Здравейте!
Как следва да подадем Д1 за работник който е преназначен в средата на месеца, на друга длъжност с по висок МОД ?

Две декларации и от мен .
Не , не следва да съставяте протокол по чл.117 ЗДДС.

1.Това не е ВОП, за да е ВОП следва доставчика също да е регистрирано по ЗДДС лице в държава-членка. От това се разбира и че не следва да си самоначислявате ДДС. Покупката не се отразява в дневник покупки , само завеждате МПС-то  като актив във фирмата Ви и начислявате  амортизация.

2. Имате право на ДДС кредит за горивото и другите разходи по превозното средство, след като ще се употребява за дейността Ви и не отговаря на определението за "лек автомобил" съгласно ЗДДС.
На една фирма в справката за извършените плащания и стоят като остатък всички пари , който е внесла за м.11 и м.12 за покриване на задълженията си , а в  справката за задълженията ги няма  т.е са покрити.
Няма какво да чакате , сроковете си седят, решението на съда още не е обнародвано в държавен вестник.
Покупна фактура за стоко от 10.01.2014г с ДДС

Дата да документ - 10.01.2014

Дата на осчетоводяване - 10.01.2014.

Месец за експорт - ддс може да се ползва 12 месеца напред във времето за закон. Ако искате да го изпозлвате в м,01.2014г. задавате на месец за едкпорт 01.2014г. Ако искате да позлзвате ДДС кредита да речем през к.05.2014г. задавате Месец за експорт - 05.2014г.
СОЛ и заплати на мен мина . Ето сега дойде :)

са обработени, както следва:
Брой подадени Декларации обр.1:2 Брой приети Декларации обр.1:2 Брой отхвърлени Декларации обр.1:0
Брой подадени Декларации обр.6:1 Брой приети Декларации обр.6:1 Брой отхвърлени Декларации обр.6:0
Не пипайте отметката ! Трябва да има данък , аз от недоглеждане без да искам съм я чекнала и се върна протокол , че Д1 фигурират ЗОВ , а в Д6 само данък и не е изпълнено условието за равенство :D
платен отпуск - начислява ли се сума за % просл.време?

не , процента се начислява на отработени дни, а за базата Далила Ви е отговорила .
Аз подадох Д1 и Д6 на работниците и с тях и на СОЛ , върна ми се протокол , че са приети ,  код 12 не влиза в равнението . Полина вижте нещо с програмата дали нямате проблем.
Личният труд на СОЛ може да бъде както възмезден , така и безвъзмезден. Вие сте избрали втория вариант и осигуровката е само ЗОВ .
Обадете се на Микроинвест да ги питате/  ако може да се свържете/
А парите внесени по чл.134 от ТЗ за покриване на загуби и временни затруднения - по коя сметка се осчетоводяват - пак Микроинвест Делта Про ми дава грешка - използвала съм 102 и ми ги отнася в ОСК като изменения за сметка на собственика и пише, че общите резерви по баланс не се равняват със същите по ОСК. Пробвах със 119 - Други резерви - пак същото ми пише ? Може ли някой да помогне?
Сметка 493 - Разчети със собственици.
Следователно, ако 2013 г. не е изплащано възнаграждение, а са плащани само осигуровки, тогава във фирмата не се признават за разход тези осигуровки, нали така?

Тогава не следва да се издава и Служебна бележка с платените осигуровки и не се подава декл. по чл. 50, нали?



Да , така е .
ДУК на собственик  на ЕООД попада ли в тома приложение ?

Да попадат , код 2 , колона  2.1
Чл. 97а. (1) Доставките на стоки и/или услуги, описани в приложение № 2 от закона, се посочват в колона 8а „Доставка по чл. 163а от ЗДДС“ на отчетните регистри по чл. 124 от закона със:

а) код „01“ за доставки на стоки и/или услуги по част І на приложение № 2 от закона;

б) код „02“ за доставки на стоки по част ІІ на приложение № 2 от закона.

(2) Регистрирано лице, което извършва доставка по ал. 1, посочва в издадената фактура и известията към нея като основание за неначисляване на данъка „обратно начисляване по чл. 163а, ал. 2 ЗДДС“. (3) Лицето по ал. 2 отразява издадените фактури и известията към тях в дневника за продажби, като не попълва колони 10 и 12, когато получателят по доставката е регистрирано лице.
(4) Регистрираното лице, което е получател по доставките по ал. 1, отразява издадените протоколи по чл. 117 или чл. 163б, ал. 1, т. 2 от закона, като задължително посочва:

а) данъчната основа в колони 9 и 14, съответно данъка в колони 10 и 15 на дневник за продажбите;

б) данъчната основа в колони 9, 10 или 12 и начисления данък в колони 11 или 13 на дневника за покупките.

(5) Регистрираното лице, получател по доставките по ал. 1, отразява получената фактура и известия към нея в дневника за покупките, като попълва само данните в колони от 1 до 8а на дневника за покупките.“
При изплащане на наем на СОЛ фирмата платец на наема има задължение да удържа авансов данък наем , нищо че лицето е СОЛ и представило декларация.
Възнаграждение за личен труд за м.декември  2013г.  изплатено м. януари 2014г.
как ще се отрази
ако го приравняваме към граждански договор - си завишаваме финансовия резултат.
ако  го приравняваме към трудов   на разход без завишение.




Ако личния труд за м.12.2013г. е изплатен през 2014г. , увеличавате данъчния финансов резултат по смисъла на чл.42 ЗКПО с неизплатената сума .
Вие казвате , че трябва да се прави разлика между ФЛ и ЮЛ и че това , че управители на тези две фирми са баща и дъщеря не от значение , защото сделката е между две ЮЛ .

Ето решение на съда по дело , в което се търси отговор на въпроса майката и сина й собственик на ЕООД  дали са свързани лица :

Скрит текст :

http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2012/07-2012/0361d811/74052112.htm