може, но изрично трябва да е упоменато вкл. :)
В УП2 се пише последния работен

Объркването ми идва от това,че ние не използваме печат, явно и в печата и в колонката се пише първи неприсъствен ден :)
Здр. ще ползвам същата тема за да попитам нещо, че вече нещо се обърках. Лице работило при нас на 8ч. от 15.09.2009г-09.11.2012г.(посл. раб.ден), какво пишете в ТК в т.н. правоъгален печат? Аз съм писала 3г.1м. и 27д. Датата на прекратяване е 12.11.2012г.

В печата на ТК се пише последен присъствен ден в осигуряване. Първи неприсъствен ден се пише в колоната на ТК .
Делфинче затова харесвам да пиша след теб. И алфата се оказа хитра днес.

 :tender:
Според мен вариянти:
1. Назначава я на трудов договор във фирмата
2. Прекратява й се осигуряването щом излезе в първия болничен преди раждане и получава обезщетението до края на 410-я ден. След като минат 410-те дни я назначава на ТД и излиза в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 год.
3. Правят ООД
Друга идея: Прехвърляте както управлението, така и дяловете на ЕООД-то от младата майка на щастливия татко и след това осигурявате новия собственик (таткото) като СОЛ, вместо по ДУК. Но не регистрирате никакъв ДУК в ТР, защото не е задължително.

Печелите всеки месец разликата в осигуровките между минимума при СОЛ и минимума при ДУК.
346.81 (вноски при ДУК на МОД 880 лева)
-
123.06 (вноски при СОЛ на МОД 420 лева)
------------------------
223.75 лева спестени всеки месец

Струва си, нали?


Определено, или преобразуват ЕООД-то в ООД  - единият съдружник управлява , а другият си си получава обезщетение и си гледа детето :)
Най- добре ще Ви отговорят на място в ШЕЛ :)
за 2011г. би следвало вече да е разрешил още миналата година, но сега за 10-те дни от 2012г може да разреши ,може и да не разреши , негово право е
от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица
Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2012 год.:
 
1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно Приложение № 1 към ЗБДОО;
 
 2. минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2012 год. зависи от окончателния им доход от дейността като самоосигуряващи се лица за 2010 год. (деклариран към 30.04.2011 год.), както следва:
 
• до 5400 лв. - 420 лв.;
• от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 450 лв.;
• от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 500 лв.;
• над 7500 лв. - 550 лв.

Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, които не са осъществявали дейност през 2010 год., както и на започналите дейност през 2011 год. или 2012 год. е 420 лв.
 
3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 240 лв.;
 
4. максимален месечен размер на осигурителния доход – 2000 лв.
чл.173 ал.2 КТ задължава работника да ползва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага, затова е добре да бъде заявен за ползване първо полагащият се отпуск за 2012г /или част от него/ и след това неизползваният отпуск за предишни години.
Ако в Договора за управление и контрол няма упоменато месечно възнаграждение , лицето се осигурява като СОЛ на минималния праг за осигуряване за тези лица  определен в ЗБДОО.
ИМА И ДРУГО , КОГАТО ЗАБРАМЕНЕЕТЕ ПРЕДИ ПЪРВИЯ БОЛНИЧЕН ЛИСТ /45 ДЕНА ПРЕДИ РАЖДАНЕ/ ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИТЕ НА РАБОТА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР




dalila  е споменала за това още в първия си отговор :)
Осигурител, който състави или предостави неверни данни с декларация- образец № 1 “Данни за осигуреното лице” с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки отделен случай, ако не подлежи на по-тежко наказание /чл. 349, ал. 4 от КСО/. При повторно нарушение се налага имуществена санкция и/или глоба в двоен размер от първоначално наложената. Тези санкции се налагат от контролните органи на НОИ.
По тази сметка отчитам разчети за текущи разходи и приходи: примерно, предприятието е изплатило разходи за сметка на собственика, които той трябва да възстанови, или обратното, той е извършил разходи за сметка на предприятието, които трябва да му бъдат възстановени срещу документ на името на предприятието. Освен това, чрез сметката могат да се отчитат разчети по взаимоотношения на предприятието със собственика за капиталови вноски и др. подобни. През нея минавам също и осигурителните вноски на самосигуряващото се лице/а.
Добре е  да се знае, че Сметка   Разчети със собственика е дебиторно-кредиторна, т.е. по нея може да има дебитно или кредитно салдо в зависимост от това дали предприятието дължи суми на собственика или той му дължи.
При мен номера на тази сметка е същият - 493  :wink1:

