Здравейте,
къде трябва да се попълнят сумите на СОЛ собственик на ЕООД при следните случай в справката за окончателния размер на осигурителния доход в таблица 1 и 2:
- осигуряващо се като СОЛ на 420.00 лв. през цялата 2014 г., но не получава никакъв доход от ЕООД само е собственик с избор на осигуряване като СОЛ- тази сума само в колона 4 ли се попълва /Осигурителен доход, върху който се дължат авансово осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица/?
- същото лице работи на трудов договор в друга фирма и получава заплата от там- този доход трябва ли да се попълва с тази справка и в коя колона ако е да? Според мен този доход трябва да попълни в приложение 1 само, а в справката не, ама да ли съм права незнам?

А защо изобщо ще попълвате справката за осигурителния доход и ще подавате ГДД след като лицето като СОЛ няма получени доходи и работи на ТД ? Какво ще декларирате в ГДД ?
Прикачвам едно разяснение на НАП по въпроса за ЧСИ и декларирането на доходите им в справката по чл.73 . Задължено лице за това не е фирмата, изплащаща на ЧСИ запорните суми , а взискателят по изпълнителното дело.
   :good:
Запорираните суми, преведени на ЧСИ - не са доход , това са удръжки от трудово възнаграждение, а не друг доход и не се декларират в справката по чл.73 ЗДДФЛ.
Здравейте,аз пък се чудя ЕТ е наел персонал от май до края на септември за 2014г.фирмата не извършва дейност от края на месец октомври 2014г.В този случай трябва ли да подаде декларация.

Не , след като към 31.12 нямате нает персонал не следва.
По последни данни издадените преди 1.1.2015 сл. бел. си остават актуални и няма да връщат ГДД заради стара бланка!

Ей супер мерси на инфото . Хубави почивни дни :)
Аз преди месец попадох на 2 лица с такива бележки и нямаше проблем.

И аз съм на това мнение , все пак няма как да ни задължат да преиздаваме всички бележки , които сме издали :) Дано всичко е наред.
Здравейте , сега са наред декларациите по ЗДДФЛ искам да Ви попитам някой имал ли е проблем при подаване в НАП ако Сметката за изплатени суми и Служебната бележка за граждански договор от 2014г. са издадени по образеца валиден за 2014 и не са преиздавани по действащия от началото на годината екземпляр?
Здравейте,бихте ли ми помогнали от къде да изтегля декларация за самоосигуряващо се лице по граждански договор.

За каква точно декларация става въпрос ?
Може ли да се включа и аз с въпрос относно необходимостта от уведомление, случаят е следният:
При служител на безсрочен договор се променя класа - от Помощен персонал на Специалисти, съответно се повишава и заплатата. Кодът и наименованието на длъжността не се променя. Според мен е достатъчно това да се направи със заповед на основание чл. 118, ал. 3 от КТ без да се подписва допълнително споразумение и да се уведомява НАП. Права ли съм?

 :good: Една заповед за промяна на възнаграждението по чл.118 КТ ще свърши работа.
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/135793/212801 В публикацията се разглежда декларация по чл.50 ЗДДФЛ , но нормите на ДОПК са в сила и за декларация по ЗКПО .
Здравейте,
Искам да ви попитам първоначално ходи ли се до ИТ за да се активират ел.услуги на инспекцията?

Благодаря.

Не , трябва да имате електронен подпис .
Декларацията може ли да се подаде от упълномощено лице и какъв документ би следвало да представи - пълномощно? Питам, защото видях, че Част II Данни за упълномощеното лице или законния представител се попълва само ако е отбелязано, че деклараторът е чуждестранно физ.лице и декларацията се подава чрез пълномощник с постоянен адрес в страната или че декларатотър е малолетно, непълнолетно или поставено под запрещение лице. Но ако си обикновек човек, който не може да отиде до НАП да подаде декларацията, тогава остава само по пощата с обратна разписка ли?

