Делфин  виж да не би java  да ти блокира подписването , виж да ли не се появява червено хиксче в горния десен ъгъл на прозореца.
И според мен би следвало да Ви начислят ддс гърците във фактурата към Вас , след като не сте регистрирани по ЗДДС.

Дори и да си следят оборота за дистанционни продажби на територията на страната ни , до достигането на определения праг те са длъжни да начисляват тяхната ставка ддс.

Пример с българска фирма :

Скрит текст :
Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по ЗДДС, съгласно чл. 96, ал. 1 от ЗДДС. Облагаемият оборот е сумата на извършените от лицето облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка. Видно от чл. 12, ал. 1 от ЗДДС облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга, която е извършена от данъчнозадължено лице и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка . Ако извършената от Вас доставка по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС е с място на изпълнение извън територията на страната същата не формира облагаем оборот по чл. 96 от ЗДДС.

Не пишете точно за какъв вид услуга става въпрос - може от НАП да са прави, че трябва да се начисли ДДС.

В справка-декларацията тази сума трябва да я посочите в клетка 18

Каква справка -декларация , те не са регистрирани по ЗДДС .
Коя сума , то тази сделка ли ? Следите си оборота за регистрация , който е 50 000 лева , като има значение от мястото на изпълнение на съответните доставки - някои влизат в оборота , други не , както в този случай.
По силата на чл.21 ЗДДС  мястото на изпълнение е извън територията на България . Тази сделка не участва в  оборота  за регистрация по ЗДДС.
чл.97 (2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Тъй като Швейцария не е членка на ЕС не попадате и в този член на закона .

Издавате си фактура - задължително на български , може и invoice да си направите , не числявате ддс , но задължително посочвате съответната разпоредба от закона , по силата на която не начислявате ддс.
а при писане на платежно за ДОД на Сол-задължено лице-името на СОЛ ли се пише , а наредител-фирмата??

Задължено лице - фирмата
Наредител - фирмата
ЕИК на фирмата
Не следва да подавате ГДД по чл.50 ЗДДФЛ. Бъдете по-уверена в себе си , от кол центъра на НАП 10 пъти да им се обадите 10 различни отговора ще получите .
Първо си отговорете на въпроса следва ли да подавате ГДД по чл.50 ЗДДФЛ . Второ след като НАП твърди , че таблица 1 и 2 са задължителни , какво правят тогава земеделските стопани , които по закон не изравняват осигуровки и не подават съответните таблица 1 и 2 ;)
Излиза напомнящо съобщение , което не значи че е задължително.
Здравейте,

Подадох ГОД и ГДД, но установих, че съм пропуснала да посоча сумата за осигуровки по граждански договори в справката за труд на НСИ. Сумата е много малка, 35 лв. Трябва ли да сторнирам ГОД, за да нанеса корекцията и после да пускам наново ГДД с новия входящ номер на ГОД?

За корекцията и сторнирането Вие решете как да процедирате , а за ГДД няма нужда да пускате нова , тъй като входящия номер на сторнирания отчет е същия като на първоначално подадения , който сте и вписали в ГДД.
И какво ще декларирате в тази декларация и в таблиците към нея , след като лицето не е получило доходи подлежащи на деклариране и няма задължение за изравняване на осигурителен доход?
Как ще има № за ГОД? Той се подава заедно с ГДД.

Може да си е подал първо в НСИ на хартия отчета :)
"Вижте, колежке, колеги, тази година декларирането на информация за сделки м/у свързани лица не е чрез приложение към ГДД, а е инкорпорирано в самата нея.Това означава следното, докато миналата година ДЗЛ можеше да бъдат санкционирани по реда на чл.262, ал.1 ЗКПО, то тази година това е невъзможно, и евентуално санкцията може да е по реда на чл.261 ЗКПО, но само когато нарушението води до определяне на по-малко корпоративен данък за периода.. - а това знаем че е трудно осъществимо предвид че става въпрос за деклариране на някаква информация, по никакъв начин несвързана с определянето на ДФР и данъка за периода.Затова, че моля ви, не се задълбочавайте толкова "

Много ми харесва написаното и си го спазвам :)
да , и в двете таблици , като в таблица 2 , колона 3 попълвате осигурителния доход за здравните вноски по време на болничния.
в справка 2004 към декл.по чл.50 в колона 4 коя сума да попълна,ако собственика има болничен 420 или сумата за работни дни по болничен

сумата пропорционално на работните дни за съответния месец
Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация

Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:

доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година имат работодател по основно трудово правоотношение и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или;
доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година нямат работодател по основно трудово правоотношение или имат такъв, но той не е определил годишен размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения, ако са изпълнени едновременно следните условия:
а) данъкът върху общата годишна данъчна основа е равен на авансово удържания
и

б) няма да ползват данъчни облекчения чрез подаване на годишна данъчна декларация и/или

необлагаеми доходи и/или
доходи, облагаеми с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, с изключение на:
- следните доходи от източници в чужбина, реализирани от местни физически лица: дивиденти, ликвидационни дялове, лихви по депозитни сметки в търговски банки, допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и от застраховки „Живот”, както и облагаеми доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на търговски дружества в чужбина;

- доходи на чуждестранни лица в случаите, когато са избрали да преизчисляват окончателния данък за доходи по чл. 37 от ЗДДФЛ.
Влизат в приходите като коректив, защото за тези  запаси са отчетени текущи разходи  :smile1:

  :good: за тези  запаси са отчетени текущи разходи отнесени по гр.60 и ако не се отрази незавършеното производство ОПР няма да се равни.
- получателят по доставката осчетоводява полученото кредитно известие:
Дт с/ка 304 Стоки
Дт с/ка от група 60 Разходи по икономически елементи
Дт с/ка 4531 Начислен данък за покупките
Кт с/ка 401 Доставчици
Статията е ЧЕРВЕНО СТОРНО.

Аз също го вземам така .
Каква е взетата операция за кредитното известие ?