Здравейте! Ако през 2014г. СОЛ е получило доход от полагане на личен труд за 5 месеца, при годишното изравняване осигуровките за 12 месеца ли се приспадат от годишната данъчна основа, т.е от дохода за 5- те месеца или се приспадат осигуровките му за 12- те месеца? Питам, защото в новия образец на служ.бележка за доходи от труд.прав. е вписан текст при авансово внесени чрез дружеството осигурителни вноски, които СОЛ е задължено да прави за своя сметка в скоби "попълва се само за доходи с код 102, ако вноските са приспаднати  при формирането на месечната данъчна основа, на основание чл.42, ал.2 от ЗДДФЛ". В закона пише, че при годишното изравняване и определяне на ГДО се приспадат авансово внесените от СОЛ осегур.вноски, но не е уточнено дали само за месеците на изплащане на възнаграждението. Благодаря !

Приспадат се  осигурителните вноски за 12м.
Осигурява се и за ДОО. При определяне на годишния осигурителен доход, върху който се довнасят ЗО в колона 3 на Таблица 2 следва ли да попълня размера на пенсията?

Да , следва . Прочетете указанието за попълване на Таблица 2.
Аз пък няма да бързам да актуализирам Про-то, че да не взема да объркам човките и да стане някоя каша.  :wink1:
Като публикуват чаканото документче - тогава. :smile1:

И аз , то даже може да минеш и без актуализация , тъй като промяната в Д1 и Д6 е в наименованието на точката засягаща ДЗПО . Е ако искаш и във фиша за заплата и в РПВ да ти пише "Фонд Пенсии в размера за УПФ" актуализирай ;)
Според мен ние ще продължим да подаваме към НАП, а те съответно ще разпределят по ЕГН - във съответния фонд или в НОИ

Точно ката , както си беше до сега , без значение лицето дали е избрало НОИ или става в УПФ , ние превеждаме по сметка и код за ДЗПО към НАП , а разпределянето на получената сума вече си е тяхна отговорност.
След като няма корекции по ГДД не следва , още повече че и коригирания отчет към НСИ е със същия номер както първия, който сте посочили в ГДД.
в приложение 2004 в колона 3 ли трябва да попълна дохода от трудови правоотношения?
ако лицето е на патент само приложение 7 се попълва

Да , в колона 3 се попълва осигурителния доход от трудово правоотношение.
При първа възможност ще актуализирам програмния продукт и ще пробвам.
Е що платежното в 581111, щом има чавка си отива в ДОО, а и програмата ще формира декларация 6 така, тоест в ДОО.

§ 5. В приложение № 4 към чл. 2, ал. 2 се
правят следните изменения:
1. В таблицата клетка 12 се изменя така:
„12. Дължими вноски за ДЗПО в УПФ и/
или за фонд „Пенсии“ в размера за УПФ.“

Миля , че в Д6 сумата няма да се включи в сумата на ДОО , а пак си остава в т.12 отделно.
Е що платежното в 581111, щом има чавка си отива в ДОО, а и програмата ще формира декларация 6 така, тоест в ДОО.

Явно не , сега като гледам промените в Декларация 1 и 6 публикувани в ДВ бр.14 само е променено и допълнено наименованието на т.26 от Д1  и т.12 от Д6 като само е допълено  и/или за фонд „Пенсии“ в размера за универсален пенсионен фонд .

Явно НАП ще прави отнасянето на парите дали в УПФ или в НОИ .
Да , и мойта програма вече има човка за затова дали ще е в УПФ или в НОИ , но и да е избрал да е в НОИ и да съм турнала чавката , платежното си го пиша пак по сметката за ДЗПО с код 58 11 11 , докато не видя ясно указание по коя сметка следва да се превежда , пък НАП да си ги разпределят сумите след това.

Гледам , че от Микроинвест са написали следното :

• Добавени са полета Фонд Пенсии в размера за УПФ и Фонд Пенсии в размера за УПФ от самоосигуряващи се, в справка Вноски по кодове към бюджета с код за вид плащане 581111. Сумата на ф.Пенсии в размера за УПФ е извадена от редовете със стойности за ДОО, съгласно промяна в Наредба Н-8 от 29.12.2005 г., обн. в ДВ бр. 14 от 20.02.2015 г.;

От това също ме навежда мисълта , че продължаваме да нареждаме платежните с код за плащане 58 11 11 и сметката на НАП за ДЗПО , а не за ДОО .
Привет :) Да Ви попитам , че аз съм на едно мнение , но дали е така не се знае .