Може от упълномощено лице да се подаде , правите си едно пълномощно без да е необходима нотариална заверка.
Някой? :wave:  :hmmm: :cray:

Задължение за регистрация при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (Ново загл. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
(3) Данъчно задължено лице, регистрирано на основание ал. 1, се смята за регистрирано и по ал. 2 и обратното.
(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.
(5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.

чл.21 ал.4 т.3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) мястото, където фактически се провежда събитието - при доставка на услуга по осигуряване на достъп (срещу билети или заплащане, осигуряващи входа, включително когато такъв вход е включен в абонамент) до културни, художествени, артистични, спортни, научни, образователни, развлекателни или подобни събития (включително панаири и изложби) и при съпътстващите достъпа услуги, когато услугата се предоставя на данъчно задължено лице;

Проверете в коя алинея на чл.21 ЗДДС попадате , за да проверите къде е мястото на изпълнение на услугата , която заплащате.
Дебитно и кредитно известие се издават в случаите на промени в параметрите на извършена доставка.

Това се изразява в следното:


- При намаление на данъчната основа или при разваляне на доставка се издава кредитно известие. Намалението на данъчната основа може да се изразява в намаление на цените, прилагане на по-голяма търговска отстъпка, намаление на количествата, например в резултат на констатиране на по-малко доставени количества от първоначално фактурираните и др. Разваляне на доставка означава, че по смисъла на някаква търговска договорка стоката е била върната на продавача или на трето посочено от него лице. Не е разваляне на доставка обезценката на вземане по издадена фактура, резултат от пълно или частично неплащане по фактурата, ако стоката/услугата фактически са били доставени и не са върнати/отказани от купувача.

- При увеличение на данъчната основа се издава дебитно известие. Увеличението на данъчната основа може да се изрази в увеличение на доставните цени или констатиране доставката на по-голямо количество от фактурираното.

Известия не се издават в случаите на необходимост от коригиране на фактура (например поради допуснати грешки или неточности). В този случай се извършва анулиране на фактура и издаване на нова фактура, като данъчното събитие по новата фактура е равно на данъчното събитие по първата фактура, т.е. данъчното събитие остава непроменяемо, независимо колко месеца по-късно е констатирана необходимостта от анулиране и е извършено анулирането
За Таблица 1 и 2 за окончателния доход не следва да се попълва .

1.Тази таблица се попълва само от лицата, получаващи доходи от дейност като: упражняващи свободна професия; занаятчийска дейност; еднолични търговци; собственици на ЕООД; съдружници в търговски дружества; физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които определят годишен осигурителен доход; лица, които упражняват дейности, подлежащи на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци. Тази таблица се попълва и в случаите, в които тези лица получават доходи от работа без трудово правоотношение, независимо от дейността, за която са регистрирани.
 Не помня номерата на редовете и приложенията, но преди определянето на данъка от дохода на СОЛ се приспадат дължимите през годината /от м.01. до м. 12./ осигуровки + евентуалното довнасяне, определено в Таблици 1 и 2

 :good: Попълвате дължимите / дори и да не са внесени/ за цялата година + ако има за довнасяне .
Да питам отново - преобразува ли се в дан декларация разликата между стойностите

Прочетете хубаво справката за увеличение и намаление на финансовия резултата към ГДД .
В колона 3 - осигурителния доход от ТД , в колона 4 - авансовия месечен осигурителен доход като СОЛ . В колона 5.1 дохода от дейността като ЕТ , в колона 5.2 - ако лицето има получен личен труд в ЕООД . Като  ЗП  след като казвате , че има доход от субсидии и от продажба на непреработена продукция, то за дейността като ЗП не изравнява осигурителен доход.
Благодаря за линка, до колкото  разбрах от прочетеното, няма точно определено  :(


Несеквестируем доход

Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.
(2) (Нова - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение. Върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка.
След като са Ви упълномощили да подавате данни от името на фирмата , разбира се че вярното е да се оторизирате като упълномощено лице :)