1. В ОПР се посочва изменението на продукцията и НП .
Изменението на  запасите от продукция и незавършено производство ще намерите като съпоставите салдата на сметки 303 и 611 към 31.12 .2013 със салдата на тези сметки към 01.01.2013 .

Браво ,  излагането на проблема с опита за лицензиране Ви беше чудесно :)
 Доставка на услуги от посредници

Тяхното местоизпълнение е регламентирано с изменения чл. 24 от ЗДДС. Според него мястото на изпълнение при доставка на услуга, оказвана от посредник, действащ от името и за сметка на друго лице, предоставена на данъчно незадължено лице, е мястото, където е основната доставка, във връзка с която е оказано посредничеството.

Така излиза, че според чл. 24 от ЗДДС, когато се оказват посреднически услуги на данъчно незадължено лице, мястото на изпъление на доставката ще е (както и досега) мястото, където се осъществява основната доставка в съответствие с правилата на ЗДДС, уредени с чл. 17 – 24 от този закон. А при получател - данъчно задължено лице, местоизпълнението на посредническата услуга ще е в мястото на неговото установяване. И това е така, независимо дали установяването е в държава членка или в трета страна.  


И от ЗДДС :

Място на изпълнение на посреднически услуги (Загл. изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, оказвана от посредник, действащ от името и за сметка на друго лице, предоставена на данъчно незадължено лице, е мястото, където е основната доставка, във връзка с която е оказано посредничеството.

Вие укажвате услуга на ДЗЛ значи прилагате чл.21 ал.2 и издавате фактура без да начислявате ДДС.
Мисля си, че всякакви такива случай, които срещнах описани по темата няма да са толкова интересни за НАП, ще са интересни най-вече вноските на лични средства. Ако е взето решение през 2012г да се направят вноски през 2013г и такива са направени през 2013г, ще трябва ли да се декларират, след като според указанието не се гледат паричните потоци   

Аз мисля , че щом като решението е взето през 2012г. т.е тогава е настъпила сделката между дружеството и съдружника не следва да се декларират в приложение 4 , през 2013г. е имало само паричен поток произлизащ от тази сделка, която е сключена предходната година  - предоставянето на гласуваните парични средства. Поне аз така разсъждавам :)
Благодаря за информацията.  :smile1: Интересно ми е, че излизат надвнесени задължения, които не са реални такива....няма нужда да ги "насочвам" нанякъде, та се замислих какво ще стане .  :smile1:

 :good: нерални , на една фирма са се появили незнайно от къде надвнесени 900 лв и с тях се е погасила част от КД за 2013г.  :lol: , направо съм в шах
Изменението на  запасите от продукция и незавършено производство ще намерите като съпоставите салдата на сметки 303 и 611 към 31.12 .2013 със салдата на тези сметки към 01.01.2013 , като трябва да имате предвид и записаното в СС1 :


СС1

21.3. При изчисляване на изменението (увеличението или намалението) на запасите от продукция и незавършено производство не се вземат под внимание:
а) балансовата стойност на бракуваната и липсващата продукция и незавършеното производство, отчетена за сметка на предприятието;
б) балансовата стойност на установената в излишък продукция и незавършено производство;
в) намаляването и последващото увеличаване на стойността на продукцията и незавършеното производство в резултат на последващи оценки.

(4) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е:
4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) мястото, където фактически се извършва услугата, предоставена на данъчно незадължено лице, при:
а) услуги и съпътстващите ги услуги, свързани с културни, артистични, спортни, научни, образователни, развлекателни или подобни мероприятия (включително панаири и изложби), включително дейността по организирането им;
б) услуги, свързани с транспортна обработка на стоки;

vish , нали казвате , че клиента  Ви е регистриран по ДДС  в Гърция , следователно е ДЗЛ и според мен не следва да начислявате ддс.
услугата е монтажна дейност и е на територията на България, нямаме доставка на територията на ЕС, само контрагента е данъчно задължено лице в Германия

Тази монтажна дейност с недвижим имот ли е свързана , ако да то найстина мястото на изпълнение е на територията на страната съгласно чл. 21 ал.4 т.1 ЗДДС и следва да начислите 20% ДДС . Ако услугата не е свързана с недвижим имот , то попадате в чл.21 ал.2 и не следва да начислявате ДДС .
Здравейте. Имам следният проблем с НСИ:
при попълване на КИД в отчетите на НСИ не ми приема въведения КИД на основание, че КИД се различава с въведения от предходната година или се различава от обявения в търговският регистър. Но фирмата е регистрирана 2013, и в АВ не е вписън КИД ??? аз ли бъркам нещо?? :(

И при мен излиза това съобщение при новорегистрираните фирми през 2013г.
Регистрира ли се ДУК в АВ и изобщо регистрира ли се някъде, съотвтно как се прекратява, осигуротелния стаж по него не се нанася в осигурителната книжка, а се признава само с подадената Д1, правилно ли е?
Може ли някой да ми даде празна бланка за ДУК между ЕООД и неговия управител.

