ДЗЛ продава стока и отдава под наем имот на свързано лице. В коя колона се попълват сумитеот сделките-2.1 "ДЗЛ е получател" или 2.2 "ДЗЛ е предоставящ".

След като ДЗЛ продава и отдава под наем , то значи в колона 2.2 "ДЗЛ е предоставящ".
Да до 31.03.2014 година е срока.
Няма ли такси по регистрация на фирмата?

и аз това се питам , такса за регистрация , за откриване на набирателна сметка ?
Тоест април месец ще си подам Декл. 6 за данъка. Добре, но как да събера целия данък, за всички месеци? Ръчно ли да го напиша? Питам, защото начислените заплати до януари са ми в Микроинвест ТРЗ и ЛС, а за февруари ми е в Микроинвест ТРЗ и ЛС Про.  А самата програма ме пита за кой месец да ми извади данъка... Ако мога да напиша ръчно сумите от данъците за всички месеци, идеално. Подавам през април с мартенска дата и избирам период от март до март 2014 в НАП, нали?

Можете да  напишете ръчно данъка за всички месеци от меню Редакции - редакция на Декларация 6 мисля , че беше в ТРЗ Про.
След като сте изплатили заплатите и удържали данъка за тези заплати на 19.03.2014г. подавате Д6 с код 8 от 01 до 25.04 , като посочвате в т.9  03.2014г. , а в т.18  - 31.03.2014г.
Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Финансовите отчети (междинни, годишни и консолидирани) се съставят от съставители на финансови отчети.
(2) Съставител на финансови отчети може да бъде физическо лице или специализирано счетоводно предприятие, когато отговаря на изискванията на този закон.
(3) Финансовият отчет на предприятие се подписва от:
1. физическите лица, които управляват и представляват предприятието, и
2. физическото лице, което:
а) е съставило финансовия отчет - в случаите, когато финансовият отчет е съставен пряко от физическо лице, или
б) управлява и представлява предприятието, което е съставител на финансовия отчет - в случаите, когато финансовият отчет е съставен от специализирано счетоводно предприятие.

(4) Във финансовия отчет се посочват/поставят и:
1. името и фамилията на лицата по ал. 3;
2. печатът на предприятието;
3. печатът на специализираното счетоводно предприятие.

(5) В случаите, когато финансовият отчет се съставя пряко от физическо лице, то трябва да бъде в трудовоправно, служебно или облигационно правоотношение със съответното предприятие.
(6) Лицата по ал. 3, т. 2 трябва да отговарят на изискванията на чл. 35.
След като получателя по фактурата е българска фирма и дестинацията е трета страна то ставката е 0%  чл. 21 ал.2 и чл.30 чл.1  ЗДДС
(6) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ деня, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния му ден.

(8) Последният ден на срока продължава до края на двадесет и четвъртия час, но ако трябва лично да се извърши или представи нещо пред органа по приходите или публичния изпълнител, срокът изтича в момента на приключване на работното време.

т.е до 24:00 часа на 25-ти
За всички е ясно, че това са случаите, в които собствениците са взели печалбата в себе си, но не е документирано, защото трябва да се плати данък дивидент. И на практика парите ги няма в касата, а се водят големи наличности.
ЕТ плащат 15% данък, а ЮЛ-10% корпоративен+5%дивидент/отложен във времето данък, в зависимост от решението на общото събрание/.
Така , че си е напълно нормално да разпределите дивидент и да си платите данъка, хем и собственикът ще има произход на парите си,които харчи за лични нужди.

