Точка 3, се отнася само в случай че детето вече е навършило две години.
Здравейте, според чл.54б ал.4 безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл.54а КСО преди изтичането на три години от предходното упражняване на правото на обезщетение за безработица получават минималния размер на обезщетението за срок от 4 месеца.
Здравейте, след навършване на 2г. възраст на детето , майката не подава декларация в НОИ. За нея след това има три възможности:
1. на следващия ден тя да се върне на работа във фирмата.
2. да подаде молба във фирмата по чл.155 КТ за неизползвания от нея платен годишен отпуск
3. да подаде молба във фирмата по чл.167а от КТ за неплатен отпуск до 6месеца за отглеждане на дете до навършване на 8г. възраст, при положение че другият родител не се е възползвал от тази възможност.
 :hi: Здравейте, как се осчетоводява полагащия се платен годишен отпуск по чл.155 КТ на служителка, която в момента е в отпуск по майчинство?
За да може да имате право на платен годишен отпуск трябва да имате общо трудов стаж 8 месеца до момента т.е няма изискване този стаж да бъде направен само при един работодател. Когато част от 8-месечният трудов стаж за възникване правото на ползване на отпуск е придобита през прехдодната година и другата част-през настоящата календарна година, имате право на платен отпуск за първата календарна година,пропорционално на трудовия ви стаж през тази година.А за втората година придобивате право на платен отпуск в пълен размер.

вижте и тази тема, може да Ви е от полза - http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3264.msg15726.html#msg15726
 За периодите на временна неработоспособност поради бременност и раждане /до 410 ден/ за собственичката на ЕТ се дължат вноски само за здравно осигуряване.В случай, че след периода на бременност и раждане /след 410 ден/, едноличния търговец продължи да упражнява трудова дейност, за периода на отглеждане на малко дете дължи осигурителни вноски по съответния ред и за държавно обществено осигуряване. За да отпадне задължението му за това осигуряване, трябва да се назначи прокурист. Той следва да бъде вписан в Търговския регистър в Агенцията по вписванията не по-късно от деня на изтичане на периода на временна неработоспособност.
Съгласно чл. 21 от Търговския закон (ТЗ) прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено от търговеца да управлява предприятието му срещу възнаграждение. Той има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с упражняване на търговското занятие, да представлява търговеца, да упълномощава други лица за извършване на определени действия.
Има и друга възможност. За периода след 410 ден не е много изгодно ЕТ да назначава прокурист, защото осигурителните прагове за прокурист са доста високи. Ако фирмата продължава да работи, майката може да декларира пред НОИ, че се връща на работа. Така ще получава ½ от полагащото се обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст /240 лв. : 2 = 120 лв./ , но и ще се осигурава по общия ред. Сумата за осигуровките на майката ще бъде по-малка от сумата за осигуровките на прокуриста.
В разписката за наем и РКО сумата, която посочвам е сумата след приспадане на авансовия данък от наема нали?  :hmmm:
Рабира се, че нямам нищо против irenabrili  :flowers:
 Когато бременната няма част от тези 12 месеца:
 Отлага се началото на изплащане на обезщетение по време на отпуска, т.е. за част от дните в този отпуск обезщетение няма да се получи. Но по време на отпуск за бременност и раждане също се придобива осигурителен стаж (чл. 9, ал. 2, т. 2 КСО) и от датата, на която придобитият преди отпуска и по време на отпуска осигурителен стаж стане 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска.

Периода, за който се изплаща обезщетението: 135 дни болнични, от които 45 преди раждането и 90 след раждането (условно, тъй като раждането може да бъде преди или след термина) и 275 дни отпуск по майчинство.
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49.  (1) ( В СИЛА от 1.01.2012 г. ) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от  24 календарни месеца,    предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

Това е осигурителния доход който се взема --- 24 мес..
Ако объркването Ви идва от там върху коя сума : МРЗ или МОД ще се начисляват осигуровките отговорът е: дължимите месечни осигурителни вноски се начисляват върху по-голямата сума от двете, визирайки МРЗ и МОД, т.е ако работникът е на трудов договор със заплащане 290лв/МРЗ/ а МОД за неговата длъжност е примерно 270лв. , то осигуровките ще се начисляват върху 290лв.
 
Като физическо лице по ЕГН вече е регистрирано, сега чака дали ще му отпуснат субсидия.
Освен ОкД5 в НАП трябва ли да се подава и декларация за избор как ще му се определя данъка / 60/40% или като ЕТ 15%/
КиК приятели помагайте, че не съм много със земеделските производтели :)

Лице което работи на трудов договор и се осигурява върху 550 лв, кандидатсва по програма и иска да се регистрира като земеделски пройзводител самоосигуряващосе лице.

Върху какъв доход ще му се внасят осигуровките 550+240лв ли?
Какви документи трябва да се подават в НАП , освен ОкД5?
Неплатеният отпуск по чл.160,ал.1 от КТ се разрешава от работодателя по искане на работника.Това означава,че работникът може да ползва неплатен отпуск САМО след като е поискал да го ползва- подал е молба и работодателят му е резрешил ползването в размера посочен в молбата. В Кодекса на труда не е предвидено ограничение за размера на неплатения отпуск, който работодателят може да разреши.
Следователно, след изтичане на разрешения вече от Вас неплатен отпуск и лицето не се яви на работа , свои е посочил какво трябва да се предприеме.
Здравейте,

От 1 януари 2009г. осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане  ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.Изискването за 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпуска за бременност и раждане не означава, че това е непрекъснат стаж и трябва да е непосредствено преди началото на отпуската. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
Право на обезщетение за маичинство има и бащата, както следва:
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете за срок до 15 календарни дни, от датата на изписване на детето от лечебното заведение, ако майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство и бащата има  12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпуска за бременност и раждане.Паричните обезщетения при раждане на дете до 15 календарни дни на бащата се изплащат въз основа на заявление-декларация от бащата съгласно приложение № 13 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО
Документите за изплащане на обезщетение за бременност и раждане се представят в съответното териториално поделение на НОИ от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.

 
За да можете да получавате обезщетение трябва да отговаряте на следните условия:

1.Бременната жена да е осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
 
2.Бременната жена да има 12 месеца осигурителен стаж за този риск.

Осигуряването по трудов договор винаги е за всички осигурителни случаи.Изискването за 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди отпуска за бременност и раждане не означава, че това е непрекъснат стаж и трябва да е непосредствено преди началото на отпуска. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
Преди малко получих потвърждение от НАП, че декларацията е приета успешно  .Егати работата .......
 :no: знаех си , кой ли ме накара да я подам с дата 29.06???? Така е ,като винаги бързам .....