При заплата да речем 310лв и минимален осигурителен доход за длъжността 345лв   смятам 24х 345лв така ли?
Искам да попитам при вземането на дохода на лицето за 24 месеца назад брутната или нетната заплата се взема?
При какви случай се издава УП-3  при 8-часов работен ден на лицето ?
Здравейте,
Като физическо лице, което не е регистрирано като земеделски производител, но продавате собствени непреработени или преработени продукти от селско стопанство, подлежите на облагане по ЗДДФЛ (Закон за облагане доходите на физическите лица).
Съгласно чл.29, т.2, буква „а” от ЗДДФЛ облагаемият доход на физическите лица, които не са търговци по смисъла на ТЗ, се формира като придобитият доход се намалява с разходи за дейността в размер на 40% за доходите от производство на преработени или непреработени продукти от селското стопанство, включително доходите от производство на декоративна растителност. Този данък се определя и внася авансово като се удържа от фирмата, която е изкупила продукцята Ви, при изплащането на дохода.
Ако сте с група инвалидност над 50% дължите данък при доход над 7920 лв, ако такъв е получен от началото на годината от различни източници.
Ако следва да Ви се удържа данък и да се внася авансово, фирмата платец трябва да го направи и да издаде за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл.43 от ЗДДФЛ сметка за изплатени суми и служебна бележка. В нея се попълват и дължимите осигуровки, които също се внасят от фирмата.
До 30 април 2013 г. Вие ще трябва да декларирате получения доход с подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, но това не е на дневен ред в момента.
Сега се обърнете към фирмата, изкупила продукцията Ви, която трябва да оформи посочените по-горе документи. :thumbup:

Искам да попитам фирмата платец трябва ли да има сключен някакъв договор с лицето  във връзка с подаването на Декларация 1 и Декларация 6 за лицето?
Като счетоводни записи и ТРЗ нищо специфично, но при денталните медици има доста материали и специфика при калкулиране на себестойност на денталните услуги. Друга особеност са  отчетите към НЗОК, предварително се разберете кой ще ги прави. Успех!


Отчетите към НЗОК предполагам е фактурата ,която лекаря всеки месец пуска към РЗОК , а в последствие ако има несъответствие се пуска кредитно известие . За ТРЗ-то питах да не би и тук да има премии за работа с биологични активи и да им се полага 24 дни платен отпуск?
 :thumbup: Привет , пускам тази тема с цел някой ,който има като клиент личен лекар или стоматолог . Има ли нещо по специфично при счетоводното им отчитане и при ТРЗ-то ?
1. ГД няма нищо общо с МОД
2. Заплащането може да е под МРЗ
3. Осигуровки има, ако сумата след приспадане на НПР е по-голяма от МРЗ за страната

Много мерси, точно това ме интересуваше  :air_kiss:
 :yes3: Привет , при гражданския договор важи ли изискването заплащането да не е под МРЗ за страната и начисляването на осигуровките да е върху по-голямото от двете - Брутната заплата или МОД за дейността?

Re: майчинство при ТД и самоосигуряване
« Отговор #3 -: Януари 20, 2012, 12:52 »

    Цитат

За да не се лишите от обезщетението за бременност и раждане до 410-те дни, трябва да изберете да се осигурявате на ниския процент, т.е. без процента за ОЗМ. И ще плащате тези осигуровки, дори и когато сте в отпуск за бременност и раждане, а за платено майчинство ще трябва да прекратите дейност, като земеделски производител.

Аз го разбрах , че ще се осигурява на ниския процент  и за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете .
Ок може би не съм разбрала правилно. Следователно в моя случай щом се е обявила на ниския процент ще получава обезщетение и за бременност и раждане до 410 дни и за отглеждане не малко дете до 2 год. и не е нужно да прекратява дейността си като ЗП, така ли ?
Ето в тази тема http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2043.msg19402.html#msg19402 , там пише че след 410 ден трябва да се прекрати дейността като ЗП
За да не се лишите от обезщетението за бременност и раждане до 410-те дни, трябва да изберете да се осигурявате на ниския процент, т.е. без процента за ОЗМ. И ще плащате тези осигуровки, дори и когато сте в отпуск за бременност и раждане, а за платено майчинство ще трябва да прекратите дейност, като земеделски производител.
Моля Таня-ЛС ако може да разясни щото трябва да се прекрати дейността като ЗП след 410 ден . Имаме същия случай, момичето няма да се осигурява за ОЗМ чрез ЗП-то :(
Сега прочетох , че за първата год/ до 410 ден / няма проблем щом е на ниския процент, но защо трябва да прекрати дейността след 410 ден , за да получава обезщетение за отглеждане на малко дете като пак ще е на ниския процент :( Моля отговорете
 :wave: майка получаваща майчинство по ТД  се е регистрирала като ЗП като няма да се осигурява за ОЗМ през ЗП-то . Това че е регистриран земеделски произв. ще попречи ли на получаването на обезщетението през 1-та и през 2-та год. ?
Аз пък го разбирам, че не са длъжни да сключват и обявяват в АВ договор за прокура и че СОЛ по презумпция не следва да упражняват трудова дейност за тези периоди , примерно ако във фирмата работят 1 работник и СОЛ-а , остава да работи само работника
и един път ще се осигуряват като СОЛ и  втори път по ДУК е това вече ако го приемат 100% се изнасям  :no:
Сега прочетох Проектозакона за ДОО за 2013г това значи ли че всички СОЛ-ве собственици на ООД,ЕООД трябва задължително да минат на ДУК :(
Едноличния собственик на капитала не иска да бъде вписан като управител в заявлението, а да се назначи друг човек. Този друг задължително трябва да е на договор за управление и контрол или може и на ТД да е ?
Дали тълкувам правилно след прочитането на писмото: осигурителни вноски  и ДОД не се внасят от възложителя на работата и не се удържат от възнаграждението . Лицата са длъжни да внесат осигурителни вноски по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО - като ги включат в Справката за определяне на окончателен размер на осигурителния доход към годишната данъчна декларация по чл. 50, ал. 1 от ЗДДФЛ.

При подаване на Д1 за съдружника освен т. 12 „Код за вид осигурен” се попълват и точки 31, 31а, 32 и 33.
 :wave: с какъв документ се документира изплащането на възнаграждение за положен личен труд в дружеството от собственик и осигуровките/ СО и ЗО/ както и ДОД всеки месец ли се удържат и внасят или чак с подаването на декларацията по ЗДДФЛ . Благодаря  :smile1:
Благодаря Ви много  :air_kiss: