Свободните професии и земеделските производители , който са длъжни да плащат авансово ДОД след изтичане на тримесечието , срока за плащане пак 15-то число на месеца следващ тромесечието ли се запазва? и същите ще подават ли Декларация по чл.55 ЗДДФЛ ? :)
значи ако изплата заплатите за м.12.2012г.  на 15.01  в т.18 на Д6 пиша дата 15.01 нали ? А когато заплатите ще бъдат начислени и неплатени и съм ги начислила на 20.01 в т.1 пиша за дата 20.01 ? Вече почвам съвсем да се обърквам :(
Н 8

за обр.1
"1. Алинея 1 се изменя така:
„(1) Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
1. от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения – за всеки календарен месец до:
а) 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните; при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок – до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението;

 в случая до 25.02.2013 г.

за обр.6
3. В ал. 3:
а) точка 1 се изменя така:
„1. от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и данъка по чл. 42 ЗДДФЛ – в срока за подаване на декларация образец № 1, .........."

в случая до 25.02.2013
и при изплащане на заплатите нова Д6 само с данни за данъка ?
Нещо се омотах с тези срокове : Заплатите за м.01.2013г. - да кажем че няма да бъдат платени до 25.02 а на 28.02 или на 01.03.2013г. кога трябва да подам Д1  и Д6 за данните от месец 01.2013г.
Ясно значи трябва да си го погасят ако имат , за да не отиде някое плащане за погасяване на тях
Т.е на СОЛ, който не са си плащали осигуровките през 2012г. и не им е подавана Д1 трябва до 25.01.2013г. да си подаде Д1 за месеците от 2012г.?
И друго искам да попитам на СОЛ-те ,които имат неплатени здравно осигуровки от времето преди да станат СОЛ ще се покажат ли в единната сметка на фирмата ?
3. В ал. 3:
а) точка 1 се изменя така:
„1. от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и данъка по чл. 42 ЗДДФЛ – в срока за подаване на декларация образец № 1, а когато с декларацията се подават данни само за дължим данък по чл. 42 ЗДДФЛ – в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ;“

Когато имаме начислени и неплатени   заплати за месец 01.2013г. подавам Д1 до 25-то число на 02.2013г. следващ месеца,за който се отнасят данните , а Д6 трябва ли да подавам както беше досега без да посочвам данъка или според новите промени ще я подам чак когато изплата заплата и удържа данъка -  а когато с декларацията се подават данни само за дължим данък по чл. 42 ЗДДФЛ – в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ;“

Здравейте , а за наем за декември платен през декември и данъка също платен през декември ще трябва ли да се подава декларация?
Да , това за плащането с покриването на стари задължения е ясно и по-добре че го направиха крайно време беше .

За датите имах предвид :)
В такъв случай, начисляваш, пускаш и Д1 и на следващия месец като има пари, ще се покрият тези от предходния и така..

Според мен не виждам нищо по-различно от това, което беше преди промените , само дето са изместили датата вместо последния работен ден на месеца на 25-то число .
Ще видим и Наредбата какво ще каже :)
да, но ако "няма " пари няма как да стане просто това с плащането
един вид , че може да се платят заплатите без да са платени осигуровките
то не беше ли и до сега така плащането на осигуровките да не  зависи от това на заплатите. Нещо не можах да разбера точно какво се има в предвид...
ЗДДС - в сила от 01.01.2013  г.

чл.70 ал.1
..............
4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) е придобит или внесен мотоциклет или лек автомобил;
5. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) стоките или услугите са предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на мотоциклети и леки автомобили по т. 4, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали

delphine , Вие е отговорила , че с новите промени от 01.01.2013г. ще може да ви се признае разхода
Да това исках на кажа, да се посочи че осигуряването вече ще става чрез друг Булстат/ в случая ЕГН на жената/. Благодаря Ви момичета :)
А забравих да попитам подава ли се прекратяваща ОкД 5 за ЕООД-то след като подадем ОкД5 за ЗП и посочим осигуряване чрез ЗП
Благодаря Ви Irenabrili !
Т,е би било по изгодно да се посочи че ще се осигурява чрез ЗП-то пак върху 420лв , за да може да си намалява авансовия данък с размера на осигурителните вноски , защото в ЕООД-то те така или иначе не се подваждат при определяне на финансовия резултат?
 :wave: Жена има регистрирано ЕООД и сега ще се регистрира като ЗП , посочваме че ще продължи да се осигурява върху ЕООД-то на 420лв. Въпроса ми е при изчисляване на авансовите вноски и данъка за ЗП приспадат ли се осигурителните вноски,който прави чрез ЕООД-то ? Благодаря на отзовалите се :)