Te, адвокатите, много лежерно боравят с материята, която им е позната теоретично... На случайно имаха мераци цялата писмовна кореспонденция на фирмите с институциите да минава през тях... Чак да се чуди човек за какво им трябват вещи лица...
Значи обяда(който иначе е хубаво нещо), не кореспондира въобще с тези нормативни текстове. Сигурно лектора е казал нещо друго, което е било изтълкувано извън конкретния контекст.
Значи, ако лицето е наето в Англия, трябва да му издадат формуляр от Английския НАП, че работи там, който да представи тук. Сега малко е объркващо основанието, на което работи и хипотезата, както си разправяме - в Англия(доколкото знам) имат много изкелеферчено осигурително законодателство(като вицовете им) и масово  хората си работят като самонаети(self-employed) , но какви са в действителност един Господ знае. Аз съм командировал лица по този ред в Германия, Франция, Белгия и Гърция(имаме клиент -  грък, който има фирма в България и си издава формуляр тук, а го представя там, точно като осигурен за собствена сметка)  без проблем, като формулярите са били признавани навсякъде. Единствени дребни спънки е имало в Белгия, заради техните Кралски укази, който според тях си били с примат на единното европейско право, но в крайна сметка и там са минавали гладко нещата.
Хм... такива длъжности фигурираха едно време в най-старите класификатори и особено в класификацията на МНО.
Сега може да си назначите примерно "Информатор" - НКПД 4229 2003. Звучи европейски...  :smile1:
За самоосигуряващо лице трябва да подадете искане за издаване на удостоверение А1 за приложимото осигурително законодателство са самостоятелно заето лице, а не за наето лице! Ще отметнете "искане", а не "уведомление". Съгласно регламента, формуляра може да се издаде и само на езика на изпращащата страна, но практика на НАП е да ги изготвят на български и английски.
В една друга тема с една  колежка бяхме коментирали какви са стъпките и нужните документи за издаване на подобен документ - може да ви е полезно да я погледнете.
Само имайте предвид, че по принцип НАП по-трудно издава такива за самостоятелно заети лица, отколкото за наети, както показва практиката, но ако си подготвите документацията, не би трябвало да имате проблеми. Аз подавам такива документи от началото на 2011г...
Ами... не е така. Дължите си осигурителните вноски, без значение каква е сумата. И ще подавате декларация 1.
В Наредба Н-8, има и указания на НАП.
Демек се е изсипал рогът на изобилието от възможности!  :smile1:
Действително е възможно е чисто и просто цялата "нова мода" да е свързана с това елементарно нещо - така или иначе системата на НАП следи за МОД, но не и за МРЗ и някои работодатели може да са се "изхитрили" да не я коригират, или просто са пропуснали да я променят във ведомостите и да са си подавали декларациите по стария ред...
Мерси много!
Здравейте, колежки и колеги!
Дочух за проверки някакви масови проверки на ИТ, във връзка с назначените на минимална работна заплата и по-специално определяне на размера на възнаграждението за платен годишен отпуск и временна неработоспособност за трите дни за сметка на работодател, което в тези случаи е действително е комплицирано. Правили съпоставка по "някакви декларации в данъчното". Поне такава връзка правя аз по разказа на човек, който не е сведущ в тази материя, но е бил проверен.
Другия вариант е просто от НАП да насочват ИТ, за да притесняват фирмите, които имат работници на МРЗ и непълно работно време, пак на нея. Имам познати в ИТ, но съзнателно не искам да им звъня и да ги подпитвам, затова се обръщам към вас, ако имате някакви наблюдения по въпроса.
Хубав ден!
Здравейте, въпросът ми е следният.
Човек излиза в дълъг болничен. По време на този болничен си намира друга работа и иска да напусне. Възможно ли е, когато е в болничен да подаде предизвестие за напускане по взаимно съгласие?

П.П. Лицето е на безсрочен трудов договор. Срокът на предизвестие е 30 дни.

Предизвестието за напускане по взаимно съгласие е нещо странно :smile1:, но  иначе няма пречка да бъде връчено предизвестие за напускане по време на болничен. Както знаете, болничния няма нито да го прекъсне, нито да го удължи.
Ами нищо общо няма, ама лицето се е "облагодетелствало" един ден за сметка на централния бюджет и сега сеят на корена - ряпа...
Преправете му трудовото договорче просто със съответните клаузи, при положение, че ви е близък. Основание 07 няма вече близо десет години като реквизит в Уведомлението и няма какво да пипате в него, така че моя съвет е да се оправите по роднински.
Значи задължителен е за начисляване, единственото мърдане е свързано с естеството на този придобит трудов стаж на същата, сходна, несходна работа за новопостъпили работници. И при положение, че във вътрешните правила изриччно и обективно сме си упоменали какво признаваме и какво - не.
Другото с декларации и отказ от права са несериозни неща.
Кара ви да коригирате осигурителни суми, или дни по отделните клетки?
Трябва да му ги заплати, но тъй като лицето не е в осигуряване към настъпване на събитието, няма право на обезщетение от НОИ...
Тъй като лицето когато е в самоотлъчка в Д1 се посочва прекъсване на осигуряването, съответно не трябва да фигурира и в УП-3. Самоотлъчката може да я впишете като забележка.

Точно! И много внимавате с това дисциплинарно уволнение и последващото връчване на съответната документация, особено ако е дистанционно, за да не си получите служителя обратно от съда...  :wink1:
Може, ако е в съответствие с Наредбата. Грубо казано, до момента няма стаж като космонавт или подобна трудова дейност, защото е работил само като стриптизьор. Прави една година като космонавт и започвате да му го начислявате и изплащате. Естествено, сте си описали това във вътрешните правила.  :wink1:
Сякаш да, ако допуснем, че вторите дати са на прекратяване на договора, но това по-скоро въпрос за калкулатор, а не за форум.  :smile1:
Хм... аз не откривам каквато и да е връзка между уведомлението и допълнителното възнаграждение за клас(накратко). Обаче съм убеден, че ще има последващ проблем с инспекцията за неначисляването, каквато и декларация да е подписал работника, ако го забележат. Наредбата просто не предвижда подобна възможност...