В съобщението на сайта на НАП пише "Служебните бележки, които са издадени по старите образци (действали през 2013 г.)  няма необходимост да бъдат преиздавани."

Но ако Ви поискат обобщена бележка (може да не си пазят издадените през годината или с цел по-лесно да си попълнят декларацията заради разпределението по тримесечия), ще им издадете.

Масово искат обобщена :)
Здравейте, в момента съм в платено майчинство, втора година от раждането на детето. Предстои ми раждане на второ дете, като терминът се пада преди датата на изтичане на майчинството за първото. Въпросът ми е как ще се изчислява майчинството ми в този случай? Благодаря!

След като излезете в отпуск за бременност и разждане за вторито Ви дете , ще получавате
50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете за първото Ви дете
http://alfaconsult.blogspot.com/2013/07/blog-post_26.html
http://www.tita.bg/page/376

Aз лично на всеки един издавам служебна бележка.
Според мен трябва да я издадем най-късно до 31.01 , а ако лицето пойска по-рано пак сме длъжни да издадем. На там ме навежка , че до 31 януари на следващата данъчна година трябва да изчислим годишната данъчна основа ...
Ама гледам са оставили текста "облагаем" , не падат по гръб значи ...
906
Бюджет » Re: ДИВИДЕНТ
22.01.2014, 12:09
Здравейте,
По отношение на данъчното облагане на чужденец, на който е разрешено постоянно пребивавене НАП има следното становище:

Следва да се има предвид, че статутът на местно лице на България по ЗДДФЛ се определя за цялата календарна (данъчна) година и не зависи от гражданството на лицето.

Местно физическо лице по смисъла на чл. 4 от ЗДДФЛ без оглед на гражданството е лице, което отговаря поне на един от следните критерии:

1. има постоянен адрес в България. Това е постоянният адрес на лицето по смисъла на Закона за гражданската регистрация (чл. 93 от ЗГР), който е вписан в българските документи за самоличност. Съгласно § 1, т. 3 от Закона за българските документи за самоличност "постоянен адрес" е адресът в населеното място на територията на Р България, където гражданинът е вписан в регистъра на населението. Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът му на жизнени интереси не се намира в страната;

2. пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период. Лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърля 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната. Не се смята за пребиваване в България периодът на престой единствено с цел обучение или медицинско лечение;

3. изпратено е в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство; или

4. центърът на жизнени интереси на лицето се намира в България. Центърът на жизнени интереси е в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. Това е допълнителен критерий, при който се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което собствеността се управлява, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност.

Предвидените в закона условия се прилагат алтернативно, което означава, че наличието дори на само едно от тях е достатъчно лицето да се счита за местно.

ЗДДФЛ дефинира чуждестранните физически лица по метода на изключването. Съгласно чл. 5 от ЗДДФЛ чуждестранни физически лица са лицата, които не са местни лица по смисъла на чл. 4 от същия закон.


По тези критерии във Вашия случай лицето се счита за местно.

Как да разпределите дивидента?

1. Трябва да има решение на собственика на ЕООД за разпределяне на дивидент.

2. Дивидентът сеоблага с окончателен данък върху брутната сума:
Скрит текст :
3. Ставката на данъка е 5% (чл. 46, ал. 3 от ЗДДФЛ)

4. Окончателният данък от 5 % се удържа и внася от местното юридическо лице - платец на дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е взето решението за разпределяне на дивидент (чл. 65, ал. 2 ЗДДФЛ).

5. Като данъчно за дължено лице, юридическото лице - платец на дохода подава декларация по чл. 55 в срока по т. 4 (чл. 56).

6. ЗДДФЛ не поставя изискване изплащането на дивидентите да се документира със специален документ нито от получателя, нито от платеца на дохода.

7. Доходите от дивиденти се включват в Справката по чл. 73 ЗДДФЛ за данъчната година, през която е взето решението за разпределяне на дивидента (чл. 73, ал. 2 ЗДДФЛ)

8. Самият получател на дивидентите не ги декларира в годишната си данъчна декларация (чл. 52, ал. 1, т. 4 ЗДДФЛ).




