Според мен, този човек има право на обезщетение за безработица. Дори доколкото разбирам, той няма отказ, а е насочен за проверка и преценка на обстоятелствата.
При срочен договор за един месец на 2 часа, нямате право на обезщетение за неизползван отпуск, ако изходим от разпоредбите на нормативната уредба във връзка с определяне размера на отпуска при работа по-малко от 4 часа дневно. Е, не знаем колко дни са ви договорили в трудовия договор, но едва ли са 80...
Относно разпределението на работното време, действително чл. 115 от КТ изисква при уговорена работа за част от работното време, да бъде упоменато и нейното разпределение. Масово работодателите се "изхитряват" да "пропуснат" тази клауза, но при проверки и в съдебни решения се приема, че при изготвени заповеди и графици по установения ред и посочено в ПВТР, все пак ангажимента е изпълнен...
От мъглявото питане аз разбрах, че той изобщо не е работил и осигуряван от български осигурител.
Иначе така е - осигуряването е само по реда на трета категория труд, но това е по посочената наредба.
Една от причините е и обстоятелството, че нямате принос към булгарската осигурителна система и вноски в ППФ...
И аз същото се замислих, но не намерих морално-волеви сили да попитам.
В същия смисъл се угнетих и за болничните листове. Всичкото съм го турил като елементи(според мен - естествено присъщи) на регистър "Персонал", където му е мястото - кореспондира пряко с разплащателни ведомости и прочие...
Според мен е порочен и дълбоко неправилен почина да се разпростираме във всевъзможни, откровено ненужни детайли, които ни обременяват с ангажименти, който сме си създали сами и си "вкарваме таралежи в гащите"...
При положение, че лицето е осигурено на ниския процент, с декларирано обстоятелство в НАП по съответния ред, този болничен е некоректно поискан(и издаден).
Осигурителния стаж за съответните фондове на ДОО, даващ право на болнични е 6 месеца(вие вероятно се обърквате с едни други 18 от обезщетението за безработица), като няма изисквания за придобиването му непосредствено преди възникване на обстоятелството(заболяването), може и да е разпокъсан.
С това, според мен, темата е изчерпана - така кажете на любознателния работодател.
Без нотариално пълномощно - само частичен достъп.  :cray:
Е няма баш такъв нормативен документ. Чл. 167а е пределно ясен - той не поставя допълнителни ограничения, нито поредност кое след кое да се ползва. Нека работодателят помисли малко и погледнв нещата в по-многопластов  аспект. Той няма ли си счетоводители, да му обяснят, че разчита персонала да се явява при него с решения по подобни въпроси?
Във връзка с неплатения отпуск(за обективност, съпругата Ви има право на 6 месеца за нея и още 5 месеца от полагащия се на вас) - може, достатъчно е да се позове на чл. 167а от Кодекс на труда. А дали първо ще може да използва натрупания платен отпуск, зависи как ще се разберат с работодателя - той се ползва с негово съгласие...
Щом е икономическа дейност се дължи данък, че даже и осигуровки. Няма някои да са по-глупави и да си внасят...
Друг е въпроса, че самата същност на понятието "дроп-шипинг"(и по-скоро интерпретирането й у нас) предоставя псевдовъзможности за "икономии", но от едно място не мислят така...
А в частност, дали трябва да сключите договор с фирмата, е излишен въпрос, ако се абстрахираме от това, което написах на горния ред.
Посипвам си къдриците с конфети от писмени разпореждания и се оттеглям да ридая безутешно за фриволния цитат!  :cray: :cray: :cray:
Все по-настойчиво си мисля, че работодателите си заслужават работниците...
Аз първо бих подал заличаващата, а след като мине - правилната. Доколкото съм си коментирал със сведущи люде от ЦУ на НАП, при едновременно подаване има вероятност да не постъпят в нужния ред...
Сакън! Най-доброто, което може да се направи е да се кротува тихомълком, още повече, че в момента правят данъчна ревизия на дружеството. Ако забележат(евентуално) проверяващите, че липсва осигуряване на управителя(шансовете за което не са големи), защото изисква отделно ровене, принципно извън обхвата на този тип ревизия, вече ще ги накарат нормативно, но дотогава рационалния подход е смълчаването.
Е то без папирус закъде сме в двайспърви век? Още повече, че преди към век и половина Матей Преображенски е казал "Вярвайте само на документи, защото в един момент нечестивците се отмятат."... :smile1:
Taка е - ако работят по трудов договор, важи дори за бабите и тъщите.  :smile1:
Без глоба може да я подадете след изтичане на една година. Проблем обаче ще възникне, ако посочите високия процент ДОО, даващ право на болничен. В този случай от НАП ще направят връзка с НОИ, може да Ви направят и проверка, особено ако има ползвани болнични. Докато се заверяваха осигурителни книжки,  от отдел "Регистрация" в подобни случаи изискваха представяне на заверена такава.
Както Ви е удобно. За щастие, Регламентът и мераците за защита на незащитимото все още не са издребнели дотам, че да вменяват нормативно и тези нюанси... Вие определяте "художественото" оформление - важно е да е в максимална степен ясно, обосновано и изключващо тълкувания.
В изрично изредените основания за прекратяване на трудов договор, за които се изисква предварително разрешение, съгласно закрилните разпоредби на КТ, чл. 331 не фигурира. Колежката Ви е отговорила кратко.