Искам и аз да попитам, Д73 отпада ли, след като ще попълваме Д55 ?
Ако става въпрос за Справката по чл.73 ЗДДФЛ не отпада, защото едното е справка, а другото е декларация.
СПИСЪК  НА СМЕТКИТЕ, ОТКРИТИ В БАНКИТЕ, ОБСЛУЖВАЩИ
ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ДИРЕКЦИИ И ОФИСИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ ОТ 01.01.2013 Г.  И КОДОВЕТЕ ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ

Банкови сметки на НАП за данъци и осигуровки от 01.01.2013

Кодове за плащане на данъци и осигуровки от 01.01.2013
Ще можем да си приспаднем от дължимия за тази данъчна година данък ако имаме  надвнесен данък от минали години, ето ГДД по чл. 92 от ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за 2012 г.  :flowers:
ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЕТИТЕ ПРОМЕНИ НА ЗДДС И СЪГЛАСНО ДДС 11/29.11.2012Г НА МФ И БНБ, ВИ ИНФОРМИРАМЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ, КОИТО ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 01.01.2013 Г. :
 
 
 ЗАКРИВАТ СЕ СМЕТКИТЕ НА  ФОНД ДОО И  НА ФОНД ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ;
КЪМ ВСЕКИ НАП ОСТАВАТ АКТИВНИ ДОСЕГА ДЕЙСТВАЩИТЕ СМЕТКИ ЗА ПРИХОДИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ/ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ/ И ЗА ФОНД ДЗПО;
ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА МОГАТ ДА ВНАСЯТ ПО СМЕТКА ЗА ПРИХОДИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ С ЕДИН ПЛАТЕЖЕН ДОКУМЕНТ ДЪЛЖИМИ СУМИ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ВИД ПУБЛИЧНИ ВЗЕМАНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЕДНОВРЕМЕННО ВНАСЯНЕ С ЕДИН ПЛАТЕЖЕН ДОКУМЕНТ НА ДЪЛЖИМИ СУМИ ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ, ДОО и НЗОК (БЕЗ ДЗПО, ЗА КОЕТО ИМА ОТДЕЛНА СМЕТКА КЪМ СЪОТВЕТНАТА ТД НА НАП).
 
НАПРИМЕР, С ЕДНО ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ МОЖЕ ЕДНОВРЕМЕННО ДА ПЛАТИ ПО СЪОТВЕТНАТА СМЕТКА  НА ТД НА НАП ДЪЛЖИМИТЕ, ВНОСКИ ЗА  ДОО, ЗДРАВНИ ВНОСКИ, ВНОСКИ ЗА ДДС, КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК, ДАНЪК ПО ЗДДФЛ И ДР.;
 ОТПАДАТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ КЪМ 2012Г. ВИДОВЕ ПЛАЩАНЕ 11 ХХ ХХ КЪМ СМЕТКИ ЗА ПРИХОДИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ, КАТО ВСИЧКИ ВНОСКИ ПО ТЕЗИ СМЕТКИ ЗА  ДОО, ЗДРАВНИ ВНОСКИ, ВНОСКИ ЗА ДДС, КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК, ДАНЪК ПО ЗДДФЛ И ДР. ЩЕ СЕ ВНАСЯТ ПО КОД 11 11 11;
ОТПАДАТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ КЪМ 2012Г. ВИДОВЕ ПЛАЩАНЕ 58 ХХ ХХ КЪМ СМЕТКИ ЗА ФОНД ДЗПО, КАТО ВСИЧКИ ВНОСКИ ПО ТЕЗИ СМЕТКИ ЩЕ СЕ ВНАСЯТ ПО КОД 58 11 11;
ОТПАДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗИСКВАНЕ ДА СЕ ПОСОЧВА „ВИД ДОКУМЕНТ“ И „НОМЕР И  ДАТА НА ДОКУМЕНТА“;
ОТПАДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗИСКВАНЕ  ДА СЕ ПОСОЧВА ПЕРИОД ЗА ПЛАЩАНЕ;
ОТПАДА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МНОГОРЕДОВО ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ ЗА ТЕЗИ ДВЕ СМЕТКИ (СМЕТКИ ЗА ПРИХОДИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ-ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ И  ЗА ФОНД ДЗПО);
ЕДИНСТВЕН ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕКВИЗИТ, ОСВЕН СУМА И С-КА НА ПОЛУЧАТЕЛЯ, ОСТАВАТ: ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ С НЕГОВИЯ ЕИК/БУЛСТАТ, ЕГН ИЛИ ЛНЧ;
ОТПАДА ЧЛ.7, АЛ.9, ОТ КСО, СЪГЛАСНО КОЙТО ПРЕДИ ИЗПЛАЩАНЕ НА РАБОТНИ ЗАПЛАТИ РАБОТОДАТЕЛЯ БЕШЕ ЗАДЪЛЖЕН ДА ПРЕДСТАВЯ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИ;
В СЛЕДСТВИЕ НА ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОМЕНИ ЗАЯВЕНИТЕ ЧРЕЗ УСЛУГАТА „ПЕРИОДИЧНИ ПРЕВОДИ“ ПЛАЩАНИЯ КЪМ ТД НА НАП, СЧИТАНО ОТ 01.01.2013Г. ЩЕ БЪДАТ ДЕАКТИВИРАНИ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ПОЛЗВАНЕТО НА УСЛУГАТА „ПЕРИОДИЧНИ ПРЕВОДИ“ ЗА ПЛАЩАНИЯ КЪМ ТД НА НАП, ТРЯБВА ОТНОВО ДА ПРЕРЕГИСТРИРАТЕ С  АКТУАЛНИ ДАННИ ВАШАТА ЗАЯВКА В ОБСЛУЖВАЩИЯ ВИ ОФИС НА СИБАНК ЕАД.
 

