Наталия Скотарова - главен специалист "ТПООУТ":

При едновременно ползване на платен годишен отпуск по основния и по допълнителния трудов договор, по основния трудов договор ще ползвате 20 раб. дни платен годишен отпуск, в рамките на които се включват 5 раб. дни платен годишен отпуск по допълнителния трудов договор, които могат да се допълнят с неплатен отпуск до 20 работни дни, за да не се явявате на работа по допълнителния договор, или след ползването на тези 5 раб. дни следва да се явите на работа по допълнителния договор.

Писмо № 92/784 от 27.04.2006 г. на МТСП

На основание чл. 110 и 111 от Кодекса на труда (КТ) се сключват трудови договори за полагане на допълнителен труд при същия или при друг работодател. Съгласно чл. 110 КТ работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време. Съгласно чл. 111 КТ работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство).
Цитираните законови разпоредби уреждат сключването на трудови договори за допълнителен труд. Работниците и служителите, които работят по трудов договор за допълнителен труд на общо основание, имат право да ползват платен годишен отпуск, чийто размер съгласно чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е пропорционален на времето, което се признава за трудов стаж по това правоотношение. Полагащият се платен годишен отпуск по допълнителен трудов договор се ползва едновременно с платения годишен отпуск по основното трудово правоотношение. Тъй като полагащият се платен годишен отпуск по допълнителен трудов договор обикновено е по-кратък от този по основния трудов договор, разликата до втория следва да се оформя като неплатен отпуск по чл. 160 КТ.
Редът и начинът за изчисляване на трудовия стаж са уредени с разпоредбите на чл. 355 КТ и чл. 9 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.
Съгласно горните разпоредби трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години, като за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.
Когато работник или служител работи по договор за допълнителен труд, с уговорено работно време по-малко от 4 часа, той има право на платен годишен отпуск по този договор, изчислен пропорционално. Времето, което се признава за трудов стаж по този договор, се изчислява и набира по часове, дни и месеци."
Впишете си дохода от дейността като свободна професия само за периодите, в които сте упражнявал такава(споменавате, че са ви подавани декларации 1 и е декларации за самоосигуряващо лице - би трябвало да ви бъде даден екземпляр от тях), а не пропорционално за дванадесет месеца.
Размерът на платения годишен отпуск се определя пропорционално на времето, зачетено за трудов стаж по съответното трудово правоотношение (чл. 23, ал. 2 НРВПО)
Ако се вярва на калкултора на КиК и в двата случая е 0 г. 3 м. и 3 д.  :wink1:
Няма, доколкото е определена в ПМС № 375/28.12.2015 г.
Да - трудовото възнаграждение и продължителността на работното време, ако е различно от 8 часа. И като вписвате трудовия стаж имате предвид, че за един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време
Желателно е уведомлението да се съхранява в досието - по този начин се убиват всички желания за по-нататъшно търсене на "кал под ноктите". Спазени са нормативните изисквания - доказателството е на лице.
А това за писмото до Инспекцията не успях да го разбера.  :blink:
Това има предвид явно личността - от две места да вземе, ако може.  :wink1:
Единия вариант е с проверка, а другия, при положение, че стоят като надвнесени в системата и не са отишли за погасяване на нещо си, е да ги оставите за бъдещи периоди.  :hmmm:
Е няма нужда да се тича - може и спокойно да стане работата -  в крайна сметка не сте вие на зор... Не случайно е казано, че "хубавите работи стават бавно". И още един съвет(не че някой харесва непоискани съвети) - с такива личности си общувайте по възможност без посредници и мейли, а пряко и документарно. Защото както сочи практиката, именно с подобни субекти се получават последващи проблеми...
Ами коректно ще бъде да им упоменете толкова, колкото се полагат по Кодекс на труда на годишна база, а при завършване на обекта предсрочно, ще е пропорционално на тях към момента под форма на обезщетение. Сега ако някой си ги ползва в пълен размер преди това, е отделен въпрос...  :wink1:
Няма официална бланка, ако това питате.
Няма да повлияе, при положение че отговаря на вече упоменатите условия.
Със сигурност ще ви напишат в така създалата се ситуация.
Не може да се закупи стаж от лицата, желаещи да се пенсионират на по-ниска възраст, дори ако са работили при условията на труд от 1 и 2 категория.
Т.е. писалата(или писалия) пред мен колега иска да ви обърне внимание върху обстоятелството, че пак могат да възникнат въпроси от сорта по кое време днес сте му връчили завереното от НАП уведомление по чл. 62 (на което с големи букви пише "справка") и дали не е постъпил преди това...
Иначе според мен е правилно  - в полета "Дата на сключване" и "Дата на връчване на екземпляр от трудовия договор" посочвате 20.01(при положение, че непременно държите да е с предходна дата, която аз не споделям), а в полета "Работника се задължава да постъпи на работа на..." и удостоверяващото "Работникът постъпи на работа на..." пишете днешни дати.
Сега във вашия договор може да са оформени по друг начин тези реквизити, но схващате каква е логиката...

п.с. Междувременно писа и още един колега, който обръща внимание на същото, така че го имайте предвид!
Прав е счетоводителя Ви - не си "вкарвайте таралежи в гащите" с тези назначавания със задна дата! Няма как да подадете уведомление днес, а работника да е работил от 19! Желанието за коректност ще изиграе много лоша шега в случая - сключете му го днес, да си постъпи в понеделник(или утре, ако работите по някакъв график, СИРВ  и т.н.) - за няколко дни няма да му се "повреди" нито трудовия, нито осигурителния стаж.
Просто няма как да сте хем коректен към човека, хем изряден нормативно...
Няма да създаде.