Не се регистрира никъде ДУК , с данните по Декларация 1 се признава стажа по ДУК след 2009 г., прекратява се с анекс между двете страни , в нета има доста планки за примерен ДУК.
За вноските от собствениците по чл. 134 ТЗ според мен се гледа годината на вземане на решението от Общото събрание, ако решението е с дата 06.2012г. , а през 2013г парите са възстановени на собственика , според мен нищо не се декларира в Приложение № 4 . Ако през 2013г. имате решение на внасяне на средства , тогава подлежи да деклариране , така мисля аз .
В сп. „Актив”, бр. 3/2013 г. Гошо Мушкаров – д-р по икономика, отговаря на въпроса има ли право на промяна на заплатата си служителка в отпуск по майчинство, ако през това време са увеличени заплатите на нейни колежки.
Докато служителката ползва отпуск по майчинство, вместо работна заплата тя получава обезщетение от ДОО, чийто размер е определен според размера на брутното трудово възнаграждение преди началото на отпуска.
В Кодекса на труда не е предвидено задължение на работодателя да коригира заплатата на работничката или служителката след завръщането й от отпуск по майчинство. Съгласно чл. 13, ал. 3 от Закона за защита от дискриминация, когато майката се върне на работа поради изтичане на отпуска поради майчинство или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга равностойна на нея и да се възползва от всяко подобряване на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск.
От друга страна, съгласно чл. 14, ал. 4 от ЗЗД при индексиране на заплатите на работниците и служителите, трудовото възнаграждение на лицето, ползвало отпуск по майчинство, се индексира със съответния на останалите работници и служители процент.
От посочената правна уредба се вижда, че работодателят е длъжен да индексира заплатата на майката след завръщането й от отпуск, а не по времето на ползването му.
Разбира се, няма пречка страните и през време на отпуск по майчинство да подпишат допълнително споразумение за индексиране на работната заплата, което ще влезе в сила с връщането на майката на работа.
Здравейте К и К !
Имам новооткрита фирма ООД, като собствениците и управителите/ заедно и поотделно/ са гръцки граждани.Въпросите са следните:
1.Мога ли да подам искания за служебни номера от НАП,какви документи трябват и всеки от управителите поотделно ли трябва да ме упълномощи с конкретно пълномощно;
2.След като получим сл.номера, тогава ли подавам декларация за започване на дейност и СОЛ;
3.Какви осигуровки дължат собствениците, при положение, че се осигуряват в Гърция?
4.как доказват осигуровките си в Гърция и зачитаме ли ги ?
Ще Ви бъда благодарна за оказаната помощ !

1.За всяко лице отделно пълномощно /нотариално заверено/ копие на паспорта, искане за издаване на ЛНЧ номер
2. Да , след като получите ЛНЧ номера , попълвате Декларация Окд-5 за всеки поотделно , като вписвате и вече издадения ЛНЧ номер.
3.Ако се осигуряват в Гърция и имат документ , с който подазват това , не подлежат на осигуряване в България.
4.Документа е подобие на нашия А1 .
Лицето има повече от 6 м. осиг . стаж през м.02/2014 от 24.02. до 01.03 е в болнични. Заплатата по трудов договор е 340 лв. МРЗ , а МОД е 420 лв., не му се начислява клас, 3 дни за сметка на работодател се изчисляват 340/20 * 3 дни по 70% или 35.70 лв. Правилно ли е? Осигуровките са на МОД и няма данък.

Да , правилно е - 340/20 х 3дни х 70% , осигуровките са на МОД и няма данък
Документи за физически лица се подават по електронен път единствено и само ако електронния подпис е на негово име - като упълномощено лице не става.

Става , просто трябва лицето да упълномощи фирмата да подава с нейния ел.подпис , документи който се подават по ЕГН/ пример годиена Декларация 6 на СОЛ , ГДД по чл.50 ЗДДФЛ на ЕТ, ЗП , свободна професия/
Моля за помощ. Попълвам Таблица 1 и 2, ред 13/ колона 7/ минус ред 13/колона 6/ се получава минус  "-2400" лева. Следва ли да посо тази отрицателна
 сума - 2400 лева в т.1 под таблиците или да не пиша нищо?

 Да , следва да посочите -2400 в т.1 към Таблица 1 и Таблица 2 , ако попълвате декларацията онлайн то автоматично се попълва отрицателната величина в т.1 .

От указанието за попълване на Таблиците :

8. Годишният осигурителен доход, върху който се довнасят осигурителни вноски, се изчислява като разлика от сумите от ред 13 на колона 7 и ред 13 на колона 6 и се попълва в т. 1 под Таблица 1. Когато разликата е положителна, върху нея се довнасят осигурителни вноски, а ако е отрицателна - надвнесените осигурителни вноски се прихващат и/или възстановяват по реда на ДОПК, освен когато осигурителният доход по колони от 5.1 до 5.5 е по-малък от минималния осигурителен доход по КСО. Осигурителна вноска не се довнася в случай, че сумите на ред 13 в колони 6 и 7 са равни.
6 месеца подавах всеки месец документите и всеки месец отказ , но няма как . Щом отпадна основанието за отказ/ съдружника излезе от фирмата/ я регистрираха веднага .
За коя програма става въпрос ?