Зависи какво имате предвид под "смяна на осигуряването". Ако иска да прамени от осигуряване с ОЗМ в осигуряване без ОЗМ или обратно - да, ще трябва да изчака януари 2024. Ако иска да се възползва от възможността да не се осигурява за пенсия - не, не е нужно да чака.
Благодаря! Въпросът ми беше свързан със спиране на осигуряването за пенсия след като се пенсионира.
Добре. Тогава да приемем, че не е  пенсионер и иска да си смени процента. Как е тогава положението?
Ако лицето се пенсионира след 01.02 може ли да се подаде декларация за смяна на осигуряването след това или трябва да се изчака януари месец 2024 година?
Пункт за изкупуване на отпадъци следва ли да начислява ДДС при продажбата на отпадъците на преработващи фирми?
Благодаря за отговора! Т.е завеждат се като финансови активи и след продажба се отчита финансов резултат?
Много четох, но не намерих нищо, което да ме ориентира на 100% и реших да попитам тук. Как се осчетоводява покупката и след време продажбата на държавни ценни книжа? Има ли разлика с другите ценни книги като акции, примерно?
Здравейте, повдигам въпрос, който може би много от нас си го задават. Как определяте цените на счетоводните услуги? Предстои да работя с фирма която няма голям документооборот, около 10ф-ри месечно. Но - ВОД, ВОП, Внос износ, аз издавам фактури продажби, извършвам банкови транзакции в лева и валута, консултации по телефона...Персонал за сега едно лице. Оборот около 1 млн лв за сега. Очаква се повече в бъдеще. Няма ДМА - за сега.Може ли някой да ме насочи за месечната такса
ЧМР-то е на името на Фирма А като вносител.Това ме притеснява. Ако беше на фирма В няма проблем.

Имам следния казус: Фирма  А организира внос на оборудване от Турция. Транспортът е организиран от турската фирма доставчик Турция до град в България. Оборудването се продава на Фирма В регистрирана по ЗДДС в България. Между двете български фирми има сключен договор за оборудването, но транспортът не е включен в стойността на оборудването. Той ще се фактурира допълнително, когато оборудването е доставено. Фактурата за транспорт и на името на фирма А и се включва в стойността за обмитяване на стоката при вноса и е с нулева ставка. Фирма А с каква ставка следва да префактурира транспорта на фирма В?
Съгласно СС 32 следва да отчетете като текущ финансов приход резултата от сделката.

Ако продавачът е регистриран по ЗДДС трябва продажбата, която е финансова услуга и е освободена, да се отрази като такава в дневника за продажбите.

Благодаря!
Това, което ме притеснява е, че продавачът е юридическо лице. Ако физическо лице е купил дялове и след това ги е продал де облага разликата между покупна и продажна цена, но в този случай как стоят нещата и как трябва да се осчетоводи тази сделка?
Фирма "А" е собственик на 10% от капитала на фирма "В". Цената на придобиване 10хил.лв.  При продажба на дела си на фирма "С" за 15 хил.лв. Как ще се осчетоводи продажбата във фирма "А"? Покупката е осчетоводена 222/503 - 10 хил.лв
На трудовия стаж няма да се отрази, защото 1 р.д. на 4 часа се зачита за 1 р.д. трудов стаж. Въпросът е за какво ма значение трудовия стаж - за самочувствие, за добавка за професионален опит...?
За пенсия е важен осигурителния стаж. Щом по ДУ се осигурява - вече си има "пълен" стаж.
Благодаря! За пенсия е важното.
Аз имам следния казус: Собственик на ЕООД се осигурява в дружеството по ДУК. Работи и на друго място на трудов договор на 8 часа. Иска да намали там работното време на 4 часа. Няма много трудов стаж. Ако намали работното време по трудов договор би ли чу се отразило това на трудовия стаж за пенсиониране след време? Ще продължава да се осигурява по ДУК паралелно.
Благодаря за бързия отговор!
Собственик на ЕООД се самоосигурява в дружеството като СОЛ, който полага личен труд. От няколко месеца не пуска никакви фактури за приходи и захранва сметката, за да си плати осигуровките. Как е редно да постъпя? Той няма доход, за да прави вноски от собственика и да захранва фирмената банкова сметка. Като няма приход реално не полага никакъв личен труд. Тези внесени осигуровки ще му се признаят ли при пенсиониране? Не е ли по-правилно да спря осигуряването като СОЛ за времето, в което не се реализират преходи? Въпросите са много, но съм сигурна, че и други имат подобни казуси.
Може ли лице да има сключен повече от един Договор за управление с няколко дружества?
а как по друг начин, ще се плати данък?
С годишната декларация
Ако е между две ФЛ наемодателят подава тримесечни Декл55 за І-во, ІІ-ро и ІІІ-то тримесечие и ГДД след края на годината.
Задължително ли се подава декларация по чл.55 на тримесечие, ако наемът е между две физически лица?
Никакви?
И аз така мислех, но реших да си сверя часовника:)
Тъй като тук получавам отговор на всякакви въпроси, реших да си задам и този:) При съвместно съжителство, когато двамата живеят в жилище , което е собственост на единия, при евентуална раздяла другия "член" има ли и какви права върху имота?