Здравейте колеги , за сверяване на часовника ще потърся и Вашето мнение:

Направено авансово плащане по договор за овощни дръвчета - на 13.12.2016г.
Издадена фактура за направеното авансово плащане  - ф-ра с дата 13.12.2016г.

Начислен данък 2000лв

Мисля, че последователността на действие е спазена - първо плащане и до 5 дни авансова фактура/ в нашия случай даже още в същия ден/ и можем спокойно да си ползваме данъчния кредит по тази авансова фактура ?
Да, точно така е! С уточнението, че принципно са отложени по установения ред и би трябвало да ги ползва до средата на следващата година.
Имате предвид 2017, нали?

Да, 2017г. имах предвид :)
Здравейте, да проверя дали съм в час, че чувам и различни мнения от моето, та въпросът ми е :
Може ли работник с полагащи се към момента 15 работни дни отпуск за 2016г. да ги отложи всичките тези 15 дни за ползване през 2016г., или пак си стой ограничението от 10 дни за прехвърляне в друга година за ползване?

Моето мнение, е че след промените от миналата година в КТ може да прехвърли за ползване за следващата година всичките 15 дни.
Да, правилно е - още повече, че лицето вероятно е декларирало, че ще се осигурява именно през този Булстат.  :good:

 :flowers: Мерсии
"Д1 за СОЛ-а също по булстата на фирмата "

С това какво имаш пред вид ? Иначе всичко друго според мене е ОК.

Д1 на СОЛ си я подавам пак от ел.улугите на НАП с ел.подпис , т.4 на код на задълженото лице - Булстата на ЕТ  и в т.5  ЕГН-то на лицето.

Смисъл няма да ми се налага на правя отделно упълномощаване за ел.услугите различно от това, с което ще подавам Д1 на работниците, за да подавам месечната Д1 на СОЛ.
Здравейте, ЕТ е регистрирано със седалище и адрес на управление в град Кюстендил , а лицето едноличен търговец е с постоянен адрес в град Благоевград и сега се чудя:

Всичко, което се подава за ЕТ-то като фирма /ДДС, уведомления за ТД, Д1 и Д6 по ТД , Декларации по чл. 55 ЗДДФЛ./ се подава според седалището на фирмата т.е в Кюстендил.

Д1 за СОЛ-а също по булстата на фирмата , а само плащането към НАП Благоевград.

Всичко, което се подава за ФЛ, собственик на ЕТ /ОКД5,  Д6 на СОЛ , ГДД по чл.50 за ЕТ-то./, се подава според адресната регистрация на ФЛ. т.е в Благоевград.
Да не би с визирането на този код 01 ?да искате да кажете Декларация Образец 1 ?
Здравейте, трябва да се отнесе в НОИ уведомлението за упълномощаване, което се генерира при въвеждане на данните в online системата им.
Здравейте,

Дали някой не би споделил от практика при подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна-членка на ЕС  прави ли се някаква проверка, налага ли се да се представят някъде фактурите , по които искаме възстановяване на ДДС, дали се налага превода им на български в хода на това възстановяване ?

Aз месец Май подадох искане за възстановяване на ддс по две фактури платени в Германия. В сайта на НАП, в създадената он-лайн платформа за въвеждане на данните попълних исканата информация и сканирах двете оригинални фактури, който прикачих като файл в pdf., без превод на български език . Два месеца по-късно парите ни бяха преведени по декларираната банкова сметка, без каквито и да било проверки и запитвания :)
Ако е 08, явно аз пропущам нещо. Подавам Д 6 на 25.08 с "месец и година" графа 9 - 07
/защото е фрз м.07/ и графа 18 /дата на изплащане/ 31.07 , защото системата изисква месеците в графите 9 и 18 да са еднакви- иначе дава грешка. Превода ми е 30.08 и имам лихви за забавено плащане.

Имате лихви, защото срока за плащане на осигуровките за м.07.2016г., които сте декларирали с подадената от Вас Д6 на 25.08 с "месец и година" графа 9 - 07 , е бил 25.08.2016г.
Трябва да правите разлика между деклариране на месечните осигуровки и деклариране на удържан данък върху заплатите. Сега ако е така както казвате, че на 25.08.2016г. сте платили заплатите за м,07, то данъкът Ви става дължим на деня на изплащането и имате задължение да го декларирате и платите  до 26.09.2016г.
И аз съм за м.08. Данъкът се удържа при плащането на заплатите, затова когато няма изплащане за заплати за даден месец, си длъжен да ги начислиш и да подадеш Д6 с данни за осигуровките без данни за данък.
Издавате протокол по чл,117 и задължително го включвате в  дневник продажби. Получената фактура я включвате в дневник покупки с код 01 , като попълвате данни само до колона 8а от дневника.
За правото на данъчрн кредит, ако имате такова и не попадате в ограниченията на чл.70 ЗДДС , то включвате протокола и в дневник покупки.
Прилагам едно становище , малко е старо не нещата не са се променли.
Как следва да посоча в бланката валидна за 2016, че лицето се самоосигурява чрез друго дружество?

Не се посочва в Окд5. Това става видно от подаваната месечна декларация Образец 1 за лицето.
Здравейте!  :smile1:

Каква сума се попълва в колона 3 на последният вариант на осигурителната книжка /Осигурителен доход, вкл този по чл.40, ал.5 от КСО/ - за самоосигуряващо се лице, ползвало болнични през целия месец.
Програмата ми дава справка 0.00 лв., но нещо не съм сигурен..
 :hmmm:

https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=13494.0
Да, да към момента е с непрекъснати здравни права. От тук нататък, за да няма проблем със здравния статус, ще подаваме всеки месец преди плащане заявлението.
Здравейте ,
Лице, което от м.07.2016г. вече е самоосигуряващо се лице , има стари неплатени задължения към НАП .
Сега според мен следва всеки месец след всяко подаване на Декларация Образец 1 и преди плащането на дължимите месечни осигуровки , да се подава Заявление по  чл. 2а от Наредба Н-8. , за да може парите да отидат за погасяване на дължимите месечни пенсионни и здравни осигуровки? По този начин лицето ще бъде и здравно осигурено с платени здравни вноски.

Правилно ли съм се насочила ?
Здравейте,
А може ли да ми кажете какво се прави в случай когато нямаме право на ДК? Влиза ли протокола в дневника за покупките с цялата си ст-ст (основа +ДДС) или минава само през дневника за продажби?

Би следвало, след като нямате право на ползване на данъчен кредит, да отразите протоколът в дневник покупки в колона 9