Дентален лекар работи сам в фирмата си , която е регистрирана като ЕООД.
Въпросите  са ми:
1.Може ли само да се самоосигурява или трябва и да сключи трудов договор със себе си?
2. Ако сключил трудов договор с фирмата си трябва ли да се и самоосигурява?

ТД сам със себе си няма как да сключи :) Вариятните са :

1. Само СОЛ на минимум 420лв месечно осигурителен доход , управлява безвъзмездно.
2. ДУК и някой труг работи като зъболекар , а той само управлява.
3. ДУК+СОЛ - полага личен труд като зъболекар + управленски функции по ДУК.

Най- евтино е точка 1.
декл по чл. 13 ал. 5 я попълва преносителя, а тази по чл. 13 ал. 4 - управителя - и двете не са нотариално заверени нали така?

да
Фирмата е регистрирана по ДДС в България, седалището и е в България. Получаваме фактура за закупени стоки от Германия.Как се отразява в дневниците за ДДС? Какви са счетоводните операции?Съставя ли се Протокол по чл.117 или само превод на фактурата?

Не се отразява в дневниците , тъй като това не е документ издаден съгласно българското законодателство. Операциите са като когато купувате стока в България - 304 / 501.401. За съставянето на протокол вижте дали имате ВОП , най-вероятно ще трябва да съставите протокол и да си самоначислите ДДС . Протокола се отразява с отчетните регистри по ЗДДС.
Здравейте,

тази година за пръв път ще ми се наложи да подавам на място документи за публикуване на ГФО на място в АВ.
Аз не съм никакъв на фирмата, не съм управител или съставител на отчетите.
Ще си подготвя следните документи
- Отчети + Приложения
- Доклад на ръководството
- Г2
- Решение на ОС
- Платена такса
- Декл по чл 13. ал. 4 и дек по чл. 13 и ал. 5
- Пълномощно - ще използвам тип пълномощно като тези които се издават от адвокатите специално с търг рег - ще е нотариална заверено.

Въпроса ми е проблема с нотариалните заверки.. дали само на пълномощното? Прочетох че трябва и на самото заявление Г2 също да е нотариално заверено.
Дали някой е запознат и може да ми помогне, за да избегна плащането на няколко такси :)
Тъй като предполагам че там на място, няма никой да ми помогне в АВ.

След като се явявате приносител на документите т.е не сте нито управител , нито съставител на отчета , то задължително Г2 трябва да е с нотариална заверка на подписа.
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:

1. чрез заявяване и представяне за обявяване в търговския регистър публикуват:

а) едноличните търговци - в срок до 31 май на следващата година;

б) дружествата с ограничена отговорност - в срок до 30 юни на следващата година;

в) всички други търговци по смисъла на Търговския закон - в срок до 31 юли на следващата година;

2. чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерството на правосъдието при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел публикуват юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност - в срок до 30 юни на следващата година;

3. чрез икономическо издание или чрез интернет публикуват останалите предприятия - в срок до 30 юни на следващата година.

.......

(8) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Алинеи 1 - 7 не се прилагат за бюджетните предприятия, eдноличните търговци, чиито годишни финансови отчети не подлежат на задължителен независим финансов одит, както и когато в закон е предвидено друго.
 
Предприятия, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност не подлежат на задължителен одит и те са са предприятията, които в текущата или в предходната година не надвишават показателите на два от следните критерии:
1.балансова стойност на активите към 31 декември - 1,5 млн. лв.;
2.нетни приходи от продажби за годината - 2,5 млн. лв.;
3.средна численост на персонала за годината - 50 души

Ако не подлежите на независим одит не публикувате ГФО в АВ
В ЕООД няма как да се самоназначите на ТД  , или трябва да се осигурпвате като СОЛ , което ще е към 123 лв на месец , или по ДУК като управител , но там осигуряването е на повече пари.
Радвам се , че се получи хубава тема  :ok: :)
Не го приемам като заяждане :)

Българската фирма пак ще приложи чл.17 ЗДДС при продажбата на турската фирма

Ето тук има инфо:

http://qwerty1/920-rejim-na-vop-na-stoki-koito-ne-se-transportirat-do-bg/

http://zakonnik.bg/document/view/qanda/139914/227959
Германците имат износ на стоката към трета страна и издават на БГ фирмата фактура със ставка 0%, както много БГ фирми правят , когато клиента им е от ЕС , а стоката се доставя в трета страна.

Скрит текст :
Ами по Ваш избор , може и оригинал да подадете , може и копие . Ако подавате оригинал , то трябва да има мокър печат и подпис на справките , като в този случай не се вписва вярно с оригинала. Ако подавате скерокопие на оригиналния отчет , то тогава на всяка справка слагате теста Вярно с оригинала и  подпис.
Ами за улеснение на клиента Ви може да направите и един  Invoice  на английски език , който е копие на българската фактура :)
Да нулева ставка . Трябва да се снабдите с документите доказващи , че сте осъществили ВОД , за да имате право да прилагате 0% ставка по доставката на стоката.

Съгласно чл. 45, т. 2, б. “а” и “б” от ППЗДДС, документите, които доказват, че стоката е изпратена или транспортирана до територията на друга държава членка, са в зависимост от това кой от участниците в сделката осъществява превоза. Като такива там са посочени:
- когато стоката се превозва от получателя на доставката или от трето лице за негова сметка, като такива се приемат транспортен документ или писмено потвърждение от получателя или от упълномощено от него лице, удостоверяващи, че доставката е получена на територията на друга държава членка;
- когато транспортът се извършва от доставчика или от трето лице за негова сметка, пристигането на стоката на територията на друга държава членка се доказва с транспортен документ, който удостоверява, че те са получени на тази територия.
Това означава, че писменото потвърждение на получателя или на упълномощеното от него лице се приемат като доказателство за пристигането на стоките на територията на друга държава членка само за доставки, при които превозът им е задължение на получателя им.Писмен документ, съдържащ тази информация, има доказателствена стойност, независимо от това по какъв начин е изпратен - по факса, по електронен път или по друг начин, който е обичаен за търговската кореспонденция.
При покупката на стока от регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка на ЕС за  българската фирма - регистриран по ЗДДС  възниква доставка, която е с място на изпълнение на територията на държавата членка на ЕС , където се намира стоката при прехвърляне на собствеността по силата на чл. 17, ал. 1 ЗДДС
  1035/24.06.2010
Чл.62 ЗДДС

                                                                                           
Относно: Режим на вътреобщностно придобиване придобиване на стоки.


   Във връзка с Ваше писмено запитване, заведено в деловодството на Дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” гр…. с вх. № г., изразявам  принципно становище, съобразено с действащите разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност /ЗДДС/.
В запитването сте посочили, че ЕООД „Т” е с основен предмет на дейност международна търговия със стоки. Описали сте също, че дружеството Ви купува стоки от регистрирано за целите на ДДС лице в Латвия, които продава на установено в Украйна дружество. Стоките се транспортират директно от Латвия до Украйна.
Предвид разпоредбата на чл.62, ал.2 от ЗДДС, в този случай сте приели, че е налице вътреобщностно придобиване, начислили сте ДДС с протокол по чл.117 от закона и сте отразили издадения протокол в колона ВОП на дневника за покупки.В писмото си твърдите, че за целите на регистрацията Ви като интрастат оператор по Закона за статистика на вътреобщностната търговия със стоки /ЗСВОТС/, инспекторите по приходите към Дирекция „Интрастат” следят оборотите на ВОП, посочени в дневниците за покупки на регистрираните по ЗДДС лица, приемат, че обемът на вътреобщностните придобивания на стоки трябва да съответства на обема на пристиганията по смисъла на чл.8 от ЗСВОТС, предвид което за неподаване на Интрастат декларация Ви е съставен и връчен АУАН.
С оглед изложената фактическа обстановка поставяте следния въпрос:
Налице ли е вътреобщностно придобиване на стоки и имат ли основание служителите от Дирекция „Интрастат” да считат, че дружеството Ви е интрастат оператор на база данните от  дневника за покупки? 
   
   Според чл.20 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година относно общата система на данъка върху добавената стойност „вътреобщностно придобиване на стоки” означава придобиването на право на разпореждане като собственик на движима материална вещ, изпратена или превозена до лицето, придобиващо стоките от или от името на продавача, или от лицето придобиващо стоките в държава членка, различна от тази, в която е започнало изпращането или превоза на стоките.
За България режимът на вътреобщностно придобиване /ВОП/ е в сила от 01.01.2007г. и замества действащия до 31.12.2006г. режим внос, в случаите при които транспортирането на стоките, предмет на доставка се осъществява между държави членки на Общността и доставката е между лица, регистрирани за целите на ДДС в две държави членки. При този режим на всяка вътреобщностна доставка, отчетена в държавата членка, където е регистриран доставчикът, следва да бъде отчетено вътреобщностно придобиване в държавата членка, в която е регистриран получателят.
   Условията за прилагане на режим ВОП, който е регламентиран с чл.13, ал.1 от ЗДДС са следните:
-доставчикът да е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка към датата на данъчното събитие;
-предмет на вътреобщностното придобиване да е стока;
-придобиването да е възмездно;
-стоките да са транспортирани до територията на страната от територията на друга държава членка;
-придобиващия да е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице.
Облагането на вътреобщностното придобиване е в зависимост от мястото на неговото изпълнение. Според чл.62, ал.1 от ЗДДС вътреобщностното придобиване е с място на изпълнение на територията на страната респ. подлежи на облагане в страната, когато стоките пристигат или превозът им завършва на територията на страната.
Когато стоките са транспортирани от или за сметка на доставчика или клиента до територията на друга държава членка, по силата на чл.62, ал.2 от закона вътреобщностното придобиване ще бъде с място на изпълнение на територията на страната, ако лицето, което придобива стоките е регистрирано по ЗДДС и е осъществило придобиването им под идентификационен номер, издаден в страната. И в този случай облагането на стоките следва да се извърши в страната. Посочената алинея не се прилага, когато към датата на която данъкът за ВОП е станал изискуем в страната, лицето разполага с доказателства, че придобиването е облажено в държавата членка, където стоките са пристигнали или е завършил превозът им/чл.62, ал.3/.     Разпоредбите на чл.62, ал.2, 3 и 4 от ЗДДС, както и на чл.41 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета относно общата система на ДДС регламентират хипотеза, при която едно данъчно задължено лице е регистрирано за целите на ДДС в повече от една държава членка. В тези случаи лицето само избира под кой идентификационен номер да осъществи придобиването на стоката. Напр., когато закупената от регистрирано за целите на ДДС лице в Германия стока се транспортира от  Германия до Румъния  и придобиващият е предоставил на доставчика си български идентификационен номер, ако лицето не  докаже, че вътреобщностното придобиване е обложено в Румъния, където стоките са пристигнали, придобиването ще е с място на изпълнение територията на страната, респ. ще се облага в страната.
   Предвид гореизложеното, считаме че при покупка на стоки от регистрирано за целите на ДДС лице в Латвия, които се транспортират директно от Латвия до Украйна т.е. от държава членка до трета страна и се продават на лице, установено в Украйна, не е налице вътреобщностно придобиване за дружеството Ви
.     

Не е изпълнено условието за   ВОП по смисъла на чл. 13, ал. 1 от закона, при положение че се придобива право на собственост върху стоката на територията на друга държава членка и същата не се изпраща или транспортира от територията на държавата членка до територията на страната или територията на друга държава членка, какъвто е настоящият случай.
След като няма ВОП , какъв протокол ще издавате :) В закона е записано.

Чл. 117. (1) Протокол се издава задължително:

1. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) в случаите по чл. 82, ал. 2, 3, 4 и 5 и чл. 84 - от регистрираното лице - получател по доставката;

Чл. 84. Данъкът при вътреобщностни придобивания е изискуем от лицето, което извършва придобиването.

Чуждестранната фактура не се отразява в отчетните регистри по ЗДДС , в тях се отразяват само издадените съгласно нашия ЗДДС документи - фактури, КИ,ДИ, протоколи, митнически декларации.
Не е ВОП , не начислявате данък във фактурата ,която издавате .

Скрит текст :
А Протоколите по чл. 117 не се ли издават само ако имаме сделки в европейския съюз?
Не  , в чл.82 ЗДДС няма такова условие , важното е мястото на изпълнение на услугата и дали доставчика е ДЗЛ .
Благодаря за бързия отговор ...
За колона 23 съм съгласна, но колона 18 е - начислен ДДС 9% ...?
Само в колона 23 ли се отразява?

Колежке , колона 18 от Справка декларацията по ЗДДС , не колона 18 от Дневник продажби :)
Ако отговаряте на чл.21 ал.2 и чл.82 ЗДДС то трябва да съставите протокол за самоначисляване на ддс във основа на чл.117 ЗДДС. Протокола се отразява задължително в дневник продажби , а в дневник покупки също ако имате право да ползвате данъчен кредит за тази доставка.