Това което сте цитирали е за окончателните данъци, гражданските договори и доходите от наем.

В случая става дума за доход за полагане на личен труд в дружеството, където се удържа авансово данък по чл. 42, ал. 2:
Скрит текст :

Съответно, ако приемем че за месеца си е начислил 600 лева доход за личен труд, и се осигурява на малкия процент (108,36), то данъка който трябва да се внесе е 49,16. Честно казано не съм много сигурен дали ако това ще е всеки месец, не трябва и да се осигурява на 600 лева, защото то така или иначе ще избие в таблиците за окончателния осигурителен доход.

След това, декларация 1 се подава с код 12, като се попълват и клетки 30 и 31а май бяха, за облагаем доход и данък (на последната страничка които са)...а в декларация 6 (по булстат) се подава само данъка.

За необходима документация мен лично също ми е мътна....може да се оформи като някакъв договор за личен труд, или с решение на собственика, ако е ЕООД...като цяло за данъчното облагане то е приравнено към трудовите правоотношения, не върви да е фиш или нещо такова сякаш.. а официално НАП мисля не са измислили още някаква служебна бележка за месеците когато си плащаш възнаграждението и прочие....само в срок до 10 януари на новата година се издава служебна бележка по чл. 45, ал.2 т. 1,2 и 3.

ако ще си начислява доход за личен труд 600лв и има МОД за осигуряване като СОЛ 420лв. не трябва ли осигуровките да се внасят върху 600лв ?
Зависи за кога са тези заплати и прочетете горният ми пост.
питането ми е за заплатите сега от месец Януари  и следващите от годината. Управителят не плаща осигуровките  на работниците си / 1000 пъти сме говорили по този въпрос/ и аз досега не съм пускала операцията 421/501 . Сега след новите промени от 01.01.2013г. може ли да изплащам 421/501 без внесени осигуровки за месеца?
а може ли вече да се пуска счетоводната операция за изплащане на заплати без да са внесени осигуровките за дадения месец ?
използвам темата за да попитам при подаване на годишната Д6 на СОЛ  пише ли се код за вид плащане / при СОЛ който си е плащал осигуровките и при СОЛ,който не ги е плащал/?
Когато правиме изравняване на данъка и се получат стотинки за повнасяне програмния продукт/ микроинвест/ сам посочва с колоната за довнаспне 0.00лв т.е щом няма пълен лев не показва че има за довнасяне, правилно ли е според Вас?
А за справката по чл.73 зддфл нали може аз от името на фирмата която ме е упълномощила да я подам за лицата на които фирмата е изплатила доходи?
охо,значи ще се разхождаме :)
Годишната Д6 на СОЛ-те само на хартия или на дискета в НАП ли се носи , с ел.подпис чрез който ме е упълномощил да подавам данни на фирмата му може ли да се пусне?
тези чуждестранни фактури нали не се включват в дневниците по зддс, защото не са данъчни документи издадени съгласно нашия закон. Начисленото ДДС в чуждестранните фактури трябва да се иска от съответната държава , а не от НАП България , съгласно Наредба Н-9 нали ?
Изискването на закона е да издадете фактура за авансовото плащане не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането. Това не пречи да издадете фактурата предварително, заедно с инвойса.
След това при извършване на услугата издавате инвойс и фактура, в която записвате:
1. услуга с цялата сума
2. платен аванс със знак "минус"
3. оставаща сума за плащане
[/quote
Изискването на закона е да издадете фактура за авансовото плащане не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането. Това не пречи да издадете фактурата предварително, заедно с инвойса.
След това при извършване на услугата издавате инвойс и фактура, в която записвате:
1. услуга с цялата сума
2. платен аванс със знак "минус"
3. оставаща сума за плащане

Благодаря за изчерпателния отговор, ще направя така както сте написали . Приятна вечер :)
пращам проформа инвойс и след като получим превода пускам нов инвойс, който им изпращам и бг фактурата до 5 дни от плащането ?
Бихте ли ме посъветнали как е правилно да се направи , гърците искам фактура за да преведат авансовата сума , а бг фактурата нали се пуска до 5 дни след като получим авансовия превод..
Привет  :flowers: , нуждая се от мнение по следния въпрос  : става дума за авансово плащане : пращам инвойс фактурата до гръцката фирма с определената цена , след като получим превода по банковата сметка до 5 дни пускам бг фактурата с всички необходими реквизити. След като се извърши напълно услугата пращам нова инвойс фактура с оставащата сума за плащане, получаваме превода и до 5 дни от получаването му пускам пак бг фактура с оставащата сума.

1. Правилни ли са ми операциите посочени в текста?
2. Трябва ли в инвойса и в бг фактурата да е посочено ,че е авансово плащане?

Много Ви благодаря  :blush:
Искам да попитам след променте при назначен СОЛ на ГД , ние като платец на дохода не му удържаме осигуровки и ДДФЛ , то само си плаща данъка след изтичане на тримесечието и си подава новата декларация по чл.55 , но не знам как стой въпроса с осигуровките и Д1 и Д6 за това възнаграждение , кога се подават и плащат от СОЛ-а ?
Аз само така за спорт - какво ще подава с ГДД по чл.50?

В тази случай лице работещо по ТД до една дата през годината и след това става само СОЛ в ЕООД без да получава там доход за личен труд , трябва ли да подава декларация по чл.50 ГДД ?
За 15 дни стаж не му се полага отпуск, защото няма месец. За цяла година са 5 дни.

12х35ч. = 420:7ч = 60дни : 12 месеца = 5 дни :) Благодаря Ви много  :bow:
а в графика за отпуск за годината колко дни за й запиша като полагащи се ?  24:12 = 2 х 2м / 12м х35 часа =420:7=60 дни т.е 2 месеца /  = 4дни ?

Има ли нещо вярно или ?
Работи като лаборант , значи му се полагат 105ч:7ч на 15 дни отпуск
 :wave: Имам затруднение с изчисляването на полагащия се отпуск на лице назначено на 01.10.2012г. по чл. 114 КТ като работи 5 дни по 7 часа законоустановено време ?  :blush: