:hi: Здравейте , искам да Ви попитам за нещо свързано с ЕООД и ЗП - има регистрирана фирма ЕООД , която се занимава с малко производство ,сега собственичката на фирмата иска да се регистрира като ЗП чрез булстата на фирмата и пак да си ползва 60% НПР???? Според мен това се явява като втора дейност на ЕООД-то и няма как да има НПР, а си се облага с 10% КД по ЗКПО.

Ще съм благодарна ако някой се включи и даде мнение може ли да има ЗП към ЕООД с 60% НПР?  :give_rose:
отчели сте приход ,според мен си подавате декларация образец 1010 в НАП
Трябва да е назначен на ТД и да може да е на 2 или 4 часа
Здравей Делфи :) и мен това ме учуди,че в декларацията все още седи таблицата за корекция на КД и май точно както ти казваш промяната влиза в сила от 01.01.2013г. и  ще даде отражение при подаване на ГДД за 2013г.
Приложение № 6 към чл. 68, ал. 4
Христо Досев - д.е.с. регистриран одитор

Следва да направим важното уточнение, свързано с последните изменения в ЗКПО, влизащи в сила считано от 01.01.2013 година. До 31.12.2012 година материалният данъчен закон позволяваше в случай на открита счетоводна грешка, за която към 1 януари на откриването и не са изтекли поне 6 години (в случай на откриване на грешката през 2012 година законът визира допуснатите счетоводни грешки не по рано от 01.01.206 година – т.е. за предходните шест години: 2011, 2010; 2009, 2008, 2007 и 2006 година), данъчно задълженото лице с подаването на ГДД по чл. 92 от ЗКПО да коригира текущия си корпоративен данък с данъчния ефект от допуснатите през този 6-годишен период счетоводни грешки. Считано от 01.01.2013 година, данъчният ефект от изправянето на допуснати счетоводни грешки вече няма да се декларира от предприятието с подаване на годишната му данъчна декларация, а по силата на чл. 75, ал. 3 от ЗКПО то ще трябва да предприеме стъпки за да уведоми писмено компетентната ТД на НАП, която от своя страна следва да предприеме действия за промяна на данъчния финансов резултат и на задължението за съответните данъчни периоди, засегнати от допуснатата счетоводна
ОПР-то в реда за данъци върху печалбата, може да посочих направо крайния резултат от проявилата се данъчна разлика  ако нямаш отделен ред за АОД / не знам как ти го вади програмата/  ,  така че печалбата от ОПР да ти се равни с балансовата за 2012 г.
да счетоводната операция 497/123 но с 100лв / 1000лв х 10%/  . В Баланса сумата ти е в IV Отсрочени данъци . В ОПР трябва да посочиш сумата със знам минус  (-) в раздел V Разходи за данъци- ред други
Раздел V - Разходи за данъци включва два реда:
1. Текущ данък от печалбата - на този ред записваш дължимия корпоративен данък получен в данъчната декларация
2. Други разходи за данъци - на този ред записваш  по твоя пример (100) лв

Ако ФР ти е 20000, а ДВР са 1000,ще имаш преобразуване на ФР с (+)1000
и облагаемата печалба вече ще е 21000 , а оттам и КД-2100
В ОПР Печалва преди данък- 20000
КД-2100
ОТСР.Д/К-(100)
Общо данъци 2000
нетна печалба-18000
Разходи за данъци от печалбата в ОПР = 123 / 452 (със сумата на корп. данък по ГДД)
начислените ,но неплатени възнаграждение и осигуровки по ДУК попадат в обхвата на чл.42 ЗКПО и трябва да се посочат в увеличение на счетоводния финансовия резултат и съответно да се формира актив по отсрочени данъци . ДУК се приравнява на трудово правоотношение за целите на КСО, но не и за целите на ЗКПО.
да, трябва да си извади ОК . В НОИ заедно с Искане за издаване на осигурителна книжка, ако отиде лично тя не трябва пълномощно, ако отиде друг вместо нея трябва и пълномощно. За всеки случай си носете и декларация Окд 5 за започване на осигуряването.
на мен ми казаха друго - 3 месеца обява в местната дирекция на Бюро по труда, ако не се намери подходящ българин , чак тогава можело да се стартира процедурата
Трябва разрешение от АЗ да и глобата ако работи без това разрешение от ИТ е мисля че 20 000лв на лице . Отделно за да извадиш разрешение са хиляди разправии и изисквания.
СС 12 4.4. Непризнатите активи по отсрочени данъци и балансовата стойност на признатите активи по отсрочени данъци се преразглеждат към датата на всеки финансов отчет, за да се прецени отново степента на вероятност да има достатъчни бъдещи данъчни печалби, срещу които може да се приспадне намаляемата временна разлика, данъчната загуба или данъчния кредит.

Ако не го признаете сега / начислите 497/123/ , непризнатите АОД се преразглеждат ежегодно за евентуални промени. Т.е. можеш да начислиш и по-късно.
Според чл. 43 от Закона за корпоративното подоходно облагане, слаба капитализация на фирмата е налице, когато привлечения капитал на фирмата е с повече от 3 пъти по-голям от собствения й капитал.

Под привлечен капитал трябва да се имат предвид всички заеми на фирмата, но специално за случая различни от получените от кредитни институции (банки и т.н.)

Под собствен капитал се разбира основния капитал на фирмата + резервите + неразпределена печалба от минали години.

Какво е слаба капитализация на фирмата? (по-прецизно обяснение)

Ако (привлечения капитал към 1 януари + привлечения капитал към 31 декември) / 2, е над 3 пъти по-голям от

(собствения капитал към 1 януари + собствения капитал към 31 декември) / 2, то за фирмата през съответната година ще важат правилата за регулиране на слабата капитализация.
колона 4 - осигурителния доход по месеци върху,който са внасяни осигурителните вноски , колона 5.4 дохода от дейността по месеци / 4800:12= 400лв записваш за всеки месец/ , колона 6 пренасяш данните от колона 4 , колона 7 пак пренасяш помесечно данните от колона 5.4
Трябва да включите прихода в 2012г. Преди 2 години не бяхме включили приходна фактура отнасящасе за м.12, но издадена м.01 на следващата година и при данъчната проверка ни направиха забележка да се включи :)
за операцията за прихващане на загуба от мин.години ли Дт 122 / Кт 121 ли имате предвид
От сайта на ИТ :
Дружество с двама съдружници/самоосигуряващи се лица/ без нает персонал, трябва ли да подава декларация?
Да!
Важно: Съгласно указанията на министъра на МТСП, лицата които работят в съдружие без нает персонал, но извършват стопанска дейност и получават икономическа изгода, следва да подадат декларация.