И аз точно като Пасат :)
1. Условия за придобиване на право на парично обезщетение за безработица:
 Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.
 (чл. 54а, ал. 1 КСО)
2. Периоди, които се зачитат при определяне правото на парично обезщетение за безработица:
 При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето:
на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
на платен и неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
на неплатен отпуск до 30 работни дни в една календарна година, който се зачита за трудов и осигурителен стаж;
зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
 (чл. 54а, ал. 2 КСО)
И аз използвам см/ка 493  :)
Четейки СС 20  клоня към използване на ск/ка 754 , вместо някоя разчетна /което е по-лесният вариант/
Определения
2. В този стандарт се използват определения със следното значение:
Правителство-всеки държавен орган, институция, служба или други подобни органи на местно, национално или международно равнище.
Правителствена помощ-действие от страна на правителството, чрез което се предоставя икономическа изгода за конкретно предприятие или за група предприятия, отговарящи на определени критерии.
Правителствено дарение-предоставянето на средства от правителството на дадено предприятие като компенсация за спазване от негова страна в миналото или в бъдеще на определени условия, отнасящи се до текущата дейност на предприятието.
 Правителствени дарения
3.1. Правителствените дарения се отчитат при наличие на достатъчно сигурност, че предприятието получател ще спазва съпътстващите ги условия и даренията ще бъдат получени.
3.2. Правителствените дарения се отчитат като финансиране, освен ако в закон е определен друг ред на отчитане, което финансиране се признава като приход в текущия период, както следва за:
  :flowers: Здравейте, одобриха ни по програма за наемане на безработни лица по чл.55а ЗНЗ .Четейки договора ние трябва да преведем осигуровките за сметка на работодателя, осигуровките и ДОД за сметка на лицето и чистата заплата, след това да отнесем документацията която изискват от Бюрото по труда и чак тогава те ще ни преведат заплатата и осигуровките/тези за сметка за работодателя/. За първи път се занимават с такава програма и искам да Ви попитам за осчетоводяването на сумите дето ще ни превеждат:
1.
12.2012
604/421- начисляване на заплата
605/455 -осигуровки за сметка на работодателя
421/455,454- осигуровки и данък за сметка на лицето
455,454/503 - превод на осигуровки и данък за сметка на лицето и за сметка на работодателя
421/503- превод на чистата заплата
754/705 - със сумата за чистата заплата и осигуровките за сметка на работодателя

01.2013
503/754- при получаване на сумата от Бюрото по труда
705/123- приключване на сметка 705

2.Или без да се минава през сметка 754

604/421- начисляване на заплата
605/455 -осигуровки за сметка на работодателя
421/455,454- осигуровки и данък за сметка на лицето
455,454/503 - превод на осигуровки и данък за сметка на лицето и за сметка на работодателя
421/503- превод на чистата заплата

503/705- при получаване на сумата от Бюрото по труда
705/123- в края на годината
Според мен при временна неработоспособност поради общо заболяване, преди издаване на първия болничен за бременност и раждане обезщетението се изчислява по реда на чл.41 КСО -дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
 (2) За дните, включени в периода почл.41 ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
 1. не е било осигурено за общо заболяване и майчинство;
 3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;
 4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;
 5. е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.
 (3).) За дните, включени в периода почл.41 ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
Дивидентът и платения данък се декларират в справката по чл. 73 ЗДДФЛ, която се подава до 30.04.2013г.