Да попитам и аз в тази тема. Декл. по чл 55 трябва ли ние да подадем/ние сме ЮЛ/, а наемодателят е физическо лице/ за 2012г/ до 31,01,2013 ли трябва да я подадем, като се има в прдвид, че сме си плащали наема месец за месец и съответно всеки месец съм удържал 10% и съм внасял
Ако за м.Декември си удържал и внесъл данъка през м.Декември нямаш задължение да подаваш Декларация по чл.55 ЗДДФЛ
Аз си пиша РКО с необходимите данни и реквизити  и към него прикрепям квитанцията, която получавам за платения наем .
Има ли промяна в програмния продукт за болничните ?

Таня -ЛС  по новата програма на НОИ от 27-28 .12 ли правихте документите за НОИ?
работило е 3 месеца по 5 дни така ли ? , заначи 15 дни трудов стаж , колко точно дни ще му се полага , Таня - ЛС АКОо не Ви затруднява бихте ли посочили точно как се изчислява ?
Днес си плати и данък наем и осигуровките, след това отиде да си подаде Д1 (хартиен носител) и подава след това и декларация чл.55 и жената и казала, че не трябва тази и и дала декларация по чл.50 (ГДД)

щом е платен сега през м.01 и аз мисля че трябва да подаде декларацията по чл.55
И според мен това в скобите се отнася само за предишните две изречения :)
Днес една клиентка отиде да подаде декларация чл.55 за платения данък за 12.2012 и от гишето са я върнали, че не трябва да подава, но отделно една позната, която работи в НАП каза, че според нея трябва да се подаде. И ме навежда на мисълта, че може служителката на гишето да не знае. :hmmm:
А данъка кога е платен сега през януари ли ? ако е платен през декември не се подава декларация.
данъци и осигуровки по трудов дог.и по граждански в едно платежно ли се плащат - за м.12.2012 отпада ли за гр.дог. да се внасят отделно до 10 число
 

Данъка по ГД  вече се внася след изтичане на тримесечието :
На тримесечна база, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода се внася авансово 10% данък за доходи от стопанска дейност по чл. 29 (например граждански договори) на лица, които не са самоосигуряващи се, както и за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество (чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4). В същия срок платецът на дохода ще подава декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ. За доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък. 
пасат, може ли да помоля за линк към това писмо?
Ето го писмото :)
Във връзка с Ваше писмено запитване, заведено с Вх. № 20-00-472/03.08.2010 г. по описа на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” София, относно осигуряване на управление на ООД с договор за управление и контрол без уговорено възнаграждение, изразяваме следното становище:
Основаващо за възникване на осигуряването е упражняването на трудова дейност. Трудова дейност е всяко действие, което има отношение с функционирането на дружеството.
На основание чл. 10 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/, осигуряването възниква от деня, в който лицата започват трудова дейност по чл. 4 или 4а от КСО и продължава до прекратяването и.
Договор за управление е този договор, с който се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а управителят се задължава срещу определено възнаграждение да постигне определени стопански резултати в рамките на договорения срок /респективно – безсрочно/.
Такъв договор се счита за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител- срещу заплащане на възнаграждение.
Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т.7 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3 от Кодекса.
В случаите, в които по договора не е договорено възнаграждение, осигурителни вноски не се дължат.
Лицата, които упражняват трудова дейност като съдружници в търговски дружества са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт /чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО/. По свой избор могат да се осигурят и за общо заболяване и майчинство, съгласно чл. 4, ал. 4 от КСО.
Съгласно нормативната уредба , регламентираща социалното осигуряване няма пречка договор за управление и контрол на дружеството да се сключи със съдружник в същото.
Обръщаме Ви внимание, че ако съдружникът упражнява трудова дейност в дружеството извън дейността по управление и контрол, следва да се осигурява по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО.
В случай, че по ДУК не е уговорено възнаграждение и лицето не упражнява трудова дейност извън дейността по управление и контрол или не е съдружник в дружеството, същото не попада в обхвата на чл. 4 от КСО и не подлежи на осигуряване.


Директор Дирекция ОУИ София
/Ал. Георгиев/
осигуровките за декември 2012 по новата единна сметка ли ще плащаме
Да :)
До Директора на ТД на НАП гр...................... ..

Молба

от

Трите имена: ........................ ........................ .......
гр. ......................., ул...................... .....................
ЕГН.....................................
Г-н Директор
Моля, да погасите задълженията ми за здравноосигурителни вноски,за периода................. ................. поради изтичане на давностния срок.
Смятам, че молбата ми ще бъде уважена.


Дата.............
гр...................... ..........
                                                                                     
   С уважение:
                                                                                                            / трите имена/
Аз подадох 3 такива декларации за подасяване по давност днес / не тази бланка от сайта на НАП/ , свободен текст , входират се при секретарката на НАП
Ахам , ако е с дискета само 2бр. придружително писмо и съответните други документи/ заявления, заповеди з отпуск/
Приложение 9 / Описа/ нали не се носеше в НОИ , поне така и в програмния им продукт пише
Когато наема за 12.2012. е платен , но данък на е внесен в рамките на месец 12.2012г.  според мен данъка следва да бъде внесен до 31.01.2013г. и Декларация  чл.55 - също дотогава.
защото не мога да платя наема без да съм внесла данъка, или ще начислям данъка на триимесечие и тогава ще подавам декларацията но как да плащам наема всеки несец - нещо много се обърках. Благодаря предварително!

Защо не можете да платите наема , без да сте внесли данъка? Продължавате да си плащате наема всеки месец,що така Ви е записано в договора за наем , като изплащате на наемодателя сумата намалена с дължимия данък наем . Авансовият данък наем , няма да го внасяте както беше досега до 10-то число на следващия месец , а ще го платите след изтичане на тримесечието  и тогава ще подадете и Декларацията по чл. 55 ЗДДФЛ за тзи три месеца.
Сроковете са до 25 ли внасяне на осигуровките за 12,2012

Да
Сега се сещам за нещо друго - по новите промени се подава Д1  и на СОЛ дори и да не са си платили осигуровките , но това отнася ли се и за данните за месец 12.2012г. , които ще подаваме сега? Трябва ли да ги включвам при неплатени ?
осигуровките за м 12,2012 г ако платим  м 01,2013 подаваме Д6 с код 3 и Д 1  ( тук искам да попитам на колко платежни са осигуровките за м 12,2012 , по стария начин или на 2 платежни по новия начин

по новия начин - 2 платежни
заменили са  "изпълнителите по договори за управление и контрол" на "управители"
Според мен пак ключово остава дали има определено възнаграждение или не за управленската дейност.
Чл. 6 (3) (*) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 60 от 2011 г., в сила от 01.09.2011 г.) Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и 8 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3, а за лицата, за които не е определен минимален осигурителен доход - минималната месечна работна заплата за страната и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход. Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 9 се дължат върху получените възнаграждения, но върху не по-малко от минималната месечна работна заплата за страната. Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5, 7, 8 и 9 и ал. 3, т. 5 и 6 се разпределят между осигурителите и осигурените, както следва: