След като отдавате зала под наем , това е услуга свързана с недвижим имот . Този тип сделки са с място на изпълнение на територията на страната където се намира самия недвижим имот. Ако залата която отдавате под наем се намира в България то Вие сте длъжни да начислите 20% ддс в издадената от Вас фактура . За справка чл.21 ал.4 ЗДДС.


А аз да ви попитам ЕООД не си е публикувало ГФО за 2011г., 2012 г. какво да ги правя сега, да ги подавам ли с 2013 г. ? Аз мисля да си платя една такса от 20 лв. и в протокола от общото събрание да пиша ,че сега са приели да се публикуват ГФО за 2011г., 2012 г.,2013 г. и да ги прикачя и трите години едно след друго като един файл . Моля Ви за мнение !!!

Да,  :good:
Операцията 30/401 не се ли прави като свободна, извън дневниците, само с основата ?

Точно така , извън дневниците е тази операция . За начисляването на ддс в дневник продажби , може да използвате операцията

Дт 999
     Кт 999
     Кт 4532
Да , самоначисляваш ДДС в продажби и го ползваш в покупки. Протоколът по чл.117 се осчетоводява и в продажби и покупки.

Мисля че пропуснахте да прочетете , че питащата казва , че доставката е без право на данъчен кредит .
И ако и в следващия данъчен период не е отпаднало основанието за регистрация / оборота/ подавате пак всичко наново .
Осигуровките са за сметка на самоосигуряващото се лице, ДОД се удържа от фирмата платец на данъка , но самия данък не е разход , а разчет сметка 454 , която сума следва да се преведе  по сметка на НАП. Разхода Ви е 420лв. .
Да попитам в тази тема..
Когато управител на търговско дружество е упълномощил счетоводителя да подава ГФО в АВ - може да се представи само Декларацията по чл.13, ал.4 от Закона?
Накой имал ли е проблеми ако така е подавал?
Благодаря !

Разбира се , че се представя само декларация по чл.13 ал.4 , защото заявител в случая е съставителя на финансовия отчет , а кой може да бъде съставител в най-честия случай - търговецът , съставителя , адвокат. Прилага се и заверено нотариално пълномощно към комплекта документи.
някъде бях чела,че ако си самоосигуряващо се лице и имаш решение за полагане на личент труд ,осигуряваш се на 420 лв. спадаш осигуровки 123,06 и внасяш ДОД 29,69  трябва да подадеш Д1 и Д6 само със данъка и тогава тези 420 лв. могат да минат за разход на ЕООД.Някой може ли да вземе отношение възможно ли е.

Да , така е . От гласуваното възнаграждение за положен личен труд се приспадат дължимите месечни осигуровки , внесени чрез дружеството, получава се данъчната основа и се облага с 10% данък. Всеки месец се подава Декларация образец 1 и Декларация образец 6 /само с данни за данъка/. След изтичане на годината лицето има задължение за подаване на ГДД по чл.50 ЗДДФЛ и годишна декларация образец 6 .
Алфичка, счетоводната политика си е част от Приложението , но наистина има публикувани ГФО , в които има обявена само СП .


точно  :good:
 Moже да използвате програмата на НОИ http://www.noi.bg/eservicesbg/software/46-izbor
Съдружниците и собствениците на търговски дружества не дължат осигурителни вноски за управлението на фирмата, ако с договор или по решение на общото събрание не е определено или договорено възнаграждение за тази дейност. Това е записано в изменение на Указание № 24-00-7/25.02.2010 г. от 26 февруари 2010 г...


http://ekspertis.bg/document/view/qanda/134353/0/
защо ми се струва,че едни реално дължими суми нападжии се натискат да ни ги върнат ,аз лично не виждам как са ми останали някакви 300 лв но не ми се  и разправя с тези вече ..тези задължения са по зле от циганското тука има тука няма .
въпроса ми е ,ако не си мръдна пръста до 04,06,2014 тези пари ,които се явяват излишни от единната сметка ,къде ще отидат ,има ли някакво становище на НАП

След 04.06. НАП ще погаси задължения по реда на възникването им с тези суми. Срока за подаване на това заявлението е въведен, ако искате да погасите задължения, които са отнесени към някоя от другите четири :единни: сметки, а задължението е плаено в старата. В момента, ако имате такива задължения върху тях се начислява лихва, въопреки, че сте платили навреме, защото не са засечени плащанията и задълженията - до 04.06 имате възможност да ги оправите и лихвите ще бъдат заличени, ако оставите това на НАП след 04.06. лихвите ще си останат а самото задължение ще бъде погасено служебно.
Ако по ДУК се назначи друг човек , различен от едниличния собственик на капитала , то ДУК-а не може да бъде без възнаграждение според мен .
Правих го и затова го споделих, но най-напред е добре лицето да огледа годините и да посочи кои от тях иска помесечна информация, за да се спести време. И тъй като в УП е по години на всеки ред, то тази инфо помечна му се дава на отделен лист.

Аз досега нямам човек , който да е посочил 3г. сам , винаги иска за целия период , за който е работил  УП2.. Правя му едно УП разбито по години и към него прикачам писмо с изх. № , ако реши да ползва за база 3г. оттози период , за който му е направена разбивка , да се свърже с фирмата и да посочи кой 3г е избрал, тъй като в НОИ няма да му го приемат така желаното от него за целия период ....
Да не говорим, че лицето може да поиска и помесечно за да прецени от кой месец в коя година да посочи  :smile1:

Действително може , преди говорих с ревизор и отговора беше , че съгласно чл.128 и 128а от КТ работодателят е длъжен да представи при поискване от лицето извлечение от изплащателните ведомости , за да се прецени кой базисни години да избере.
Здравейте, може ли  да ми кажете, когато 25 се пада събота или неделя, може ли декларации 1 и 6  да се подадат в НАП на 26 примерно в понеделник? Има ли такава възможност? Благодаря предварително

чл.22 от ДОПК
(7) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.
След подадена вече VIES, в следващ месец когато нямаме доставка на услуга в ЕО, задължени ли сме да я подаваме нулева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрираното лице, което е извършило за данъчния период вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка, заедно със справка-декларацията по ал. 1 подава и VIES-декларация за тези доставки за съответния данъчен период."

Ако нямате доставка , която да отговаря на горното , то не следва да подавате Виес декларация.
Така е да , но в много от публикуваните отчети в ТР се мъдри и публикувана "счетоводна политика" ;)