Да ,съгласна съм, то навсякъде е така , важното е накрая на годината да си си изчистил отпуската си или по-голяма част от нея ,за да не я загубиш :)
Въпроса беше дали може да се ползват по два,три дни ей така.....може разбира се,стига да се изчисти отпуската за 2012 ако не прехвърли част от нея в 2013,винаги могат да се договорят работодателя и работника!

Какво значи ей така , извън графика ли , извън полагащият му платен годишен отпуск ли? Аз разбирам въпроса дали лицето може да ползва 2-3 дни от полагащите му се 20 да речем.
Ако лицето не използва полагащият му се платен годишен отпуск за тази година до края на годината ,може да се прехвърлят само 10 дни, останалата отпуска се губи от лицето.
Ето тук в тази тема на http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3005.msg19004.html#msg19004   страница 2 има доста добър пример за неплатена отпуска и УП-2 и УП-3 :)
" 3-тата операция-задължително ли трябва да я взема?
501/493-внасяне на сумата от собственика. "

Ако трябва да сме коректни , че осигуровките на СОЛ са за негова сметка - да, трябва.

Аз всеки месец си пиша ПКО с операцията 501/493 за "внесените" пари от собственика
Сещам се за още един случай за УП3 за 8часов период- ако майката работи на 4ч през периодите на бременност и раждане- от 45 дни до 2-те години на детето, работното време на майката  в Д1  трябва да се промени и да се подава като  на 8ч  и след това като се издава УП-то на два отделни реда за времето на 4ч. и за времето на 8ч.
Тъй като причините,при възникването на които се налага изменение на графика са изрично посочени в чл.37в, ал.2 НРВПО , в случай че работодателят разреши ползването на отпуск през друг период,а не през утвърдения в графика , няма да е необходимо изменение на графика по реда на чл.173 от КТ / вижте също и писмо № 94-СС-180/25.05.2011г. на МТСП/
Гражданският договор попада в обхвата на облигационното право, а не на трудовото право и се сключва по реда на Закона за задълженията и договорите, а не според изискванията на Кодекса на труда. Гражданският договор представлява споразумение на две страни, наричани възложител и изпълнител, според което възложителят възлага на изпълнителя извършването на дадена задача, услуга или поръчка. Гражданските договори по своята същност предполагат извършването на трудова дейност, затова се дължат както социални, така и здравни осигурителни вноски. Социалното осигуряване по тези договори, обаче, не обхваща всички осигурителни случаи. По гражданските договори не може да се правят осигуровки за рисковете общо заболяване и майчинство, трудова злополука и безработица!
"По този договор не се зачита трудов стаж и лицето, което работи по него няма право на привилегии, произтичащи от трудовия стаж. " Такава привилегия е отпуската. А понятието отпуск не съществува при гражданските договори, т.е. не може да излезе в отпуск по майчинство.
С други думи, работата по ГД няма и никога не е могла да осигури изплащането на майчинство.


Става дума за майчинство по трудовоправоотношение ,по което майката ще си получава обезщетението от НОИ , а отделно ще работи на гражданскки договор или на втори допълнителен трудов договор при друг работодател през периода на майчинството й .
 :wink1:
Работата на граждански договор (без трудово правоотношение) обикновено не е за предпочитане, тъй като хората се осигуряват само за пенсия и нямат право на болнични и други видове обезщетения.

През периода на майчиство това е вариант лицето да си получава обезщетението от НОИ и да има допълнителни доходи. Друг вариант също е на допълнителен трудов договор след 135-я ден :)
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/967-faqbenefits1


Доходите от положен труд без трудово правоотношение (граждански договор) не са с характер на трудово възнаграждение, тъй като върху тях се внасят осигурителни вноски само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт (фонд “Пенсии”) и не се дължат вноски за общо заболяване и майчинство.
Предвид това няма пречка Вие да упражнявате дейност по граждански договор докато сте в периода на трите болнични и след това .
Имах предвид Д6 в предишния си коментар . А за Д1 Елена-С е отговорила.
При нас Д1 на неплатени осигуровки я пускаме в последния ден на месеца следващ месеца за който са дължими осигуровките .Такава практика имаме .

Д1 с код 2 се пуска в края на месеца за начислени,но неплатени заплати ,защото ти може да си платил осигуровките на работниците ти,но да не си им платил заплатите .За неплатените осигуровки си дължите лихва,но пък работниците с нищо не са виновни за това, че работодателя не ги е платил.Те си ползват всички права на осигурени по ТД,т.е. изплащане на болнични,пенсиониране ,здравна система
Не не може, винаги първо се плащат осигуровките и след изплащане на възнагражденията в същия или на следващия ден се подава Д1.
Най-добре и за по сигурно може да се обадиш на телефона за консултации на НОИ  :smile1:
Ние също издаваме фактурите за счетоводно обслужване в последния ден от месеца,закойто се отнася услугата
Аз лично скоро подавах редовна Д1 за 2008г по ел.път и системата ми я прие . Пробвайте,ако не Ви я приеме ,подайте я на място в НАП. Неведоми са пътищата електронни :)
Да, този е кода за вид плащане. Данъкът се плаща по ЕИК на платеца. Този доход и платения данък се декларира в справката по чл.74 ЗДДФЛ. Срокът за плащане на данъка е последни число на месеца следващ месеца,през който е взето решението да се изплати дивидент от общото събрание. Периодът на платежното е месеца на решението за разпределяне на дивидента / примерно 01.05.2012 - 31.05.2012/
Може щом е за тази година и коригираща и редовна да се подават по ел.път :)
Е глупости  :give_rose: форума е за това да се пускат нови теми и да се подкрепяме  :smile1:
Трябва да се преведе фактурата, но не е задължително да е от лицензиран преводач. Ето в тази тема е питано по същия въпрос http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3261.msg15715.html#msg15715