол
До размера на максималния осигурителен доход 2200лв
За да не издавате СИС и Служебна бележка и съответно да удържате авансов данък на нотариус,адвокат трябва да имате декларация,че лицето е самоосигуряващо се по смисъла на КСО и документ съдържащ реквизитите на чл.7 ЗСч . Ето и един материал точно по тази тема http://www.tita.bg/page/372
В чл.97а пише ,че подлежи на задължителна регистрация ако оказва услуги по чл.21 ал.2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка . Вашата усуга по чл.21 ал.2 ли попада?


Освен това как мислите- ако нерегистрирано по ДДС лице извършва онлайн продажби на стоки на физически лица от ЕС и извън ЕС, следва ли да се регистрира по ДДС преди да е достигнало облагаемия оборот 50000 лв. ( за отделните страни от ЕС също се следи оборота).
Ще подлежите на регострация по ЗДДС след като направите оборота за задължителна регострация 50 000лв , след това вече ще отговаряте на чл.14 ЗДДС и ще почнете да следите праговете на регострация в съответните страни при дистанционни продажби .
да, трябва да обложите с данък получената субсидия , всички приходи след 2009 на земеделските производители се облагат без значение от източника им.Само ако имате плащане сега,а самото плащане е било за отпусната субсидия за 2009 година или за предходна преди 2009г. се изключва от облагаемия доход.
Ако питате от името на СОЛ-а, да подава декларацията и платежно по Булстата /ЕГН в случая/
Благодаря Ви момичета :)
И аз това й казвам Делфи, но тя била чула от колеги че можело така .....