 :good: Казано точно и ясно и истината е точно това - парите в джоба на шефа , пък ти се оправяй после с голямите наличности.
Приложение № 3

към чл. 31, ал. 1 - 27 евро при единична езда и 21 евро при двойна езда, включително квартирни пари. До двойния размер няма осигуровки и данък.
Аз ги слагам в Други задължения
и аз в други задължения  :)
Ето хубава разработка по въпроса  http://www.tita.bg/page/366

Обърнете внимание на този текст :

В конкретната ситуация трябва да се приложи редът, указан в чл. 126, ал. 3, т. 1 от ЗДДС. Според тази законова разпоредба, когато са налице грешки в декларирането, изразяващи се в неотразени документи в дневниците за покупки и/или продажби, които грешки са установени след изтичането на срока за подаване на справката-декларация, същите се поправят, като лицето извърши необходимите корекции в данъчния период, през който грешката е установена, и включи неотразения документ в съответния отчетен регистър за същия данъчен период. В случая това означава неотразеният отчет за извършените продажби в дневника за продажбите за ноември 2011 г. да бъде включен в този дневник за януари 2012 г., когато грешката е установена. Така сумата от 18.33 лв. начислен ДДС (и съответстващата му данъчна основа от 91.67 лв.) ще бъдат отразени и в подадена справка-декларация за ДДС, макар и с два данъчни периода закъснение (за което лицето ще дължи незначителни по размер лихви за забава). 

 При положение че не е налице неотразен отчет за извършените продажби по чл. 119 от ЗДДС в дневника за продажбите за ноември 2011 г., а по някаква причина въпросната сума от 110 лв. не е включена в такъв отчет, отново би следвало да се приложи редът по чл. 126, ал. 3, т. 1 от закона. И сумата да намери отражение в отчет за извършените продажби, съставян за януари 2012 г.

Аз имам същия случай за 2013г. Сега си проверих Д1 и открих, че в т.31 съм подавала 0 вместо 123 лв. Трябва ли да подавам корекции на Д1 за цялата 2013г.?

Би следвало да подадете коригиращи декларации 1 за месеците от 2013г. и в т.31 да посочите начисленият му личен труд . Все още можете да коригирате Декларация 1 за 2013г. по ел.път , срокът е до 30.04.2014г
Доходите от наем се декларират в Приложение № 4 към ГДД по ЗДДФЛ .
От указанията в ГДД - Справка за окончателния размер на осигурителния доход се прилага само ако деклараторът е самоосигуряващо се лице или се осигурява по реда на чл.40 ал.5 от ЗЗО и през 2013г. е придобил доходи, подлежащи на деклариране.

Ако лицето не е  СОЛ , работи си на ТД и има възнаграждения от сключени граждански договори , то не попълва таблиците за изравняване.
Не , при мен до 1ч се връщаше протокола за обработка .
Разходите за лихви в случая включват всички финансови разходи за лихви свързани с привлечен капитал, с изключение на:
- лихви по финансов лизинг и банков кредит (но не и ако страните по сделката са свързани лица, или лизингът/кредитът е гарантиран, обезпечен или отпуснат по нареждане на свързано лице);
- наказателни лихви за закъснели плащания и неустойки;
- лихви, непризнати за данъчни цели на друго основание в закона за корпоративното подоходно облагане;
- лихви и други разходи по заеми, които съгласно счетоводното законодателство са капитализирани като част от стойността на актив.
Понеже имам казус (ЕООД, собственик-СОЛ по майчинство) и си бистря следната част от отговор от НОИ:

Ако дейността по граждански договор е различна от дейността, за която сте регистрирана като самоосигуряващо се лице, върху доходите по гражданския договор не се дължат осигурителни вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” и извършването на такава дейност не е пречка за получаване на паричното обезщетение.

Скрит текст :

Мисля си, ако си СОЛ, какъв ГД можеш да имаш, който да не изисква да си изравняваш доходите?
Как разделяш СОЛ, регистраран като собственик на ЕООД от същото това лице, което продължава да е СОЛ и извършва услуга по ГД?
В смисъл, дори да приемем че дейността е различна от тази, за която си се регистрарал (упражняване на личен труд в дружеството), продължаваш да си СОЛ, подписваш декларация, не ти се удържа данък и осигуровки и накрая си попълваш Т1 и Т2...
Моля малко за помощ, който има време и желание :)

Да от мен :)
След като вече няма да има никакво участие в тази фирма , тъй като се продава на трето лице , според мен да , трябва да подаде декларация за прекратяване .