След обнародваната промяна в ДВ бр.14 на начина за избор на това дали вноската ти за ДЗПО ще отива в УПФ или в НОИ , според мен ние продължаваме да си превеждаме съответния размер на вноската за ДЗПО по сметката на НАП за ДЗПО и с код 581111 , а вече те ще си разпределят постъпилите пари или към УПФ или към НОИ т.е запазваме си нещата както си бяха до сега ?

Вие как мислите ? Някои твърдят , че трябва сумата за ДЗПО вече да постъпва с банковата сметка на НАП за ДОО ,ако лицето е избрало да отиват в НОИ парите му ?
На 18.02.2015г. е освободен единственият работник в ЕООД и към днешна дата фирмата няма нает персонал , следва ли да подавам декларация по ЗБУТ . Повече клоня , че трябва , но чета в сайта на ИТ  :

ЕООД пред 2011г. е сключвало на няколко пъти за кратко граждански договор за извършване на услуги като към датата на подаване няма никакъв договор. Трябва ли дружеството да подава декларация?
Не.
Да , в полето задължение , салдо остатък към 31.12 , ако още има задължение все пак.
Т.е. и дните от 2012г. и от 2013 г. /за които се губи правото да се ползват, над 10-те които могат да се отложат / трябва да се изплатят като обезщетение по чл.224 при напускане през 2014г., така ли ?

Да , точно така  :good:
A Вие сте доставчик или клиент , дайте малко повече информация , за да получите отговор
Мястото на изпълнение на извършената услуга, определено в съответствие с разпоредбите на чл. 21, ал. 2 от закона, е на територията на България. Приложимата данъчна ставка за облагане е в размер на 20 %. Данъкът по доставката се начислява от доставчика в издаваната от него фактура.
2_946/17.05.2010

ЗДДФЛ - чл.29, т.1

ЗДДС - чл.26, ал.3, т.2

Постъпило е Ваше писмено запитване, заведено по регистъра на Дирекция „ОУИ” гр. …. с вх…………./…………….2010г., в което сте изложили следната фактическа обстановка:

Вие сте регистриран земеделски производител, отглеждащ едър рогат добитък във ферма, първа категория. Регистриран сте по ЗДДС, водите счетоводство.

Основните Ви приходи са от продажба на сурово краве мляко.

Поставяте въпроси, свързани с данъчното третиране на следните видове субсидии, плащания и финансирания:

1.Получена субсидия по програма от Европейския съюз /ЕС/ през 2010 година за килограм продадено краве мляко през 2009г;

2. Европомощ de minimis;

3. Национални доплащания за брой отглеждани говеда във ферма;

4. Плащане на помощ за икономически уязвими ферми – за брой крави;

5. За единица обработвана площ за изхранване на животните във фермата:

* СЕПП схема за единно плащане на площ;

* НДП – национални доплащания на площ.

6. Финансиране по мярка „Агроекологични плащания” – 82% от средствата по линия на ЕС и 18% от бюджета република България, свързана с обработка на земята, предназначена за изхранване на животните във фермата.

Във връзка с горната фактическа обстановка питате:

1.Кои от изброените финансирания и помощи попадат се третират като облагаеми доходи по см. на ЗДДФЛ.

2. Как се третират тези плащания от гледна точка на ЗДДС.

Предвид действащата нормативна уредба и описаната от Вас фактическа обстановка изразяваме следното принципно становище по поставените въпроси:

По ЗДДФЛ:

Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ не регламентира получените субсидии, финансирания и помощи като доход на физическите лица, спрямо който да се прилага специално данъчно третиране. Поради това, този род плащания се разглеждат в контекста на общите правила за облагане и деклариране на доходите по смисъла на закона.

На основание чл.12, ал.1 от ЗДДФЛ, облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през течение на годината, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.

Цитираните от Вас суми са субсидии, финансирания и помощи и са обвързани с дейността Ви по производство на непреработени продукти от селското стопанство.

Съгласно чл.13, ал.3 от ЗДДФЛ /в редакцията до 31.12.2009г./ не се облагат с данък доходите от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително извършващите дейност като еднолични търговци за производство на непреработена растителна и животинска продукция, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност.

С §1,т.3 на ЗИД на ЗДДФЛ/ДВ бр.95/2009г./, считано от 01.01.2010 година, ал.3 на чл.13 от ЗДДФЛ е отменена.

На основание чл.16, ал.1 от закона, облагаемият доход и данъчната основа се определят за всеки източник на доход поотделно, съгласно разпоредбите на този закон.

След 01.01.2010г, този вид плащания се разглеждат от закона като облагаем доход от друга стопанска дейност по реда на чл.29, т.1 от ЗДДФЛ.

Съгласно нормата на чл.29, т.1 от закона, физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители или земеделски производители за производство на непреработени продукти от селското стопанство ще формират облагаем доход като разлика между придобит доход от дейността и 60 на сто нормативни разходи.

Съгласно чл.11, ал.1 от ЗДДФЛ, доходът се смята за придобит на датата на:

1. плащането – при плащане в брой;

2. заверяване на сметката на получателя на дохода или получаване на чека – при безналично плащане.

Важно е да се има предвид също и разпоредбата на ал.3 от същия чл.11 на ЗДДФЛ, която гласи, че доходът се смята за придобит от физическото лице и когато по негово

нареждане или по споразумение между него и платеца плащането или престацията са получени от третото лице.

Лицата, придобили доход от стопанска дейност по реда на чл.29 от ЗДДФЛ, дължат авансов данък, определен по реда на чл.43, ал.1 от с.з.

Съгласно чл.50, ал.1, т.1 от ЗДДФЛ, за доходите, придобити след 01.01.2010г. местните физически лица подават годишна данъчна декларация, а съгласно чл.53,ал.1 срока за деклариране е 30 април 2011г.

Сроковете и мястото за внасяне на авансовия и годишния данък са регламентирани съответно в чл.чл.67 и 68 от ЗДДФЛ.

По ЗДДС:

Предвид факта, че към запитването не са приложени договорите за получени субсидии, финансирания, помощи и доплащания, по поставените въпроси, във връзка с тези плащания изразяваме принципно становище:

Съгласно разпоредбата на чл.26, ал.3, т.2 от ЗДДС, данъчната основа при доставка на територията на страната се увеличава с всички субсидии и финансирания, пряко свързани с доставката.

С ДВ, бр. 113 от 2007 г. е изменен текста на § 1, т. 15 от ДР на ЗДДС. От 01.01.2008 г. "Субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка" са субсидиите и финансиранията, чието отпускане е пряко обвързано с цената на предоставяни стоки или услуги. С посоченото изменение е стеснен обхвата на финансиранията и субсидиите, които попадат в хипотезата на §1, т.15 от ДР на ЗДДС – само тези плащания, които са пряко обвързани с цената на предоставяните стоки или услуги.

По смисъла на същото определение не са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка, тези субсидии и финансирания, предназначени единствено за:

а/ покриване на загуби;

б/ финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи.

В разпоредбата на чл.81, ал.1, т.6 от ППЗДДС е посочено, че при усвояване на финансирания (субсидии) по чл.16, регистрираните лица за всяка отделна доставка издават задължително протокол по чл.117, ал.2 от закона.


Предвид гореизложеното, в случай, че получаваните от Вас суми, не са обвързани с цената на предоставяните стоки или услуги на трети лица,а са предназначени единствено за покриване на разходите Ви като земеделски производител, на загуби, или за придобиване или ликвидация на активи, същите не попадат в хипотезата на чл. 26, ал. 3, т. 2 от ЗДДС. Относно такива плащания, ЗДДС не изисква с техния размер да се увеличава данъчната основа, респ. да се издава данъчен документ по смисъла на чл.112, ал.1 от ЗДДС, както и не следва полученото финансиране /субсидия/ да се отразява в дневника за продажби.

Същите следва да бъдат документирани с първичен счетоводен документ по чл.7 от Закона за счетоводството.
Уморих се вече да чета, чета, чета, но няма как. Да питам - имам издадени фактури за извършени услуги между две фирми на един и същи собственик. Според мен трябва да ги посоча в справката - в едната фирма - приходи в другата фирма разходи. Коя сума се посочва - тази, която е отчетена за приход (разход) без ДДС? А крайното салдо към 31.12. - с ДДС?

Да , аз лично така съм посочила - приход/разход - данъчната основа без ДДС , а в задължения/вземания - цялата сума по фактурата с ДДС-то.
Може да останат в ООД -то осигуровките , а в ЕООД-та да имат само начислен личен труд , но в този случай няма да можете да приспадате осигуровките от сумата на личния труд при определяне на дължимия 10% данък , тъй като изискването на закона е те да бъдат внасяни чрез фирмата  , в която се полага личния труд.
Здравейте,
При сторно касова бележка, в дневника за продажбите отразявам продажбите от касов апарат намалени със сумата от сторно бележката - така ли е?

Да  :good: