Здравейте, колеги, моля за помощ.
ЕТе  регистрирано в търговския регистър. Сега поглеждам че за 2010 има отказ на публикувания ГФО, няма подаден нов и също няма публикуван отчет за 2011г.
Може ли сега с публикуване на отчета за 2012 да подам и за 2010 и 2011. Има ли идея някой какви са санкциите и как да постъпя.
Благодаря предварително за помощта :)
Ние имахме покупка на движим имот от физическо лице, от инф.център на НАП казаха да се декларира с код 12, с брутна сума. Така че според мен го декларирайте
ако лице е свободна професия и е самоосигуряващо се, което подлежи на авансово облагане, следва ли да подаде декларация по чл.55 ал.1 за дължимия авансов данък. Аз мисля че да, защото всичко което постъпва в нап вече е обвързано с декларация :)
Благодаря, просто и тази допълнителна декл по чл.55 където вече се подава доблира в някаква част тази по чл.73 и затова има и объркване за данните през 2012г.
Здравей те, може ли да дадете мнение за обевяване на гражданските договори в декл. по чл 73 и удържания данък през 2012г. Става въпрос за доход изплатен по граждански договор 2012, данък е внесен 2013 и подаден в декл. по чл.55 ал.1. Как трябва да се посочи в декларацията по чл.73 - само изплатен доход или изплатен доход и удържан данък?
Здравей те
някой имал ли е проверка от кзп? Ние имаме магазин за облекло, след проверка искат да ни напишат акт че има стоки в намаление, но старата цена не е задраскана, а това било голямо нарушение по техния закон.
Моля ако някой е имал сблъсък с тях да сподели какво възражение е подал и как минава акта
Благодаря и лека работа!
Благодаря за изчерпателния отговор, много ми помагате :) успешен ден!
Здравей те, имам въпрос относно лице, което е пенсионер по болест с право на работа и активно работи по трудов договор и е самоосигуряващо се лице. Трябва ли в Справката за окончателния размер на осиг. доход за 2012 в колона 3 да включа и получаваната от него пенсия?
Ще се радвам ако се включите по темата.
Да, благодаря.
Всъщност аз ги подадох вече, точно така както сте описали.
Лек и успешен ден на всички.
Въпроса ми беше свързан с това, че в становището на НАП 20-00-12/11.01.2013 в пример 2 на т.3, пише:
"Пример:2 Възнагражденията за месец януари 2013 г. на лица, осигурени по чл.4 ал.1 или ал.2 от КСО са начислени на 26 февруари и изплатени на 27 февруари 2013г. Срокът за подаване на декл. обр. №1 от задълженото лице за месец януари е до 25 февруари 2013. В този случай декларациите се подават с определения по закон минимален месечен осигурителен доход, като не се подават данни за начислен данък по чл.42 от ЗДДФЛ.
Във връзка с начислените и изплатени възнаграждения след 25-о число на месеца следващ месеца, за който се отнасят данните в срок до края на месец февруари задълженото лице подава декларации с код корекция. В коригиращите декларации образец №1 се посочват данните за начисления данък по чл. 42 от ЗДДФЛ и при необходимост коригирания осигурителен доход."
Коментирайки с програмистите на програмата те отговарят, че се касае само до декл. обр.№6 и да си подам обр. №1 както досега. В случая програмата на НАП не ми дава отхвърлени файлове,а и те са правилно създадени с пълни данни.Но в декл. обр.1 никъде не се разбира, че възнагражденията са само начислени, а не и изплатени и може би това е някакъв начин от НАП отново на обвързване на данни и информация и ред грешки от наша страна,защото непрекъснато трябва да има редовни и коригиращи данни
Здравейте, имам един въпрос във връзка с указанието на НАП от 11.01.2013 за декл. обр. 1. Аз работя с ТРЗ на микроинвест и тъй като на 25.02 трябва да подам декл. обр.1 при начислени заплати за м.01/2013 незнам как да ги направя така, че да не се показва реда с начисления месечен данък? Ако може някой да помогне много ще съм благодарна.
Успешна работа!