1_ИТ-00-87/01.07.2010
 

Относно: здравно осигуряване  на физическо лице - беларуски гражданин с разрешение за продължително пребиваване в Република България

             
Във връзка с Ваше запитване, постъпило в  Дирекция „ОУИ” – гр. ………..по електронна поща ,  заведено с вх. № ИТ-00-87/22.06.2010 г., изразяваме следното становище:
Според изложеното в запитването, съпругата Ви е с беларуско гражданство.Работи по трудов договор от доста време т. е. е  осигурена. При  поискване да се издаде удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права в ТД на НАП ………. сте получили отказ под предлог че съпругата Ви е с разрешение за  продължително пребиваване и няма статут на постоянно пребиваване каквото е изискването на чл.33,т.3 от ЗЗО с който сте се съгласили, но считате че съпругата Ви попада сред лицата визирани в чл.33,т.6 от същия закон. Запознали сте се с някои от разпоредбите на Регламент на съвета (ЕИО) № 1408/71  и Закона за здравното осигуряване.  Считате, че Вашата съпруга има права на задължително здравноосигурено лице в Република България като член на Вашето семейство.
Във връзка с гореизложеното желаете да получите отговор на въпроса съпругата Ви попада ли в кръга на задължително здравноосигурените лица?
                                                                   
При така изложената фактическа обстановка с оглед разпоредбите на Закона за здравното осигуряване изразяваме следното становище:
Кръгът на  задължително здравноосигурените лица е определен с разпоредбата на чл.33, ал.1 от Закона за здравно осигуряване/ЗЗО/ Като основен критерий за персонифициране на субектите е посочено гражданството на лицата. По отношение на лицата с българско гражданство законовата регламентация е в чл. 33, ал. 1, т. 1 и т. 2 от същия.
По силата на чл.33, ал. 1, т. 3 от ЗЗО задължително осигурени са и чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено постоянно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна.
Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) чужденците пребивават краткосрочно и дългосрочно.
Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизането в страната. За лицата, които краткосрочно пребивават в страната, здравноосигурителна вноска не се дължи.Дългосрочното пребиваване е продължително - с разрешен срок до една година, и постоянно - с разрешен неопределен срок.
Съгласно чл.39,ал.5 от ЗЗО, чужденците които пребивават продължително или краткосрочно в Република България, които не се осигуряват по реда на този закон , заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ, освен ако за тях е в сила международен договор , по който Република България е страна.
За лицата, които постоянно пребивават в страната, се дължи здравноосигурителна вноска.
Разпоредбата на чл. 34, ал. 1, т. 2 от ЗЗО определя началния момент на задължението за здравно осигуряване на чуждите граждани, на които е разрешено  постоянно пребиваване в Република България. Същото възниква от датата на получаване на разрешение за постоянно пребиваване, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна.
Доколкото от изложеното в запитването става ясно, че Вашата съпруга има разрешение за продължително пребиваване в Република България и към настоящия момент не й е предоставено право на постоянно пребиваване считаме, че същата не подлежи на задължително здравно осигуряване до получаването на такова. Следователно същата не попада в обхвата на чл. 33, ал. 1, т. 3 от ЗЗО и за нея не следва да се внасят здравноосигурителни вноски .
С оглед на твърдението, че съпругата Ви е осигурена  тъй като работи по трудов договор следва да имате предвид , че в Кодекса за социално осигуряване/КСО/  не е направено разграничение при осигуряването  на лицата в зависимост от тяхното гражданство.Достатъчно е лицето да извършва трудова дейност по чл.4 от КСО, за да възникне основание за внасяне на вноски за лицето.Поради това чужд гражданин който има сключен трудов договор по смисъла на КТ, следва да бъде осигуряван по реда на КСО.В случай че, чужд гражданин, работещ по трудов договор, не е със статут на постоянно пребиваващ, той не попада в кръга на осигурените лица по реда на чл.33 от ЗЗО поради което здравноосигурителни вноски за него не се дължат. Недължимо внесените здравноосигурителни вноски могат да бъдат възстановени по реда на ДОПК по писмено искане подадено до компетентната  дирекция на НАП.
Посочената към запитването Ви т.6 на чл.33, ал.1 от ЗЗО регламентира здравното осигуряване на лицата, извън посочените в т. 1-5, за които се прилага законодателството на Република България, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, т.е. касае  гражданите на страните-членки на ЕС.
Тя е създадена във връзка с присъединяването на Република България към ЕС,  вследствие на което страната ни прилага правилата за координация на социално осигурителните системи, въведени в Европейския съюз с Регламент на Съвета /ЕО/ №1408 от 14 юни 1971г. за прилагане на системи за социална сигурност към наети, самостоятелно заети лица и членовете на техните семейства, които се движат в рамките на Общността, и Регламент на Съвета /ЕО/ №574 от 21 март 1972г., определящ процедурата за прилагане на Регламент на Съвета /ЕО/ №1408 от 1971г.

Задължението за удържане , деклариране и плащане на данъка за личния труд е на фирмата , а не на лицето , така че не знам по какъв начин има връзка с подаването на ГДД по чл.50 ЗДДФЛ от самото лице...
Да на разход отиват 300 лв. Дали ще ги отчетете в сметка 602 или 604 зависи от възприетата от Вас политика , аз лично го отчитам в сметка 604.

Щом ще получава 300 лева възнаграждение за личен труд : 300 - 123.06/осигуровки вискок%/ х10% = 17.69лв данък и чисто изплащате на лицето 300 - 17.69 = 282.31лв

Развира се , че не е проблем да превеждате дължимите осигуровки от лицето през банковата сметка на фирмата , но трябва преди това той да ги е внесъл във фирмата с цел Вие да ги наредите към НАП , което внасяне става с един попълнен ПКО от негова страна към Вас :)
Ако се осигурява като СОЛ , разходът за възнаграждение за личен труд ще бъде признат раход на фирмата , но не и осигуровките на лицето , тъй като те са си за негова сметка. Изгответе един договор за личен труд , има примерни бланки в интернет пространството и опишете дейността , която ще извършва лицето.

Нищо не пречи да си направите фирмен ел.подпис , в който като титуляр ще е вписана фирмата , а като автор - лицето управител , за да може да си подавате документите по ел.път.
Дебитно и кредитно известие се издават в случаите на промени в параметрите на извършена доставка.

Това се изразява в следното:


- При намаление на данъчната основа или при разваляне на доставка се издава кредитно известие. Намалението на данъчната основа може да се изразява в намаление на цените, прилагане на по-голяма търговска отстъпка, намаление на количествата, например в резултат на констатиране на по-малко доставени количества от първоначално фактурираните и др. Разваляне на доставка означава, че по смисъла на някаква търговска договорка стоката е била върната на продавача или на трето посочено от него лице. Не е разваляне на доставка обезценката на вземане по издадена фактура, резултат от пълно или частично неплащане по фактурата, ако стоката/услугата фактически са били доставени и не са върнати/отказани от купувача.

- При увеличение на данъчната основа се издава дебитно известие. Увеличението на данъчната основа може да се изрази в увеличение на доставните цени или констатиране доставката на по-голямо количество от фактурираното.

Известия не се издават в случаите на необходимост от коригиране на фактура (например поради допуснати грешки или неточности). В този случай се извършва анулиране на фактура и издаване на нова фактура, като данъчното събитие по новата фактура е равно на данъчното събитие по първата фактура, т.е. данъчното събитие остава непроменяемо, независимо колко месеца по-късно е констатирана необходимостта от анулиране и е извършено анулирането
Нормално е да сте в коледно настроение  :smile1:
но който работи с "microinvest trz pro" ще разбере, че въпросите ми не са безсмислени за двете колонки с код 8 тъй като няма как само в една да сложа данъка за ноември и декември макар и платен и за двата месец в декември.
Весели празници  :wink1:

Може , ръчно да поправите сумата и ще е в една колонка :)
Не, щом ще платите преди 25.12
Колегата по-горе много подробно е обяснила кога да подадете, с какви дати............

Защо да не може , Д6 за осигуровките за м.12 срока е до 25.01 ?
Корекции на грешки при декларирането Чл. 126. (1) Допуснати грешки в подадени декларации по чл. 125, ал. 1 и 2 вследствие на неотразени или неправилно отразени документи в отчетните регистри по чл. 124 се коригират по реда на ал. 2 и 3. (2) Грешките, установени до изтичането на срока за подаване на справка-декларацията, се поправят, като лицето извърши необходимите корекции и подаде отново декларациите по чл. 125, ал. 1 и 2 и отчетните регистри по чл. 124. (3) Извън случаите по ал. 2 грешките се поправят, като: 1. лицето извърши необходимите корекции в данъчния период, през който грешката е установена, и включи неотразения документ в съответния отчетен регистър за същия данъчен период - при неотразени в отчетните регистри по чл. 124 документи; 2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.

Авансово удържане на данъка за доходи от трудови правоотношения Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа. (2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Месечната данъчна основа се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице, по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване или за задължително осигуряване в чужбина. Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.

Декларация образец № 6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:

а) за данъка по чл. 42 ЗДДФЛ - в срок от 1-о до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ;

За периода до 31 декември 2012 г.:
1. осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от
 временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от
 среднодневното уговорено възнаграждение;
Какъв е проблема , че сте платили заплати преди да сте платили осигуровките ли ?
Ползвали ли сте ддс кредит при закупуването на този автомобил ?

Доставка на стоки или услуги, за която не е ползван данъчен кредит

Чл. 50. (1) (Предишен текст на чл. 50 - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Освободена е доставката на стоки или услуги:
1. които са използвани изцяло за извършването на освободени доставки и на това основание не е било упражнено правото на приспадане на данъчен кредит по отношение на начисления данък при тяхното производство, придобиване или внос;
2. при производството, придобиването или вноса на които не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70.
(2) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Алинея 1 не се прилага, когато по реда на чл. 79, ал. 8 е упражнено право на данъчен кредит или е извършена корекция.
Само да не "праснат" някой договор за управление с възнаграждение ,че тогава и СОЛ и ДУК :)
Има ли писмен договор за управление с вписано възнаграждение в него ? Ако няма може да се осигурява като СОЛ и да управлява безвъзмездно.
Както се казва хубава работа , ама българска :)
 Да попитам също, нали проблем документите за боничен да се попълнятна ръка, става въпрос за един боличен.

Няма проблем, може да ги попълните на ръка приложенията :)