Така е, защото е нормативно вменено. След като лицето е осигурено по трудов договор, сте длъжни да му удържите осигурителни вноски и данък след НПР, без значение каква е сумата по вашия договор, и да подадете съответните декларации.
Ами, колежке, доколкото в класификацията и описанието към отделните длъжности изрично е упоменато, че тя е "резервирана" за държавната администрация, според мен не е съвсем удачно да я използвате, въпреки че от друга страна бихте могли да се обосновете, че наименованието отговаря на естеството на длъжностните задължения, вменени на работещия, без да се вмества в нормативното определение. А отделен момент е, че никой не би обърнал внимание за какъв тип персонал е ангажирана тя и би правил съпоставки с НКПД...
Искам обаче да Ви обърна внимание, че в Методологията към НКПД, изрично е упоменато, че в случаи, че трябва да бъде упомената важността и отговорността на функционалните задачи, към наименованието може да бъде добавено допълнително определение като "заместник, завеждащ, старши, младши, висш, главен, водещ, майстор, помощник". Така че може да използвате и друга удачна длъжност от класификатора, към която да го добавите и си спестите притеснения, използвайки го за конкретните ви нужди.
Искам да обърна внимание обаче, че при подаване на уведомлението за регистрация на договора трябва да използвате стриктното име, съгласно класификацията, защото системата на НАП, поне доколкото имам представа, няма да приеме нефигуриращо в нея.
Именно, колежке! Поради естеството на работата ни, поддържам многопластови отношения с адвокати и тъй като просто няма как да не коментираме и тези аспекти на приложното законотворчество, трябва да кажа, че утвърдените, реализирани специалисти са изключително резервирани, да не кажем дистанцирани към лансираните промени. Всеки сериозен адвокат много добре съзнава, че законопроекта в този му вид отдалечава адвоката от основите принципи на адвокатската професия, освен всичко останало превръщайки го по най-примитивен начин в пъдар... Няма да коментираме посредствени юристи, които с цената на всичко се опитват да се домогнат до някакви доходи от нещо, най-малкото защото им се налага да се самоиздържат...
И ще си позволя да дам един личен пример, който буди известно задоволство в мен(простете за примитивизма и дребнавостта, които не правят чест никому).  :wink1:
Моя близка роднина завърши право някак си и постъпи на работа като юрисконсулт. Бяха големи мераци да стане адвокат, но тъй като очаквано не успя да издържи адвокатския изпит на няколко пъти(с обяснение, че, видите ли,  "спъвали младите юристи да разгърнат потенциала си") , се наложи да поработи 5 години и придобие необходимия юридически стаж. След като накрая триумфално се вля в адвокатурата, скъпата ми роднина изведнъж установи с изненада, че никой не я потърсва,  трябва да се издържа сама, имало авансови осигурителни вноски за самоосигуряващи лица, годишни декларации( които аз ги пиша по роднински) и се превърна в завършен "дървен филсоф"(каквито черти е притежавала винаги), на който всичко му пречи и всеки му е крив. Не беше чувала за проектозакона, но след като съзнателно я осветлих, прегърна промените радушно.  :smile1:
Ще си помисли човек, че статийката е писана от адвокат.  :smile1:
Ako лицето е безработно и респективно не е осигурено за съответния риск, няма право на подобно обезщетение по този ред на КСО. Има право на т.нар. "социално майчинство" до навършване 1 година на детето в размер на 100 лв на месец. В ЕС като майка вероятно ще имате право на някакви социални помощи(не е коректно да се говори глобално принципно)...
От цялата работа разбрах, че "едно си баба знае, едно си бае", "донасянето" е едно естествено състояние на всички физически и юридически лица, с благородната надежда това да се случва колкото се може по-рядко, а "Пенчо" и "Гошо" са ги хванали някъде, изпълнявайки при това едни по-високи стандарти...  :blink:
В случая много съществен е и въпроса дали имате като цяло 12 осигурени месеца за риска "Общо заболяване и майчинство" в съответния пенсионен фонд... Освен, че от следващата година както ви е обърнала внимание колежката трябва да си промените вида на осигуряването, ако действително упражнявате дейност през това самоосигуряване, а не го ползвате за майчинство по нечии "умен" съвет...
Принципно, Инспецията приема вписване в трудовия договор, в изрична отделна клауза(каквато трябва да фигурира във всеки един един трудов договор за непълно работно време и определени дни) от рода "Разпределение на работното време - съгласно ежемесечна заповед и график". Щадящия момент в случая е, че можете да си "спестите" упоменаване на точни дни в трудовия договор, в които се полага труд. Такива обаче трябва да са надлежно и изрично упоменати и оформени с календарни дати, продължителност и разпределение към момента на проверката за конкретните лица в  заповеди за продължителност на работното време и графици. Ако смятате  реално тези хора да работят всеки ден, трябва да си направите много добре сметката колко, какви и за кого документи ще си гласите и какво точно ще представяте... Да не стане някой пъргав работник да подаде цялото тесте и да каже "На - изберете си които ви трябват..."  :wink1:
Нещата в случая са комплицирани, като се има предвид естеството на работата - аз лично ако съм един инспектор, ще се отнеса много мнително към ситуацията... както ще се отнесат и евентуалните проверяващи с огромна доза вероятност...  :wink1:
Дните в този случай трябва да се посочат в клетка 16.4 - дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж(говоря за тези, които не са за сметка на работодател).
Е, то има време - денят едва започва. Но пък Вие сте млада - разполагате с повече сиви клетки...  :wink1:
"И всички заживели мирно и щастливо."  :smile1:
Видях, че без да искам не съм докопирал края на становището, моля за извинение за недоглеждането. Ето го:

"Ако Вие, като осигурено за общо заболяване и майчинство лице, през времето на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО, съответно по чл. 53 от КСО, полагането на труд без трудово правоотношение (граждански договор), не е пречка за получаване на паричното обезщетение."

Иначе съм съгласен, че обстоятелството, че в случая говорим за бюджетно учреждение в конкретния случай е от субективно значение. Не коментираме другите аспекти - "прикрит трудов договор" и т.н... Въпреки, че най-големи своеволия обикновено си правят точно този бюджетните дружества...
Вярно, никъде не е определено точно колко. Аз ги пускам примерно 2-3, а от НОИ неофициално искат дори и повечко...
Подкрепям!  :good: 
Ето и едно становище на НОя:

Въпрос: Ползвам отпуск за бременност и раждане. Мога ли да започна работа по граждански договор и едновременно с това да получавам полагащото ми се парично обезщетение? Ако мога, от кога? През периода до 410 календарни дни или за периода за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?

Отговор: Съгласно чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) право на парично обезщетение за майчинство (за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете) имат лицата, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат не по-малко от 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Обезщетението за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО се изплаща за времето на ползване на съответния отпуск.

Осигуряването на лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор), е регламентирано в чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО. Съгласно посочените разпоредби осигуряването е само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Тези лица нямат нито задължение, нито право да се осигуряват за общо заболяване и майчинство.

Ако Вие, като осигурено за общо заболяване и майчинство лице, през времето на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО, съответно по чл. 53 от КСО, полагането на труд без трудово правоотношение (гражданск
Ами изчислявате си го по установения ред - за периода на 4 часа и за периода на 8 часа. За изрядност издайте и УП-3, в което на отделни редове посочете осигурителните стажове за периодите на пълно и непълно работно време и общия отдолу. В трудова книжка ще му зачетете пълен трудов стаж и няма да правите вписване, пак съгласно наредбата, че трудовия и осигурителния са равни...
С молба за освобождаване по взаимно съгласие от страна на майките до работодателя, подават си декларация за промяна на обстоятелства до НОИ, в която се посочва дата на прекратяване и се прилага доказателство(примерно заповед за прекратяване на трудовото правоотношение). След това се назначават в новата фирма, по-добре без прекъсване на стажа, отработват по няколко дни и подават отново декларации за оставащия срок на съответното обезщетение.
Е сега ни изловиха... Знаех си, че трябва да си работя като фрезист...
Отделен въпрос е, че поставен по този начин, Вашия въпрос е некоректен. Дори да се абстрахираме от нивото на българското средно и висше образование(което обаче ни най-малко не се отнася само до икономистите), се предполага, че поради характера на своето обучение и придобита професионална квалификация тези хора би трябвало да имат представа какво означават понятия като "актив", "пасив" и т.н... И съм убеден, че дори и в най-посредствената счетоводна кантора има човек, който е наясно с тях. 
Вие можете ли да гарантирате, че всеки адвокат знае какво означава примерно "структура на правната норма", "обективно и субективно право", "фактически състав"?
... Много добре знаем какви "специалисти" работят в т. нар . счетоводни предприятия. Приемал съм счетоводство от счетоводни къщи и ужасът е пълен за професионализъм изобщо не може да се говори.

Чудя се доколко уместно и обективно е да се правят такива глобални заключения?  Подобни обобщаващи изказвания са елементарни и не им отдавам значение. Ако се възползваме от същата логика(което няма да си позволя да направя, както подобава на умерен човек), бихме могли да отправим подобна забележка при всяка дейност, в която хората работят с главите си...
На мен не ми допада налагащата се тенденция за представяне на счетоводството в светлината на някакво елементарно, невзрачно занимание, което не изисква кой знае какви квалификация, умения и опит. За разлика от други "елитарни" и "престижни" аспекти на интелектуалния труд...