Собственик на няколко имота извършва довършителни дейности през 2021 година. За всеки имот ли има право на облекчение до 2000лв или общо за всички сумата не трябва да надвишава 2 хил.лв?
След покупката се очаква  икономическа изгода от имота, но проучването вече си е изиграло ролята.
Т.е да е текущ разход или НДМА?
Здравейте,
Отговарят ли описаните в договорите услуги на определението за ДНМА?:
"Нематериални активи - установими нефинансови ресурси, придобити и контролирани от предприятието, които:
а) нямат физическа субстанция, въпреки че:
- могат да се съдържат във физическа субстанция, или
- носителят им може да има физическа субстанция;
б) са със съществено значение при употребата им;
в) от използването им се очаква икономическа изгода."
Според мен отговарят на изискванията за ДНМА, защото в самото проучване са предоставени  Х бр имоти, от които клиентът би могъл да закупи.  След покупката се очаква икономическа изгода.
Здравейте,
Фирма е сключила два договора - за посреднически и конс.услуги. Предметът на договорите е консултация и посредничество във връзка с проучване на пазара на имоти с инвестиционна цел. Въпросът ми е платените разходи по тези договори да бъдат осчетоводени като външни услуги или е по-правилно на се заведат като нематериален дълготраен актив. Самите проучвания са предоставени.
Получаване и предоставяне на заем от физическо лице на друго физическо лице обявява ли се в ГДД по чл.50 на физическото лице и в кое приложение? Благодаря предварително!
На служител му предстои пенсиониране. Никога не съм се занимавала с това и имам въпроси. Самите документи ще ги подава фирма, която се занимава с пенсиониране. Аз какви документи трябва да изготвя? През част от времето, през което е работило лицето при нас е било на втори трудов договор, а през останалото време на основен. За периодът на втори трудов договор не трябва да го вписвам в трудова книжка или бъркам? УП-2 за двата периода отделно ли трябва да издам? УП-3 трябва ли? УП-1 аз ли изготвям или то отпадна? Кога трябва да прекратя трудовия му договор при нас и по кой член от КТ? Ще съм много благодарна, ако ми помогнете!
Може да пробвате през Системата за сигурно електронно връчване.
После пишете ако се получи.
Изпратих го с подписан имейл на съответния НАП.

И аз не виждам в менюто на електронните услуги да има такава опция.
Благодаря! Грешката не е в мен:)
Не съм се ровил обстойно в е-услугите на НАП, но не може ли по мейла на съответната ТД?
Това също е вариант
Здравейте, може ли да се подаде по електронен път Искане за прихващане и възстановяване по чл.129 от ДОПК? Не откривам никъде такава възможност, а според данъчните може.
На мен в НОИ -Варна на 29.10.2020 г. , ми казаха другия път да не се разкарвам, а да се упълномощя по електронен път. На врата им беше залепено това съобщение.
Благодаря! Утре ще опитам да се упълномощя🙂
Не,  на място трябва да отидете да занесете харията. Преди няколко дни ги питах дали мога и с куриер да им изпратя заявлението и копие от пълномощното.
Благодаря! И аз така си мислех, а не си спомням искаха ли печат на заявлението и подпис от управителя? Може ли аз да го подпиша и да прикача пълномощното? Ако трябва да отида да се видя с него да ми го подпише и подпечати....
Здравейте, има питане относно подаване на заявлението за ел.услуги в НОИ. Има ли вариант да подам по ел.път самото заявление за упълномощаване и да не посещавам НОИ за заверка? Сега около коронавируса се появиха болнични на фирми, които не са ме упълномощили до момента. Ще подавам болничните с моя ел.подпис.  Има нотариално заверени пълномощни, че мога да ги представлявам пред НОИ.
Благодаря! На мен въпросът ми беше друг, а не каква сума ще получи лицето за положевият от него личен труд
Грешка ли е, ако не ги внася, а му се изплаща сумата минус осигуровките?
Изплащам 610лв минус осигуровките.
Получили сме финансиране по програмата за микро-предприятия. Част от него се използва за възнаграждение на СОЛ, което полага личен труд. Осигуровките са за негова сметка, така че те няма да минат по Финансирането. Въпросът ми е на коя сметка да създам отделна аналитичност, за да може при проверка да мога да покажа справка? На с/ка 604 не може да бъде, защото там са начислени 610лв, а не тези, които реално се изплащат. На с/ка Персонал или Разчети със собственика, зависи кой коя сметка ползва също не може, защото като при справка са натрупани осигуровките.
Т.е този, който е към приемане, а не към датата на публикуване в регистъра?