Този стаж не е задължително да е преди отпуска, а по принцип до момента – без значение кога и при колко работодатели е направен, с прекъсвания или не, общо трябва да е 12 месеца.

пп: и пишете на кирилица :)
От 1 януари 2009 г. осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете за срок до 15 календарни дни, от датата на изписване на детето от лечебното заведение, ако майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство и бащата има  12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпуска за бременност и раждане.
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща/осиновител има право на парично обезщетение при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, през време на ползване на отпуска по бременност и майчинство вместо майката, ако има 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпуска за бременност и раждане.

Паричните обезщетения при раждане на дете до 15 календарни дни на бащата/осиновителя се изплащат въз основа на заявление-декларация от бащата по образец съгласно приложение № 13 Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване със задължително попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.

Паричните обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, при прехвърляне на майчинството на  бащата/осиновителя  се изплащат въз основа на заявление-декларация от бащата/осиновителя по образец съгласно приложение № 14 Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване със задължително попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/937-maichinstvo
В случай ,че избере да подаде еднократно, трябва ли да си внесе всички дължими осигурителни вноски до края на годината? Според мен трябва :(

Самоосигуряващите се лица по свое желание могат да подадат еднократно декларация образец № 1 за всяка календарна година в случай, че са избрали да се осигуряват само във фонд "Пенсии" за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. При попълване на декларацията в т. "12. Вид осигурен" се вписва код 22.

Вие избирате , ако желаете може да си я подавате всеки месец :)
Интернет експлоръра ми се обновил,ми изписа най-тържествено лаптопа, ама когато се опитах да подам две Д1 , ми изписва следното съобщение :
Обектът за подписване не може да бъде зареден
Възможни причини за това са:
1.Не са инсталирани базовите сертификати - ама аз пак ги инсталирах
2.Нямате административни права на локалната машина - ама нали си работя на моя лаптоп
3.Отказали сте инсталирането на ActiveX контролите - ама такова искане не се е появило
4. Настройките на браузъра не позволяват използване на ActiveX контролите - а за това какво мога да направя???
И сега какъв избор имам, за да си подам декларациите?

Веси , и аз преди имах подобен проблем, обадих се на фирмата от която ми е ел.подпис да дойдат да си оправят нещата / дойдоха след 2 дни/. Ако си с лаптоп направо отиди на място при тях/ ако имаш възможност/, ако ти е спешно.
Аз също подавам на пенсионер собственик на ЕТ  Декларация 1 всеки месец . Интересна работа :(
 :hi: Когато лицето,представило болничен лист няма 6 месеца осигурителен стаж,работодателя плаща ли първите три дни от болничния ?
А какво се случва с майчинството ми, ако след излизането ми в такова, фирмата, в която съм осигурена фалира или прекрати дейността си?


Вижте тази тема http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3391.0.html
Датата от която иска да бъде освободен е посочена : считано от 09.08.2012г

Ок ,благодаря отново за мненията, изобщо нямам никакво намерение да влизам в конфликт с когото и да било.Ако зависеше от мен нещата щяха да се уредят като цивилизовани хора, без повишаване на тон и излишни нерви.
Първо, термина "МОЛБА"  вече не е коректен. Второ, с писмено заявление работника е в правото си преди влизане в сила на заповедта да оттегли предишното си заявление.
Сори, но ако го направи - може и да спечели спора.


Кой термин е по-подходящ - може би Споразумение? Молбата на работника е с вчерашна дата 09.08. Работодателя е съгласен да го осводоби и да му изплати полагащите му се обезщетения, а заповедта за прекратяване на трудовоя договор също е изготвена вчера, но все още не е подписана от работника понеже не идва на работа.
Пратете му едно писъмце с обратна разписка, че молбата му е удовлетворена, да си представи труд.книжка за оформяне........

dalila много благодаря за помоща, както и на всички,който се включиха :)
дата на подаване:09.08.2012г
да бъда освободен: считано от 09.08.2012г
входящ номер няма
Ясно,той дойде с готови молби за напускане ,тресна ги на бюрото ,взе едната и си замина,когато всичко било готово да се обадим, но след това бил размислил ....
Не , има  два подписа и печат само на този при нас, при този в лицето има само неговият подпис и "моля да бъра освободен считано от 09.08.2012Г по взаймно съгласие"

Дали изобщо трябваче да е в 2 екземпляра ? :(
Лицето подписа заповеддта сутринта в 2 екземляра, единия си го взе и си тръгна, а на другия който остана при нас, го предоставих на работодателя и той написа "ДА" на самата молба и се разписа, т.е одобрява напускането :(
На молбата, която е при нас, работодателят в горния десен ъгъл написа "ДА" и се разписа    :sorry:
Нека си оспорва колкото си иска. Да не се е подписвал

Мерси Таня-ЛС, заплашваме с адвокати , аз съм била виновна , абе .....................
Здравейте, след като подписа молбата за прекратяване на трудовия договор по взаймно съгласие, работника звъни и казва ,че размислил и не иска по взаймно, а с предизвестие от работодателя. Възможно ли е да оспорва след като вече се е разписал на молбата  :blink:
premier7008   :thumbup: , значи ние като втори работодател издаваме само УП-2 и УП-3 и заповед за предкратяване?
Проблем ли е ако прекратиме договора по зваймно съгласие , а не с 15 дневно предизвестие?