Е на това се казва отговор  :bow:
имам следния въпрос: фирма от България, регистрирана по ДДС, която не е дилър закупува от физическо лице от ЕС / което не  е от България/ лек автомобил втора употреба. Налице е договор. Фирмата в България дължи ли ДДС за автомобила?
Ако да, с протокол ли го начислява?
Благодаря на всички отзовали се

Не , не дължите ДДС , това не е ВОП . Заприходете си актива в счетоводството. В дневниците по ДДС не се включва нищо.
Издавате на СОЛ-а Служебна бележка за придобития доход, попълвате Таблица 1 и 2 към ГДД , попълвате Приложение 1, част 1, код 09
Здравейте,

Да попитам - ЕООД има само управител, който получава доходи от личен труд/няма назначен персонал/. Реално преди му подавах обр. 1 и обр.6/само с данъка/ в един и същ месец. А сега през 01.2014г. му е изплатено възнаграждението за м.12 и ще трябва да подам първо/през 01.2014/ само обр.1, т.е няма да подавам обр.6. А през февруари ще подам обр.6 с данъка, удържан за възнаграждението за Декември 2013г?

Благодаря предварително.

Да , така е , и не забравяйте , че попадате в чл.42 ЗКПО и трябва да увеличите ФР с неизплатения към 31.12 личен трид за м.12.2013г.
 :hmmm: а в сайта на НОИ в процедурите още се посочва
Здравейте,

важи ли засичането и равненето до стотинка в Д1 и Д6 за платени заплати за месец декември на 21.01.2014 год.?

Не , защото за този период Д1 и Д6 се подават отделно , едновременното подаване е от 01.01.2014г.
Цитатът за 5-те дни срок може би сте го сложили, защото не е актуален от 01.01.2013г.

И защо да не е актуален ?
Да, всички лични трудове трябва да са изплатени към 31.12 иначе в увеличение на ФР :)
Да , най-икономично от гледна точка на осигуровки е СОЛ , без възнаграждение за управленските си функции :)
Ако правилно съм разбрала, тези 33,60 лв. здравни са авансовите 8% върху минималния осигурителен доход. А в края на годината ще направи изравняване ако има по-високи доходи. Освен това нали имаше някаква особеност за осигуряването дали е само управител или упражнява и личен труд?

Да , ако се осигурява като управител и същевременно работи и по икономическата дейност на фирмата , то ще трябва да се осигурява и на двете основания - и по ДУК и като СОЛ .
От 1 януари 2014 г. майчинските ще се изчисляват от  осигурителния доход през последните 18 месеца преди раждането.
Ако на основния ТД сте на 8ч , то на допълнителния трябва да сте на 4ч , за да не се нарушава междудневната почивка от 12 часа.
Към точка 2 - ако се самоосигурявате на 420 лева и не получавате възнаграждение за положен личен труд във фирмата  няма да правите изравняване на осигурителния доход и да довнасяте осигуровки / няма да се налага и да подавате декларация по ЗДДФЛ/ , друг вариянт е да получавате възнаграждение за личен труд в размера на месечните Ви осигуровки - така пак няма да довнасяте осигуровки , но ще следва да се подаде декларация по ЗДДФЛ с попълнени Таблици 1 и 2 .
Аз не виждам никакъв смисъл от това чрез ново Указание от НАП сега да ни убеждават, че за целите на Служебната бележка думата "облагаем" всъщност означавала "придобит", като от ЗДДФЛ - законът, който регламентира въпросната служебна бележка е ясно, че за случаите, за които въобще се издава тази служебна бележка няма как придобит доход да е равен на облагаем доход, като има НПР.

В чл. 29, ал. 1 и чл. 31, ал. 1 изрично е определено какво е облагаем доход при точно тези дейности, за които се издава тази служебна бележка. "Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността" и "Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи".

Защо просто не сменят една дума в бланката на служебната бележа, а именно вместо "облагаем" да стане на "придобит" и всички да си отдъхнем? Иначе изпадаме в супер непрофесионално състояние, в бланката с думи прости да пише едно, но ние да попълваме друго, и ако попита някои "Защо, като в ЗДДФЛ облагем доход е придобития доход минус НПР, вие тука ми попълвате придобит, а пише облагаем?", то ние всеки път да трябва да реферираме към някакво Указание на НАП.

Сгрешили - сгрешили, просто подменят бланката, утвърждават нов образец и готово. Както и да е. Ще попълваме каквото напишат в новото указание, колкото и нелепо да е то.

А СИС 2014 все още няма на сайта на НАП. Хората звънят в офиса и питат защо не е актуализирана СИС за 2014 на сайта КиК Инфо и на всеки поотделно обясняваме, че НАП още не са излезни с бланка. Те ни викат: ама ние имаме да плащаме на лица, какво да правим? Не ми се иска аз да пипна бланката от 2013 и да я адаптирам за 2014, защото утре НАП ще излязат с коренно различна бланка и издадените какво ще ги правим ... лудница.

 :thumbup:
Поведението на НАП в момента е крайно неадекватно.