ЗАБЕЛЕЖКА : ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОМЕНИ НЕ СЕ ОТНАСЯТ ЗА ВНОСКИ ПО СМЕТКИТЕ НА МИТНИЦИ  И ОБЩИНИ (МЕСТЕН  БЮДЖЕТ). 
Да можете да я изпратите с обратна разписка , а относно подписа и печата на получателя -нито подписите, нито печатите, нито имена на съставител или получател са задължителни за фактурата от няколко години вече.
 Изисквания към фактурите
Чл. 114. (1) Фактурата задължително съдържа:
1. наименование на документа;
2. пореден десетразряден номер, съдържащ само арабски цифри, базиран на една или повече серии в зависимост от отчетните нужди на данъчно задълженото лице, който идентифицира фактурата уникално;
3. дата на издаване;
4. име и адрес на доставчика;
5. идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на доставчика, съответно номера по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - когато доставчикът е нерегистрирано по този закон лице;
6. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., отм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
7. име и адрес на получателя по доставката;
8. идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на получателя, съответно номера по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - когато получателят е нерегистрирано по този закон лице, идентификационен номер за целите на ДДС - когато получателят е регистриран в друга държава членка, друг номер за идентификация на лицето, когато такъв се изисква съгласно законодателството на държавата, където е установен получателят;
9. количеството и вида на стоката, вида на услугата;
10. датата, на която е възникнало данъчното събитие на доставката, или датата, на която е получено плащането;
11. единичната цена без данъка и данъчната основа на доставката, както и предоставените търговски отстъпки и намаления, ако те не са включени в единичната цена;
12. ставката на данъка, а когато ставката е нулева - основанието за прилагането й, както и основанието за неначисляване на данък;
13. размера на данъка;
14. сумата за плащане, ако тя се различава от сумата на данъчната основа и на данъка;
15. обстоятелствата, които определят стоката като ново превозно средство - при вътреобщностна доставка на нови превозни средства.
(2) Когато лице извършва дистанционна продажба на стоки, регистрирано е за целите на ДДС в друга държава членка и мястото на изпълнение на доставката при условията на дистанционна продажба е на територията на другата държава членка, освен реквизитите по ал. 1 във фактурата се посочват задължително:
1. идентификационният номер на лицето за целите на ДДС, издаден от другата държава членка;
2. ставката на данъка, приложима за доставката в другата държава членка;
3. размерът на данъка, дължим по доставката.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато регистрирано лице - посредник в тристранна операция, документира извършена доставка на стоки до придобиващия в тристранната операция, като основание за неначисляване на данък във фактурата се посочва "чл. 141 2006/112/ ЕО".
(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато данъкът е изискуем от получателя, във фактурата не се посочват размерът на данъка и данъчната ставка. В този случай във фактурата се вписва "обратно начисляване", както и основанието за това.
(5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Всяко данъчно задължено лице по избран от него начин осигурява от момента на издаването им до края на периода на съхранението им автентичността на произхода, целостта на съдържанието и четливостта на фактурите и известията към фактурите, издадени от него или от негово име, както и на получените от него фактури и известия към фактури, независимо от това дали са на хартиен носител, или в електронна форма.
(7) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Фактурата може да не съдържа реквизитите по ал. 1, т. 12, 14 и 15, когато сумата на данъчната основа и данъкът не превишават 100 евро или тяхната равностойност в левове, с изключение на документиране на доставките с място на изпълнение на територията на друга държава членка, на вътреобщностни доставки и на дистанционни продажби на стоки.
(8) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) В случаите по чл. 111а, ал. 3 издадената от данъчно задълженото лице - доставчик, фактура може да не съдържа реквизитите по ал. 1, т. 12 и 13.
(9) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Документирането на доставките с електронни фактури и електронни известия към фактури се извършва, при условие че това документиране се приема от получателя с писмено или мълчаливо съгласие.
(10) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Гарантирането на автентичността на произхода, целостта на съдържанието и четливостта на фактурата или известието към фактурата се осигурява от данъчно задълженото лице чрез всякакъв контрол на стопанската дейност, който създава надеждна одитна следа между фактурата или известието към фактурата и доставката на стоки или услуги.
(11) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Освен чрез контрола на стопанската дейност по ал. 10 автентичността на произхода, целостта на съдържанието и четливостта на електронна фактура и електронно известие към фактура се осигуряват чрез следните примерни технологии:
1. квалифициран електронен подпис по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, или
2. електронен обмен на данни.

В този случай ако Вие се регистрирате по ЗДДС , ще трябва да издадете фактура с ДДС и съответно да я включите в дневник продажби и да  заплатите ДДС-то към бюджета.
От друга страна аз не виждам как другата фирма може да Ви накара да се регистрирате по ЗДДС , Вие сте издали данъчен документ за извършената от Вас услуга , а това че отсрещтната страна отказва да я приеме според мен е негов проблем, няма как да си документира направения разход. Така че отстоявайте си позицията.
Клиента Ви българска фирма ли е или чуждестранна?
Съгласно чл. 3. (1)ЗДДС  Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
Алинея 2 от същия член определя какво е независима икономическа дейност.

Ако клиента Ви е ДЗЛ то мястото на услугата ще бъде в Обединеното кралство и Вие ще издадете фактура без ДДС и ще посочите основанието за неначисляване на ДДС .- доставка с място на изпълнение извън територията на страната.
Ако клиента Ви не е ДЗЛ то мястото на услугата е на територията на България и издавате фактура в начислено ДДС и отново посочвате основанието за начисляване на ДДС .
Ползвайте  и http://www.kik-info.com/check/check_place.php
Когато СОЛ получи доход от граждански договор то е длъжно да представи декларация, че е самоосигуряващо се лице пред платеца на дохода и само да си удържи и внесе осигуровки и ДОД върху получената сума. Това удържане не става при получаване  на дохода , а при годишното изравняване при подаване на ГДД по ЗДДФЛ и съответните справки към нея. Така ще се види има ли да довнася осигуровки лицето или не , защото може да се окаже,че лицето се е осигурявало върху доход, който е по-голям от полученото възнаграждение по гражданския доовор. Сега продължава да си подава Декларацип 1 за осигуряването му като СОЛ и да си внася осигуровки като СОЛ /минимум върху 420лв./
За допуснатата грешка, ако е установена след изтичането на срока за подаване на справка-декларацията, се поправя чрез писмено уведомяване на компетентния орган по приходите /НАП/, който предприема действия за промяна за задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно
отразени в отчетните регистри документи, съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 3,
т. 2 от Закона за данък добавена стойност.
Здравейте, имам следния въпрос. Лице което продава автомобили втора употреба от Италия, закупува автомобил който няма да се облага по маржа. Издаден е протокол по чл.117. Включен е в дневника за продажби в месеца на покупката. В кой месц следва да се пвключи протокола в дневника за покупките, при положение че автомобила все още не е продаде. Благодаря ви предварително
Можете да включите протокола в дневник покупки в данъчния период на издаване на протокола. Когато при покупка на автомобила е приложен режима на ВОП, глава седемнадесета не се прилага, както и чл.151 ал.4. Прилагате общия режим и общите правила за правото на данъчен кредит.
Да и аз гледах по новините вчера примера от НОИ - без значение дали болничният е издаден в периода 01.01.-15.01.2013г. или в периода 15.01-31.01.2013г.  болничните издадени през месец Януари се носят в НОИ до 15.02.2013г. Отделно беше казано, че е въпрос на добра воля счетоводителят да занесе болничния в НОИ  да речем на следващия ден от представянето му.
Да попитам и аз имам майка ,която сега на 15.12 излиза в отпуск за отглеждане на малко дете и сега на 15.01.2013г ли да нося приложенията в НОИ?
чл.65 (12) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът, който предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, са задължени да удържат по чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4, се внася в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък.

