И аз трябва да подавам редвни декларация 1 на СОЛ за цялата 2012 и 2013г и утре мисля да пробвам дали ще мине по ел.път.
Вариант http://www.account-bg.info/e107/page.php?199

II. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ:
1. Дейността на зидаро-мазача се състои в извършване на строително-монтажни, бетонови и изкопни работи.
2. Трябва да умее да работи с ударно пробивна техника. Да може да изгражда правилно скеле за работа на височина. Точно да изпълнява строителни дейности по: бордюри, тротоари, строително-ремонтни работи по сгради и съоръжения, изкопни и кофражни работи, армировъчни и всички бетонови работи.
Трябва ли да подавам в НАП декларация по чл.55 за удържания данък като получател на доход по граждански договор.

Ако възнаграждението Ви по този граждански договор е изплатено от възложителя Ви през първото тримесечие и Ви е удържан данък , задължението за подаване на Декларация по чл.55 е на него  , не на Вас.
318 е кода за предадени вторични суровини , 112 за наем , 314 за дивидент
следвайте кодовете изброени в самата справка по чл.73 ЗДДФЛ
период 01-12.2013г. избирате
Няма да подаваш.

Няма да , мерси Марпанче :)
То какво да подавам в декларация по чл.55 като има доход 100 лв за тези три месеца , като махна 60% НПР и осигуровките се получава отрицателна величина ...
Подадох си уведомление в НАП за ел .подпис , за да мога да подам годишната Декларация 6 по ЕГН на едно ливе ЗП . Сега трябва по подавам Декларация по чл.55 за първо примесечие , Вие какво отбелязвате в случая в Част 2 , точка 2 - ЕГН или ЕИК .

Аз мисля и за Декларация по чл.55 и за ГДД 2013г. по попълня ЕГН .
Мисля да пробвам да подам с личния номер издаден от МВР .
Чета тук разни писма и навсякъде пише : Добре е след издаването ЛКЧ, съответно на получаването на ЛНЧ, да се подаде заявление до НАП, за да се заличи идентификационния номер на чужденец. Това е така, защото в обратен случай чуждият гражданин ще има и идентификационен номер за целите на данъчното облагане, и личен номер на чужденец, което не е правилно.
 :flowers: Значи след като си има издаден ЛНЧ от МВР направо с него действам , има статут на продължително пребиваващ  т.е няма да подлежи на здравно осигуряване за момента.
Привет , собственик на ЕООД е със статът на продължително пребиваване , има издадена карта на МВР  с вписан ЛН № . Сега този номер от МВР ли да пиша в ОкД - 5 и в Д1 или да си вади и от НАП ЛНЧ ?
Съгласно указанията на министъра на труда и социалната политика във връзка с изпълнението на  Наредба № 3 от 23 февруари 2010 г. за формата, съдържанието, реда и начина за подаване и съхраняване на декларацията по чл. 15, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, ако към 31.12.2013г фирмата (ЕТ и ЕООД) няма нает персонал и работещият собственик/управител не е на Договор за управление и контрол, то тогава задължение за подаване на декларация/уведомление по чл.15 от ЗЗБУТ не възниква.


След като управителя на ЕООД-то е с ДУК следва да подадете декларация/уведомления по чл.15 ЗЗБУТ.
 чл. 28, ал. 1 от ЗДДФЛ, е видно, че единственото условие за приспадане на осигурителните вноски е те да са направени за сметка на физическото лице в качеството му на самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. Данъчният закон не поставя условия за това вноските да са внесени чрез предприятието на ЕТ. Това означава, че лицето в конкретния случай има възможност да намали формираният по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ облагаем доход с внесените през годината задължителни осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО, както и тези които допълнително ще определи за довнасяне в годишната си данъчна декларация. В този смисъл са и дадените указания в забележките към Таблица 1 и Таблица 2 на Справката за окончателния размер на осигурителния доход (образец 2004), която е неразделна част от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. В тях е указано, че размерът на осигурителните вноски за довнасяне се пренася в Приложението от данъчната декларация, в което са декларирани доходите на лицето (в случая Приложение № 2), а ако доходите са декларирани в няколко приложения сумата се разпределя в тези приложения до изчерпването й на съответните редове.
Ако Вие имате КЕП , направете си едно пълномощно без да искате данъчна и осигурителна информация  т.е не трябва да е заверено от нотариус , занесете си го в НАП , дали Вие или лично лицето и двата варианта стават и спокойно ще може да му подадете Д6
Горивото и пътните такси са  място на изпълнение извън територията на България , не се самоначислява ДДС и не се включват в дневниците по ЗДДС  - за справка чл. 21 ал.4 , чл. 17 ЗДДС .
В момента работя на трудов договор. Предстои ми стартиране на частен бизнес и регистриране на ЕООД. Необходим ми е кредит, за да стартирам. След напускане на работа, мога ли да си превеждам заплата като самоосигуряващо се лице по банков път, за да покривам заема си? Имам ли законово право? При какви условия?

След като Вие ще сте собственик и управител на това ЕООД  и ще полагате личен труд във връзка с икономическата дейност на това дружество спокойно можете да получавате възнаграждение за положен личен труд , което възнаграждение да Ви се превежда по банков път.

Може и ДУК да се сключи с Вас , то при него осигурителните вноски са като на трудов договор съобразно МОД за икономическата дейност на фирмата Ви . А може и двете и ДУК и СОЛ :)
Когато доставчика и получателя са установени на територията на страната , ддс е дължимо от доставчика на услугата. След като релацията е България - трета страна , доставчика прилага ставка 0% съгласно чл.30 ЗДДС . За доказване на нулевата ставка досравчика следва да разполага с необходимите документи , които са изброени в ППЗДДС.


Международен транспорт на стоки


Чл. 30. (1) (Предишен текст на чл. 30 - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Облагаема доставка с нулева ставка е превозът на стоки, когато превозът се извършва:

1. от място на територията на страната до територията на трета страна или територия или до територията на островите, образуващи автономните области Азори и Мадейра, или

2. от територията на трета страна или територия или от територията на островите, образуващи автономните области Азори и Мадейра, до място на територията на страната, или

3. между две места на територията на страната, когато е част от превоз по т. 1 и 2.



Чл. 23. ППЗДДС  (1) (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) За доказване на международен транспорт на стоки по чл. 30, ал. 1, т. 1 и 2 от закона доставчикът на услугата следва да разполага със следните документи:

1. лиценз за извършване на международен превоз на товари, ако транспортът е автомобилен;

2. международни превозни документи, в които е вписан като превозвач - товарителница, коносамент, авиотоварителница или друг международно признат превозен документ или копие от тях;

3. фактура за доставката.