:hi: Здравейте , кандидатстваме за програма за назначаване на безработни младежи до 29г. възраст към Агенцията по заетостта , искам да Ви помоля ако някой е кандидатствал по подобна мярка за примерен  трудов договор с лицето. Заплащането,което ще се осигури от държавата е в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия . В трудовия договор ме притеснява това има ли значение каква заплата ще се посочи ? Аз мисля да се посочи заплата колкото МОД за длъжността , в случая 321лв.  :hmmm:
В указанията за попълване на Декларация 1 пише : 27. Доход, върху който се дължат вноски само за здравно осигуряване - попълва се осигурителният доход, върху който се дължат вноски за здравно осигуряване за времето в неплатен отпуск, за времето на отглеждане на дете по чл. 165 и 167а КТ и др.
28. Върху сумата в т. 27 - попълва се процентът здравноосигурителна вноска за сметка на работодателя или самоосигуряващия се.


Следователно не се попълват във Вашия случай :)
не, от датата от която ще Ви изплащат обезщетението
Например: освободен сте от 01.10., регистрирате се на 08.10, но обезщетението Ви ще е от 01.10. т.е. от дата 01.10. тече тригодишния период

Мерси dalila , страшна си  :give_rose:
т.е примерно се регистрирам на 3.10 в БТ, но започват да ми изплащат обезщетението на 30.10  -трите години се броят от 30.10?
Не, подайте само коригиращата декларация 1 с код К
   :wave: Вижте това , дано да Ви е по полза
Скрит текст :
Декларация 6 може да се коригира до края на месеца,следващ месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията - пример за м.Октомври може да се подаде коригираща Декларация 6 до края на м.Декември. След този период само на място в НАП.

За Декларация 1 може да я подадете по ел.път , като в записа включване само лицето ,за което ще подавате коригиращи данни
Майката подала ли е декларация за започване на дейност като земеделски производител  и ако вече е подадена кои осигурителни рискове са избрани от лицето ? По трудов договор ли получава обезщетение за бременност и раждане ?
А собствениците на ЕООД, които се осигуряват като самоосигуряващи?

Какво за тях, малко е неясен въпросът Ви ?
А тази декларация по чл.46 , ал.2 носи ли се в НОИ с другите документи или е за досието на работника
Иначе казано , личето задължително се осигурява на не по-малко от 420лв и има право да избере срез кое от двете / ЗП или ЕООД/ да си внася дължимите месечни осигурителни вноски . Според мен диана-1 се притесняваше по-скоро за това дали няма да трябва да се осигурява и на двете основания върху 420лв.  ::)
При това положение, Д1 подавате в края на ноември, а болничните - на 2, 3 декември

Благодаря dalila  :flowers: Да значи Приложение 3 в началоро на декември месец  и само още нещо в Приложение 3 като крайна дата се посочваше датата на раздането да детето нали , т.е когато прави 2 годинки ?
Заплатите за Октомври не са начислени. Принципно казвам, че в тази фирма осигуровки не се плащат и за това всеки месец пускам с код 2 начислени, но не платени :)
Здравейте  :hi: , имам майка дето сега на 29.10.2012г. й изтичат 410-те дни за бременност и раждане и трябва да подам Приложение 3 . Сега според НИИПОПДОО  заявления-декларациите и приложенията се подават в НОИ от осигурителите до 2 дни след подаване на Д1 за съответния месец.

В случая  заплатите са начислени, но неплатени - значи трябва да подам документите в НОИ да два дни след последния работен ден за съответния месец т.е в моя случай най-късно до 04.11.2012г тъй ли?
Да и аз съм на мнение,че е най-редно този,който ще кара да се регстрира като свободна професия, но явно пенсионерът се е регистрирал с цел да се плащат само здравни осигуровки
 :hi: Здравейте компанията :) искам да се консултирам с Вас по следния въпрос- пенсионер се регистрира като свободна професия с цел извършване на таксиметрови услуги , като иска синът му да работи на граждански договор към него и фактически той ще е таксиметровия шофъор  :hmmm: Но според мен не може да бъде на граждански договор , по-добре примерно на ТД на 4 часа или не знам и аз , кажете си и Вие мнението по въпроса как е най-редно ?
Когато си в изпитателен срок можеш да бъдеш освободен по всяко време на срока за изпитване, дори и в болнични да си .Не попадаш под защитата на чл. 333 от КТ
и в давата случая  вижте чл. 355 КТ
И аз го разбирам като delphine , че това да не се назначава прокурист се отнася само когато няма работници , но найстина коментарите тепърва предстоят :)
За да може да получава обезщетение за бременност и раждане трябва към момента на излизане в отпуск/ т.е. когато роди/ да бъде осигурена за фонд общо заболяване и майчинство или по трудов договор или като самоосигуряващо се лице във фирма.