Регистрирал ли се е като свободна професия и подал ли е Окд5 за започване на дейност ? Ако да , то следва да внася здравно 33.60 лв на месец
По ел.път може да се подава чрез ел.подпис или на търговеца/ сосбтвеника/ или на съставителя на отчета . Като приносител може да се подава само на място , като трябва заявление Г2 да бъде нотариално заверено .
Ако отпуска по майчинство е във основа на трудово правоотношение , това че майката ще регистрира фирма ЕООД и ще бъде СОЛ и ще работи , няма да окажат влияние върху получаваното обезщетение :

1. При положение, че самоосигуряващото се лице е избрало да се осигурява само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, обстоятелството че извършва трудова дейност в това качество не се отразява върху правото и размера на паричните обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете през времето на отпуските по чл. 163 и чл. 164 от Кодекса на труда (КТ), ползвани по трудовото правоотношение.
2. Ако самоосигуряващото се лице извършва трудова дейност в това качество и е избрало да се осигурява за общо заболяване и майчинство, то няма право на парично обезщетение за бременност и раждане по болничните листове до 135 календарни дни (времето на отпуск, разрешен с актове на здравните органи). След 135-я ден то има право на парично обезщетение за бременност и раждане, което се изплаща:
а/ в пълен размер, ако включването в осигуряване за общо заболяване и майчинство, като самоосигуряващо се лице, е започнало след настъпването на риска бременност и раждането (т.е. след 45-я ден преди раждане);
б/ в съответната пропорционална част по чл. 16, ал. 4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) само за трудовото правоотношение, ако включването в осигуряването за общо заболяване и майчинство като самоосигуряващо се лице е преди настъпването на риска бременност и раждане.
4. През времето, през което лицето ползва отпуск за отглеждане на малко дете по  чл. 164 от КТ по трудовото правоотношение, то ще има право на парично обезщетение за отглеждането му в пълен размер по чл. 53 от КСО, независимо че упражнява трудова дейност и се осигурява за общо заболяване и майчинство като самоосигуряващо се лице.
Ако не са избрали да се облагат като ЕТ по чл.28 ЗДДФЛ , а са на НПР не подават ГОД .
 :good: А данъка го подавам вече когато изплатя заплатите?

Да  :good:
След като към 31.12.2013г, няма персонал не следва да подавате нищо към ИТ .
Съгласно чл.37б, ал.3 НРВПО, в графика за ползване на платения годишен отпуск може да не се включват работници и служители, които са наети за изпълнение на сезонни работи и дейности.

Следва да бъде включен в графика за отпуск.
А на какво основание получава това месечно възнаграждение над максималния осигурителен доход ?
За да не отварям нова тема искам да питам нещо, свързано с подаване на ГФО към статистиката. За пръв път ще подавам по ел. път и не съм наясно какво става. Като дам приключил на отчета, след колко време дават номерче?

В електронната система на НСИ , след натискане на приключване , номерът се генерира веднага , а в НАП за около 10-на минути също пристига.
Вижте дали попадате в определението посочено в самата справка

Под статистическа единица от вид „Група предприятия” се разбира група от две и повече юридически лица (предприятия), свързани помежду си с
правни (юридически) и/или финансови връзки, контролирани от т.н. „Глава на групата или предприятие-майка”. Предприятието-майка е местно или
чуждестранно юридическо лице, което не е контролирано директно или индиректно от друго юридическо лице. Групата предприятия се състои от
Предприятие-майка и филиали (дъщерни компании).
Като влязох в програмата за Д73, видях че на-Данни за платеца има опция за чекване на корекция.
Да , трябва да я маркирате  :good:
Трябва да се попълни ЕГН , ЛНЧ, Служебен номер от НАП или ЕИК . Ако лицето има едно от тези , то декларирайте го в справката , ако няма не виждам как ще Ви позволи да създадете запис.
Мен пък най ми харесва  когато си публикуват в ТР отчета за статистиката :)
716
.
Може ли да ми кажете дали с годишната декларация по чл. 92 в НАП се носи и Доклада към годишния финансов отчет или него го носим само в Агенция по вписванията? Благодаря предварително!

Ако подавате ГДД в НАП на място носите и Годишния отчет за дейността за НСИ .
а самата счетоводна контировка как трябва да се запише.

Вноска от собственика - Дт 501 или 503 / Кт 493
Дт 123/ Кт 452 с данъка по ГДД .
Здравейте, искам да попитам при подаване на съкратен отчет в НСИ, остават ли предупрежденията, че е нарушено някое правило, заради неподаването на ОСК и ОПП?

Да , ако приложите облекчената форма на финансова отчетност и не попълните СК и ОПП седи като предупреждение , което не бива да Ви притеснява. Но ако имате активи следва да попълните справката за дълготрайните активи , в противен случай няма да Ви позволи да приключите отчета.