Авансов данък наем плащан от предприятията от това следва,че вече ще се плаща след тримесечието , и за ДОД при граждански договор мисля също

Чл. 67. (1)
(Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, данъкът по чл. 43, 44 и 46 се внася от лицето, придобило дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода.
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Не се внася авансов данък по чл. 43, ал. 6 и чл. 44, ал. 3 за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година.


Декларация за дължими данъци
Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда на този закон, подават декларация по образец за дължимите данъци.
(2) Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията по ал. 1 се подава от лицето, придобило дохода.
(3) В декларацията по ал. 1 не се посочва удържаният данък за доходи от трудови правоотношения, за който се подава информация по реда на чл. 73, ал. 6.
Чл. 56. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Декларацията по чл. 55, ал. 1 се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.
Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Декларацията по чл. 55, ал. 1 се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, в която подлежат на внасяне дължимите данъци.
 
Излиза,че с плащането на данъците за наем и за граждански договори ще трябва да се подава и тази декларация
ЗСч
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2002 г.) Първичните счетоводни документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в левове. Те могат да се съставят и на съответния чужд език в чуждестранна валута в случаите на сделки, уговорени в чуждестранна валута с чуждестранни контрагенти.
 
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Счетоводните документи, които постъпват в предприятията на чужд език, се придружават с превод на български език на съдържанието на отразените в тях стопански операции, с изключение на документите, които са данъчни документи по смисъла на чл. 112, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за данък върху добавената стойност.

ЗДДС
Данъчни документи
чл. 112. (1) Данъчен документ по смисъла на този закон е:
 
1. фактурата;
 
2. известието към фактура;

3. протоколът.
 
Май вече няма да се налага превод на чуждестранните фактури  :ok:
Промяната задава и въпроси, на които отговаряме в следващите редове след консултация с НАП.

За физически лица

Ако имам неплатени пет здравни вноски заради продължителна загуба на работа, но имам и други публични задължения, които са по-стари, мога ли да платя първо здравните вноски, за да си възстановя правата, след въвеждането на единно платежно нареждане?

Ако сте самоосигуряващо се лице, можете да платите първо здравноосигурителните си вноски. Трябва да подадете специална декларация в НАП заедно със заявление, които са налични в данъчните офиси.
 
Ако имам неизплатени задължения отпреди над пет години, за какво ще се насочат средствата, които днес моят работодател удържа и превежда в НАП?

Давността за данъчни и осигурителни задължения е пет години. Ако вие не сте ги платили пет години след последното напомняне или обезпечителна мярка, можете да подадете възражение в офисите на НАП с искане задължението ви да се погаси по давност. Датата 31 декември 2012 е гранична. Ако срокът за плащане на вашия данък или осигурителна вноска е изтекъл пет години преди тази дата, удръжките от заплатата ви и вноските няма да се използват за погасяване на старото задължение. Но има едно условие - ще трябва да поискате от НАП да го погаси в срок до 31 декември 2013 година.

Ако не поискате погасяването му по давност, през 2014 г. вашите вноски ще се насочват за погасяване на най-старото ви възникнало задължение. Важно е да знаете, че давността започва да тече от първи януари на годината, която следва изтичането на срока за плащане на задължението ви. Това означава че на първи януари 2013 година стават пет години от 2008 година и така по давност отпадат задължения, които е трябвало да се платят през 2007 година.

При тогавашния режим обаче имаше редица доходи, за които дължимият данък не се удържаше при източника и на практика през 2007 година са плащани задължения от 2006 г. Дължими през 2007 година са били осигурителните вноски на самоосигуряващите се лица и ако такива са останали неплатени досега, след първи януари ще може да се иска погасяването им по давност.

Как се отписват стари неплатени публични задължения, за които давността е изтекла?

Трябва да подадете възражение (текст в свободен стил, а не някакъв готов формуляр) в данъчния офис по местоживеене, в което да посочите, че давността за дълга ви е настъпила, и да поискате погасяването му. Логично е първо да си направите справка в НАП какво дължите, за кой период и колко са натрупаните лихви.

Какъв е срокът, в който трябва да поискам отписване на старите си неплатени публични задължения, за които е настъпила давност, така че текущите ми удръжки за данъци и осигуровки да не се насочват за тяхното изплащане?

До 31 декември 2013 година.

Кога има риск текущите ми данъчни и осигурителни плащания да започнат да се насочват за покриване на стари задължения, за които е настъпила давност?

Само ако не сте поискали изрично погасяването им по давност от НАП, от 2014 година плащанията ви ще се насочват за погасяване на стари дългове.

За фирми

Ако съм собственик или управител на фирма, която има неплатени осигурителни или данъчни задължения от началото на годината, а искам да си възстановя данъчен кредит за сделки от последните три месеца, какво мога да очаквам след въвеждането на единното платежно нареждане?

Режимът остава непроменен спрямо сегашния – данък се възстановява едва след като се установи, че нямаш други задължения, за които е настъпило време да се плащат. В този случай от сумата за възстановяване ще се прихванат другите ви задължения.

Има ли риск средства, които внеса с подаването на ДДС декларация, да се насочат към плащането на по-стари публични задължения, които са осигурителни или корпоративни данъци?

Да. Точно това е механизмът на единното платежно нареждане – всяка сума, която внесете, ще се насочва за плащане на най-старото ви задължение, по което е настъпил падеж.

Ако фирмата ми има стари публични задължения, може ли преведените осигуровки за мои служители да се насочат за покриването на старите задължения?

Да. Имайте предвид, че наказателната лихва за просрочени социалноосигурителни плащания от началото на 2012 г. пада наполовина и ще е ОЛП плюс десет процентни пункта.

Какво ще произлезе от това за моите служители?
Веднъж декларирали направените удръжки от възнагражденията на вашите служители, те получават осигурителни права и това няма връзка с вноските, които вие не сте направили или НАП пренасочва към ваши по-стари публични задължения.

Какво ще произлезе от това за фирмата ми?

Ще останете длъжник за невнесените осигурителни вноски.

Ако НАП начисли задължения на фирмата ми на основата на ревизионен акт и аз го обжалвам в съда, новите ми плащания ще се насочват ли за погасяване на спорното задължение?

Не, докато обжалването не приключи, новите плащания няма да погасяват задълженията по акта.

Ако имам стари задължения, срокът за чието плащане е изтекъл през 2007 година, мога ли да поискам погасяването им по давност?


Да, в срок до 31 декември 2013 година можете да поискате тяхното погасяване с възражение пред НАП. Междувременно новите ви плащания няма да се насочват за погасяване на стари дългове, за които е настъпила давност. Ако до 2014 година не сте поискали погасяване на старите дългове поради давност, при следващите ви плащания средствата ще се насочат за погасяване първо на старите дългове.

Ако осъществявам внос от трети страни и платя ДДС за него, но имам по-стари публични задължения, плащането накъде ще се насочи?

ДДС за внос от трети страни се плаща в Агенция "Митници" и поради това не попада в плащанията, които ще могат да се осъществяват с единното платежно нареждане.

Ще начисляват ли от НАП лихва за новите задължения, които остават неплатени, след като преводът ми към данъчните се разпредели за покриването на по-стари задължения?

Лихвата започва да тече след изтичане на срока за плащане на публичното задължение. Ако вие сте направили плащане, което е насочено за друго по-старо, то по новото ще се начислява наказателна лихва.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2012/12/02/1959984_edno_platejno_mnogo_vuprosi/
Нещата се промениха , фирмата в Австрия не е закрита и още действа ,регистрирана е по ДДС там и клоня повече към вариянта да направим ВОП след като и българската фирма  се регистрира по ДДС  тук в БГ. Ще може ли да ползваме данъчния креди по този ВОП след самоначислението с протокол по чл.117 ЗДДС и реално да не плати ДДС?
И другото което се сещам е когато станат наши тези активи амортизация ще може ли да им се ползва ?
 :hi: Здравейте банда , искам да Ви помоля за съвет по това как стой въпроса с издаването на касова бележка,когато се извършват услуги от регистрирана по ДДС фирма извън България / и в ЕС и извън него/ и ще се плащат на место в брой от клинта?
Издава се инвоис и българска фактура , но за касов апарат не знам трябва ли да има ?
Здравна осигуровка 4.8% върху 210лв. При трите болнични за бременност и раждане няма три дни за сметка на работодателя, всичко се плаща от НОИ , ако разбира се отговаряте на условита за получаване на обезщетение при бременност и раждане.