:hi: Здравейте, за първи път ми е да подготвям документи за пенсиониране и искам да се консултирам с Вас.

Лицето работи при нас на втори трудов договор на 4 часа и в края на месеца ще се пенсионира. Ние като втори работодател няма да попълваме трудовата книжка, а само ще издадем УП-2 , УП-3 и заповед за прекратяване на трудовоя договор по взаимно съгласие- не съм сигурна само тези докумени ли се изискват от нас   :hmmm:
И друго това ли е пълния списък на документите за пенсиониране принципно:
1. УП-2 за 3 последователни години преди 1997 г.
2. УП2 за всички години след 1997 вкл.
3. УП-1  описва се целият трудов стаж за всички години от 1997 насам + 3 последователно години преди това.
3. Трудови книжки, осигурителни книжки-оригинали.
4. Документите от банката за банкова сметка.
5.Заповед за прекратяване на ТД .

Благодаря Ви  :flowers:
Ето и отговор на въпрос зададен в сайта на НОИ:

http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/976-faqbenefits10
 
Въпрос: Имам ли право да получавам парично обезщетение за бременност и раждане до 410 календарни дни и за периода на отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст, ако започна работа през тези периоди по втори трудов договор?

Отговор: Съгласно чл. 46, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са им издадени актове от здравните органи.
 
На основание тази разпоредба лицата, които продължават да упражняват трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, през периодите, за които са им издадени болнични листове за временна неработоспособност или бременност и раждане (за срок до 135 календарни дни), нямат право на парично обезщетение за тези периоди.
 
Когато обаче едно лице, осигурено по едно правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за бременност и раждане и да получава обезщетение, има право да получава паричното обезщетение и за остатъка от периода след 135-я календарен до 410 календарни дни по заявление-декларация, приложение 2 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО в пълен размер по това правоотношение/основание, в случай че започне работа и по друго правоотношение/основание и не ползва отпуск по него.
 
Видно от гореизложеното, ако Вие получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО по заявление-декларация, приложение 2 за остатъка от периода до 410 календарни дни, няма проблем да започнете работа по друго правоотношение и да получавате в пълен размер паричното си обезщетение при бременност и раждане.
 
В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО – за отглеждане на малко дете следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.
http://осигуровки2011.com/?p=1042
  ето тук е дискутирано писмото от НОИ и отделни различни случаи пак в тази връзка.
Здравейте,правото на обезщетение за майчинство се запазва при сключване на втори трудов договор след 135-я ден:
Здравейте, вижте чл.49 ал.2 от КСО
 При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
 
Обърнете внимание на изискванията за ползване на това право – „периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете”
 Т.е. майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.
 Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще й се изчисли като ново обезщетение
Oсигурителния доход който се взема e за 24 месеца назад:

Чл. 49.  (1) ( В СИЛА от 1.01.2012 г. ) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца,    предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
И аз се зачудих каква пък е тази годишна справка  :hmmm: , но Ирена се намеси :)
nean , а знаеш ли дали правят тримесечни авансови вноски?
 :hi: Здравейте приятели от КиК, моля Ви да ми помогнете по следния казус: Лице се регистрира в АВ  като свободна професия и ще извършва таксиметров превоз със собствения си автомобил.

Какво счетоводство трябва да води и ще може ли да си признава разходите за гориво и масло или както аз мисля ще бъде на нормативно признати разходи 35%?
За касовия апарат само приходите на платени километри ли се взимат и ако има някаква друга особеност ще Ви помоля да споделите?
Здравейте по време на периода на майчинство се дължи здравна осигуровка само от работодателя и тя е 4,8% върху 420лв./ минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица/ т.е 20,16лв.
Последен въпрос в УП-3 в колона 4 кой ден се пише последния работен/ 30.07/ или този в който вече не е на рабоота/ 31.07/


Edit:  Видях в упътването , че се пише деня на напускане ....
Благодаря Ви , УП-2 когато работи на 8ч е по години , а когато е на 4ч е по месеци нали така ?
 :hi: Здравейте КиК форумци обръщам се към Вас за малко съдействие по следния случай:

Имаме служител на трудов договор за допълнителен труд по чл.111 КТ на 4ч. работен ден. В края на месеца напуска и трябва да му издам УП-2 и УП-3. Трудовата книжка би следвало да се завери от основния му работодател ,а при нас са УП-тата.

Въпросът ми е дали изчислявам правилно:
 назначен на 05.03.2012г.
 напуснал на  31.07.2012г.

за УП-2 :  0г.4м.26д.
за УП-3: 103дни*4ч.=412/8ч.= 51.5 или 2м.9д.4ч.


В УП-2 може ли да се напише периода от-до или трябва всеки месец да се попълва на отделен ред?
Актуалното състояние го вадя заради правилата за пране на пари към ДАНС  :blink: поредната умопомрачителна идея. Разгледах препратката ти за плащането и честно казано найстина загубих интерес към тази процедура  :smile1:
Явно ще трябва да се разходя до Търговския регистър да си вадя състояние  и да пусна декларация за възстановяване на вече преведените от мен пари. Един път човек да иска да си улесни живота и БГ системата  се намесва  :no:

irenabrili Мерси на включването  :give_rose:
 :hi: Здравейте, искам да Ви попитам за вадене на актуално състояние по електронен път каква е процедурата, аз си преведох 4лв.такса чрез on-line банкиране на УниКредит, но сега влизам в сайта на АВ и виждам ,че ме праща да си платя с карта чрез системата еBG.bg  :(  Само това ли е начина, не мога ли да сканирам платежното нареждане на вече платените от мен 4лв. и да го прикача по някакъв начин.

За първи път ползвам тази услуга и не съм много навътре в нещата  :blush:
Пример: Задължителни осигурителни вноски при минимален месечен осигурителен доход за 2012 г. – 240 лв.:
 
за родените преди 1 януари 1960г.:
 1. За ДОО:
 17.80% от 240 лв. = 42.72 лв.
 
или
 21.30% от 240 лв. = 51.12 лв.
 
2. За здравно осигуряване:
 
8% от 240 лв. = 19.20 лв.   

3. За ДЗПО:
 
5% от 240 лв. = 12.00 лв.

       

за родените след 31 декември 1959 г.:
 
           
1. За ДОО:
 
12,8% от 240 лв. = 30.72 лв
 или
 
16.30% от 240 лв.  = 39.12 лв.
 
2. За ДЗПО:
 
5% от 240 лв. = 12.00 лв.
 
3. За здравно осигуряване:
 
8% от 240 лв. = 19.20 лв.   

Благодаря Таня, а върху сумата по сметка 6047 дължът ли се осигурителни вноски?